Yolun Açık Olsun, Konya senden razı Murat Kurum!

Yolun Açık Olsun, Konya senden razı Murat Kurum!
5 yıllık süre boyunca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapan hemşerimiz Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde görevini devretti. Kurum, bakanlığı süresince Konya’ya inşa edilecek yapılarda birden fazla projede etkin rol oynadı.

5 yıllık süre boyunca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapan hemşerimiz Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde görevini devretti.

Murat Kurum, bakanlığı süresince Konya’ya inşa edilecek yapılarda birden fazla projede etkin rol oynadı.

2018 Genel Seçimlerinden zaferle çıkan Recep Tayyip Erdoğan, kabinesinde yeni ve genç bir ekibe yer vermişti. Kabinin yeni yüzü olan ve oldukça büyük bir bakanlığın sorumluluğunu alan Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı.

Konya Karapınarlı olan Murat Kurum, 5 yıllık görev süresinde tüm Türkiye’nin her ilinde, her ilçesinde çalışmalar yürüttü. Memleketi Konya içinde adeta gövdesini taşın altına koyan Murat Kurum, oldukça ciddi projelere destek verdi.

5 yıllık görev süresi boyunca Konya'yı hiçbir zaman ihmal etmeyen Murat Kurum, Kurban ve Ramazan Bayramlarını baba ocağı Konya’da geçirmeye çalıştı. Kurum, bunun haricinde de her fırsatta Konya’ya geldi.

Konya'da son dönemde inşa edilen projelerde Murat Kurum'un ciddi desteği bulunuyor.

İŞTE O PROJELER

İşte son yıllarda Konya’nın Çehresini Değiştiren ve Konya’ya Değer Katan Projeler

MİLLET BAHÇESİ

Bakan Kurum döneminde Türkiye yeni bir proje ile ön plana çıkmaya başladı. ‘Millet Bahçeleri’ ile Türkiye’nin 4 bir yanı yeşillendirildi. Bakan Kurum, eski Konya Atatürk Stadyumu’nun yerine inşa edilen ‘Konya Millet Bahçesi’nin de en büyük mimarlarından biri. 108 bin metrekare alana sahip olan Türkiye’nin sayılı millet bahçelerinden biri olan Konya Millet Bahçesi adeta açık hava spor salonu hürriyetinde. Millet Bahçesi’nin içinde yer alan Ulu Camii’de kısa zaman bitirilecek.

ESKİ SANAYİ VE KARATAY SANAYİ’NİN TAŞINMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski Sanayi ve Karatay Sanayi'nin taşınması için Konya'ya kazandırılacak Yeni Sanayi Sitesi projesi de Konya’nın çehresini değiştirecek projelerden biri. Eski Sanayi ve Karatay Sanayinin şehir merkezinden taşınmış olacak ve Konya şehir merkezi büyük bir yükten kurtulacak.

TÜRKİYE’NİN İLK SIFIR ATIK SANAYİ SİTESİ

Türkiye’nin ilk Sıfır Atık Sanayi Sitesini inşası Konya’da yapılıyor. Bu projede de Murat Kurum’un büyük emeği bulunuyor. Bu sanayi sitesinde kendi enerjisinin üretiminden yağmur sularının geri kullanımına ve atıkların dönüşümüne kadar birçok şeyin ilkini de gerçekleştiriyor. Planlanan süreç, 3 etabın yıl sonunda tamamlanması bekleniyor. Kalan ikinci etabın da 2024 bahar aylarında tamamlanarak Konyalı esnafın 2024 bahar aylarında tamamen bu dükkanlarda Konya’ya hizmet etmesi planlanıyor. Konya’nın en büyük kentsel dönüşümü olan projede 2 bin 290 dükkan ve 134 ticari merkez inşa ediliyor.

ARDIÇLI TOKİ

Bakan Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinden önce Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştı. Türkiye’nin son dönemde en gözde konut projeleri olan TOKİ konutlarının büyümesi ve gelişmesinde de Murat Kurum’un imzası bulunuyor. Bakan Murat Kurum, Ardıçlı’ya inşa edilen ve 6 etaptan oluşan Ardıçlı TOKİ konutlarının da Konya’ya kazandırılmasında büyük destek verdi. Bölgeye 6 etapta toplamda 3 bin 920 konutun inşa edilmesinde ciddi rol oynadı.

MEVLANA ÇARŞISI VE ALTIN ÇARŞI

Murat Kurum, Mevlana Çarşısı’nın yenilenmesi ve Altın Çarsının düzenlenmesinde de büyük bir rol oynadı. Hz. Mevlana’nın Müzesi’nin ve Türbesi’nin bulunduğu alanın yakınında gerçekleşen dönüşüm projesiyle Konya’nın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Mevlana Müzesi modern bir dönüşüme büründü.

ALAADDİN CEPHE İYİLEŞTİRMESİ

Konya’nın en işlek bölgelerinden olan Alaaddin Bölgesi’nin düzenlenmesine de ciddi katkı sunan Murat Kurum, Alaaddin Cephe İyileştirmesi projesi ile bölgedeki dükkanların birbirine benzemesi ve kötü görüntüden kurtulması için mücadele verdi. Bakan Kurum, bu proje hakkında açıklamalar yaparken şu ifadeleri kullanmıştı; “Bu ihya projelerimizin en kıymetli olanı, 60 bin metrekare alanda yürüttüğümüz Yeni Mevlana Meydan Projemizdir. Bu projeyi tamamladığımızda Hz. Mevlana’yı ziyarete gelen her bir misafirimiz büyük bir meydandan başlayarak adeta bir tarih ve kültür yolculuğuna çıkacak. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’da alışverişini yapacak olan misafirlerimiz; sonra içerisinde şehir müzesinin, bedestenlerin, kervansaray mimarisiyle yapılacak otellerin, Konya mutfağının eşsiz lezzetlerinin olacağı gurme sokağına gidecekler. Ardından Aziziye ve Kapu Camilerini ziyaret edecek, Bedesten Çarşısı’na uğrayacak. Akabinde Şükran Mahallesi’nin yeni haline şahitlik edecek Konya aşıkları, yeni çehresiyle Alaaddin Tepesi’nde biraz vakit geçirdikten sonra, Kültür Park’ta çayını yudumlayacak. Buradan yürüyerek Anıt Meydanı’na gidecek, orada yer alan Millet Bahçemize de uğrayarak dinlenecekler. Tüm bu projeler tamamlandığında, tamamen yürüyerek, Selçuklu’yu, Osmanlı’yı hissedebileceğimiz bir kültür, tarih ve medeniyet vadisini Konya’mıza kazandırıyoruz” demişti.

ŞÜKRAN MAHALLESİ

Murat Kurum Meram İlçesi’ne bağlı Şükran Mahallesi dönüşümüne de ciddi destekler sundu. Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hem maliyet ve mahiyeti bakımından hem de anlamı ve değeri açısından Meram ve Konya tarihinin en önemli yatırımlarından biri olarak n palana çıkıyor. Projede 250 bin metrekare olan inşaat yoğunluk alanı 75-80 bin metrekareye düşürüldü. 165 Milyon liralık yatırım bedeli ile 20 bin metrekare arsa alanı içerisinde 20 bin 210 metrekare inşaat alanına sahip olacak ve 126 adet dükkan ile 64 adet ofis ve sosyal yaşam alanlarından oluşacak. Bu etapta çalışmalar tamamlandığında bölge ecdattan miras bir yaşam ile yeniden canlanacak. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinin tamamını ele alarak düşündüğümüzde bu bölgeye diğer etaplarla birlikte yapılacak toplam yatırım tutarı 1.5 milyar TL tutarında olacak.

KONYASPOR KAYACIK TESİSLERİ

Murat Kurum, Konya’nın en büyük markalarından biri olan Konyaspor’a da daima destek oldu. 31 milyon 250 bin liraya mal olacak yeni Konyaspor tesislerinin yapımı devam ediyor. 7.300 metrekare inşaat alanına sahip olacak olan tesisi bodrum, zemin ve artı iki kat olmak üzere toplamda 4 kattan oluşacak. Tesisin içerisinde; teknik direktör odası, sportif direktör odası, spor ve sporcuya yönelik tesis odaları, dinlenme alanları, düşük yer çekimli koşu çalışma alanı ve fitness salonu yer alacak.

2023 Genel Seçimlerinde İstanbul'dan Milletvekili olan Murat Kurum, görevini Mehmet Özhaseki'ye devretti.

Genel Yayın Yönetmenimiz Emrullah Nergiz, Murat Kurum'un Konya için yaptıklarını anlattı ve 'Bu Şarkı Burada Bitmez' başlıklı bir yazı kaleme alarak "Ve emin olmalıyız ki bu şarkı burada bitmeyecek… Konya ve Murat Kurum kelimeleri daha birçok cümlede birlikte anılacak inşallah" dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi