Çocuklarda Sosyalleşme

Geçtiğimiz bayramda da gördüğümüz üzre, ailelerin çoğu akraba ziyaretleri yerine tatil beldelerine gitmeyi tercih ettiler. Burada iş yoğunluğu sebebi ile dinlenmeye zaman kalmaması, akrabaların başka illerde yaşamaları, aile içi iletişimin zayıf olması gibi pek çok faktör, tatilin tercih edilmesinde etkili olabilir. Ancak bu durum çocukların aleyhine gibi görünüyor. Özellikle kendilerinden büyüklerle veya yaşıtları ile ilişki kurmakta, sosyalleşmekte zorlanan çocuklar için…

Çocukların küçük yaşlardan itibaren çevrelerindeki çeşitli yaş grupları ile vakit geçirmesi önemlidir. Gidilen misafirliklerde çocuklar anne ve babalarının diğer insanlarla nasıl iletişim başlattığını, bu iletişimi nasıl sürdürdüğünü, empatik tepkilerini ve sosyal ortama uyumun nasıl sağlanabileceğini öğrenirler. Bu açıdan bayramlar çocuklar için tam bir sosyalleşmeyi öğrenme fırsatıdır.

Bayramlar ve misafirliklerin yanı sıra çocukların sosyalleşmeyi öğrenmelerinde empati kurma becerilerini geliştirmelerinin önemi büyüktür. Burada çocuğun çevresindeki yetişkinlerin empati kurmada rol model olması gerekir. Çocuğun sosyalleşmesini desteklemek için, paylaşımların sosyal medya üzerinden değil, gerçek yaşamda olması da tercih ettiğimiz bir diğer seçenek. Çevresi ile paylaşımda bulunabilen çocuğun; empati yeteneği, sosyal becerileri ve grup içi ilişkileri güçlenecektir.

Çocukların sosyalleşebilmesi için çeşitli aktivitelere de katılım göstermesi gerekebilir. Örneğin spor veya sanat kurslarına giden bir çocuk farklı insanlarla etkileşim kuracağı için hem sosyalleşmiş hem özgüvenini hem de iletişim becerilerini geliştirmiş olacaktır. Çocukların okullar, kurslar, akraba davetleri gibi ortamlara uyum sağlayabilmeleri için ise kurallar ve sınırları bilmeleri önemlidir. Çocuklara adil ve uygun sınırlar belirlemek, sosyal etkileşimlerinde güvenli ve saygılı olmalarını sağlar.

Sosyalleşebilen çocukların problem çözme becerileri de gelişir. Sorun çıkardıklarında veya anlaşmazlık yaşadıklarında uygun şekilde iletişim kurmayı öğrenmek, çocukların çatışmaları çözmelerine yardımcı olur. Yetişkinlere düşen ise öncelikle sağlıklı rol modeller olmak, çocukları desteklemek ve cesaretlendirmektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zehra CAN Arşivi