Konyalı Üretici Sıraya Girecek!

Konyalı Üretici Sıraya Girecek!
 Muhabir
Konya Ziraat Odası Başkanı Burak Kırkgöz, kenevirin ürün yetiştirme izni alan Konya Ovası’na ve sulama problemlerinden dolayı alternatif ürün arayışındaki üreticiye çeşitli kazanımlar sunacağını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzölçümü büyüklüğüyle bilinen ve farklı iklim yapısına sahip Konya Ovası’nda alternatif ürün arayışındaki üreticiye gelir getirici kenevir bitkisinin ekimine izin verdi. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Konya’nın “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olduğu gerekçesiyle kenevir üretimi için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin aldığını duyurmasının ardından Konya Ziraat Odası Başkanı Burak Kırkgöz, konuyla ilgili gazetemize konuştu.

1080xauto.jpg

KENEVİR ÜRETİCİSİNİ MUTLU EDER

Konya Ovasında kenevir yetiştirilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Ziraat Odası Başkanı Burak Kırkgöz, “Kenevir bitkisi stratejik olarak önemli bir ürün. Maddi değeri yüksek ürünler arasında yer alıyor. Bu ürünün yetiştiriciliğinde bazı standartlar olabiliyor. Kenevir yağışın bol olduğu yerlerde yetiştiriliyor. Kenevirin de çeşitleri bulunuyor farklı çeşitte kenevirler var. Bunların da iklim istekleri, toprak istekleri farklılık gösterebiliyor. Kenevir yetiştiriciliğinin Konya’da denemesinin yapılması iyi bir çalışma. Çünkü kenevirde su tüketiminin diğer ürünlere göre biraz daha az olduğunu biliyoruz. Ama genellikle yağmuru bol olan yerlerde yetiştirildiği için bundan kaynaklı da olabilir. Konya'da denemesinin yapılması bizlere kenevir ekiminin nasıl olacağını, bize ne getireceğini, ne götüreceğini gösterecek. Eğer yüksek verim alınırsa pazarı çok önemli. Çiftçiler ürettiği ürünün pazarını iyi ayarlayıp o pazarda da ürün değerinde satılırsa, üreticilerimizin kanadında da gelir getirici alternatif ürünlerden biri olabilir” ifadelerini kullandı.

1236611-1051808509.jpg

KENEVİR VERİM ALIRSA KONYA OVASI YENİ BİR SANAYİ KAZANIR

Kenevirin Konya’da yetişip yetişmeyeceği yapılacak AR-GE çalışmalarından sonra belli olur diyen Kırkgöz, “Konya bölgesi yüzölçümü çok büyük olduğu için çok farklı iklim yapısına sahip bir bölge. Bu bölgelerde bu ürünün denenmesi ileriki aşamada ne olacağını bizlere gösterecek. Denemeden hiçbir ürünün olup olmayacağı konusunda bir fikir üretemiyoruz. Bunların ön çalışmalarını üniversitedeki hocalarımızdan çiftçilerimize kadar hepsinin bir deneme yapıp görmesi gerekiyor. Bakanlık önümüzdeki yıllarda bu ürünün denenmesiyle ilgili izin verdi. Kenevir bitkisi sadece bir alanda değerlendirilmiyor. Birden farklı alanda değerlendirilebiliyor. Ona uygun bir ürünün de seçilmesi gerekiyor. Eğer bu ürünün yetiştiriciliği bölgede oturursa, verim alırsa Konya'ya bunun sanayisinin de kazandırılması gerekiyor. Bunların hepsi süreç alacak bir çalışma” diye konuştu.

aw871515-04.jpg

PİLOT İL ÇUMRA’DA AR-GE YAPILACAK

Kenevir yetiştiriciliğinde pilot ilçe olarak seçilen Çumra’da çalışmaların başlayacağını ama Konya’nın tamamında ekilmesinin zaman alacağını belirten Kırkgöz, “Pilot ilçe Çumra bölgesi seçildi bununla ilgili daha düzenleme yeni yapıldığı için AR-GE çalışmaları ne kadar sürer belli değil muhtemelen bu yıl değil ama önümüzdeki yıl ekim işlerinin yapılmasını bekliyoruz. Ekim aşamasının kontrol altında yapılması gerekiyor. Aynı haşhaş üretimi gibi birtakım kontroller sağlanarak üretiminin yapılması gerekiyor. Ekim alanlarının belirlenmesi izinlerinin alınması ve daha sonrasında ekimin yapılması muhtemelen önümüzdeki yıl gibi gözüküyor” dedi.

kenevir-lifi-kenevirhaber-1024x681.jpg

ÇİFTÇİNİN ARADIĞI ALTERNATİF ÜRÜN OLABİLİR

Konya çiftçisinin sulama probleminden dolayı alternatif ürün arayışına girdiğini şartlar sağlandığında üretim taleplerinin oluşacağını söyleyen Kırkgöz, “Çiftçilerimiz Konya bölgesindeki sulama probleminden dolayı alternatif ürünlerin arayışı içerisinde. Geçtiğimiz yıllarda çerezlik ayçiçeği denendi. Fiyat politikası iyi olunca çerezlik ayçiçeğine ciddi bir talep oluştu. Kenevir ekiminde iki önemli konu var: pazar ve yetiştiriciliği. Eğer bu iki konu çiftçilerimizin mantığına yatarsa ve ekonomik olarak değerlendirildiğinde herhangi bir problem yaşanmazsa çiftçi üretimini yapabilir. Maddi getirisinin ne olacağı diğer ürünlerle alternatif oluşturduğunda ki gelir kaynağının nasıl olacağı ve kenevir pazarında rahat satış yapılıp yapılamayacağı konuları önemli. Ürün kontrol edildikten sonra bu ürün Konya bölgesinde yetiştirilir denildikten sonra ikinci aşama araştırma ve ürünün fiyat konusu çiftçilerimiz tarafından merak edilecek. Kaç paraya satacağız ve getirisi ne olacak? Birim alandan kaç kilo verim alacağız, kaç paradan satacağız gibi konular konuşulacak. Temennimiz iyi olması yönünde. Konya bölgesine bu ürün kazandırılırsa çiftçilerimizin alternatif aradıkları ürünlerden biri olabilir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

6328.jpg

EKİM SÜRECİ KONTROL EDİLECEK

Kenevir yetiştiriciliğinin belirli bir kontrol aşamasında gerçekleştirileceğini ve detayların önümüzdeki günlerde netleşeceğine vurgu yapan Kırkgöz, “Kenevir üretiminde alınması gereken önlemlerle ilgili şu anda net bir bilgimiz yok ama kırsaldaki ekim alanlarında adli bir kontrolün olması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü’nden ekildiği ilin ilçenin Jandarma karakollarından bir takım izinlerinin alınması gerekiyor. Ekimi tamamen kontrol aşamasında yapılıyor” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ