Zeytini Böyle Kurun Aylarca Bozulmuyor!
Konya pazarlarında satışa sunulan kurmalık zeytin vatandaşların ilgisini çekiyor. Konya Semt Pazarında zeytin tezgâhında satış yapan Ahmet Aydın, alıcıların isteği üzerine zeytini kırarak veya çizerek satışa sunduklarını söyledi. Aydın, “Zeytini makinede çiziyoruz ve kırıyoruz. Müşterinin tercihine bağlı. Tezgâhımızda her bütçeye uygun zeytin bulunuyor. Kurulan zeytinin bozulmadan tüketilmesi için ağzının sıkı sıkıya kapatılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ZEYTİN NASIL KURULUR?
Yeşil ve siyah zeytinin farklı yöntemlerle kurulduğunu belirten Aydın, “Siyah zeytinleri bidona koyuyorsun tuzunu atıyorsun şişeyi yan yatırıp yuvarlıyorsun tatlanana kadar bekliyorsun. Tatlanması için 2 ay geçmesi gerekiyor. Sonra suyunu süzüp güzelce yıkadıktan sonra gölgeye bırakıp 2-3 gün kendisine gelmesini bekliyorsun. Dinlendikten sonra 1 fincan sıvı yağ ekliyorsun. Yeşil zeytine ise sadece su katıyorsun. 3 günde bir suyunu değiştirmek gerekiyor. Birkaç defa bu işlemi yapmak tatlanması için yetiyor. Tatlandıktan sonra tekrar suyunu değiştirip kaya tuzunu atıyorsun. 1 çay kaşığı da limon tuzu ekliyorsun.15-20 gün sonra tüketmeye hazır hale geliyor. Zeytinin suyu durduğu sürece bozulma yapmıyor” dedi.
KONYA HANGİ ZEYTİNİ TÜKETİYOR?
Konyalıların en çok gemlik ve ayvalık zeytinini tercih ettiğini ifade eden Aydın, “Ayvalık zeytini küçük 50 TL, orta 60 TL, iri 80 TL, duble 90 TL. Siyah zeytin duble 100 TL, iri 80 TL, orta 60 TL. Sarıkulak 70-80 lira arasında değişiyor. Zeytin kurulumu Ekim ayının başlarında başlayıp Kasım sonu Aralık başı gibi bitiyor. Konyalılar en çok gemlik ve ayvalık zeytinini tercih ediyor” diye konuştu.
*Büşra KÖSE