Zam söylentisi ilgiyi artırdı! Damatsız gelinsiz çeyiz alışverişi

Zam söylentisi ilgiyi artırdı! Damatsız gelinsiz çeyiz alışverişi
Yeni yıl öncesi beyaz eşya sektöründe yoğun günler yaşanıyor. Yılbaşından sonra fiyatların artacağı söylentisi beyaz eşyaya talebi artırırken, vatandaşlar gelinsiz damatsız çeyiz alışverişi yaptıklarını dile getirdiler

Enes DTM Satış Sorumlusu Aykut Çelik beyaz eşya sektörünü değerlendirdi. Yılsonu ürün satışlarının arttığını ifade eden Çelik, beyaz eşya ürünlerine yeni yılda yüzde 15 zam bekleniyor, bundan önce ihtiyacı olanlar ürünlerini alıyor” dedi.

Yeni yıla girmeden önce mevcut beyaz eşyalarını yenilemek isteyenler, yaz mevsiminde düğün yapacak olan ancak beyaz eşyasını şu anda daha uygun fiyata almak isteyenler ve hatta bunun yanında evlilik tarihi belli olmayan ancak ‘çeyizimi alıyım, kenarda dursun’ düşüncesinde olan vatandaşlar beyaz eşya bayilerine akın ediyor. Sektör, yılsonunu oldukça hareketli geçiriyor.

SEKTÖR HAREKETLİ

Sektörün oldukça hareketli olduğunu ifade eden Çelik; “Buzdolabı, çamaşır, bulaşık, kurutma makinesi ve fırın satışları 12 ay boyunca devam eden satışlardır. Belki ay ay bazı inişler çıkışlar olur ancak sektörün her zaman bir işleyişi vardır. Yaz döneminde düğünlerin daha fazla olmasından dolayı satışlar yüksek olur. İlkbahar ayında başlar bu hızlılık. Bunun yanında yılsonlarında da satışlarda artışlar görülür. Yeni yıl yılda zamlar gelmeden vatandaşlar hem mevcut ürünlerini değiştiriyorlar hem de yeni evlenecek çiftler ilk defa ürün alımı yapıyorlar” şeklinde konuştu.

YÜZDE 15 ZAM BEKLENİYOR

Ürünlere her ay yeni zamların geldiğini ifade eden Aykut Çelik; “Yeni yıl itibariyle de yüzde 15 oranında zam bekleniyor. Bu başlangıç tabii. Sonrasında neler olacak onu da zaman gösterecek. Şu an kış dönemiz düğün sezonu biraz durgunlukta ama ilkbahar ve yaz mevsiminde evlenecekler ürünlerini şimdiden almaya başladı” dedi.

EVLİLİK ADAYI OLMAYANLAR BİLE ÜRÜN ALIYOR

Evlilik adayı olmayanların bile alışveriş yaptığını ifade eden Çelik; “Müşterimiz geliyor. Düğün ile evlilik ile ilgili herhangi bir planı yok. Bekar yani. Belki 2 yıl belki 3 yıl sonra evlenecek ama yine de ürün alıyor. Bu insanların dışında evdeki mevcut ürünü değiştirmek isteyenlerin oluşturduğu bir talep de söz konusu. Yılbaşında önce insanlar alımlarını yapmak istiyorlar” açıklamalarını yaptı.

ÜRÜNLER DEPODA BEKLETİLİYOR

Sevgili, nişanlı ve sözlü çiftlerin ürün almaya başladıklarını ifade eden Aykut Çelik; “Bir kaç ay hatta 1 yıl önceden bile ürünlerini alanlar var. Satışını yaptığımız ürün depoda bekletiliyor. Fatura kesilmiyor ve garantisi başlatılmıyor. Müşteri ürünü evine almak istediği zaman ürünün yeni serisi geldiyse aynı fiyattan yeni seriyi alabiliyor. Eğer başka bir renk, model ile değiştirmek isterse de yine mevcut durum üzerinden değerlendirmeler yapıp, değişiklikler sağlayabiliyoruz. Aldıkları ürünlerin hacimlerini değiştirebiliyorlar. Çamaşır makinesinde kilogramını buzdolabında da litresini daha da yükseltebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

ÜRÜN TEMİNİNDE SORUN YOK

Pandemi döneminde biraz belirsizlik vardı ancak düğünler yapılmaya devam etti. Belki insanlara toplu organizasyonlar için izinler verilmedi ancak evlilikler sürdü. Pandemi döneminde ürünlerin temininde bazı sorunlar yaşandı ancak şu an her şey yoluna girdi. Çip krizi çözüldü. Şu an stoklar dolu. Ürün temininde sorunlar yaşanmıyor. Yoğun bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

KÜÇÜK EV ALETLERİNE DE İLGİ VAR

Küçük ev aletlerinin satışında hızlandığını ifade eden Çelik; “Pandemide insanlar evlere kapandı ve kendilerince yeni mutfak alışkanlıkları edindi. Restoranlarda gördükleri, sosyal medyada gördükleri yemekleri kendileri yapmak istedi. Bu küçük ev aletlerine olan ilgiyi de yeniden canlandırdı. Şu an beyaz eşya almak için dükkâna gelen müşteriler mutlaka yeni çıkan trend küçük ev aletlerinden de satın alıyorlar. Sektör bu açıdan kendini yeniledi. Her geçen gün yeni ürünler çıkıyor” açıklamalarında bulundu. •Halil Yılmazer