Yıllardır aynı yanlışı yapıyoruz! Eti dolaba atarken…

Yıllardır aynı yanlışı yapıyoruz! Eti dolaba atarken…
 Muhabir
Sar-Et Et ve Et Ürünleri sahibi Fikret Sarıceylan, etin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini ve kurban etini saklama yöntemlerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Kasap dükkanında satılan etlerin raf ömrünü açıklayan Sarıceylan, “Tezgaha çıkarılan etlerin raf ömrü en fazla bir hafta olur. Daha fazla tezgahta tutmak doğru olmaz. Biz müşterilerimize taze et sunuyoruz” dedi.

Buzlukta dondurulan bir etin buzunu saldıktan sonra tekrar dondurulmasında sorun olmadığını söyleyen Sarıceylan, “Eti çözdürme aşaması olarak buzdolabının soğutucu kısmına alınan et daha sonra dondurucuya tekrar konulabilir. Zararı yok ama tavuğu çözdürdükten sonra buzluğa koymak doğru değil” ifadelerini kullandı.

Son tüketim tarihi geçmemiş tavukları buzlukta dondurup daha sonra tüketmek için çıkardığınızda son kullanma tarihi geçmiş oluyor bunu yemekte bir sakınca yok çünkü dondurulmuş tavuk ama soğutucu alanında bekletilen ve tarihi geçmiş tavuklar tüketilmez” diye konuştu.

Dondurucuya atılan tavukların tüketim tarihi hakkında açıklamalarda bulunan Sarıceylan, “Satışa çıkarılan tavukların üzerinde yazar zaten tavuk bir hafta 0 derecede durur, eksi derecede ise mesela -3’te -5'te don halde 3 ay 1 sene dursun bir şey olmaz. Sadece don tavuğu buzluktan çıkarttığın zaman kullanmadın tekrar dondurmayacaksın ama ette öyle bir şey yok tekrar buzluğa kaldırılabilir” dedi.

Kurban bayramında kesilen etleri dolaba atarken yanlış yapıyorlar diyen Sarıceylan, “Bayramda eti kesiyoruz direk dolaplara atıyoruz. Belli bir kesim bunu diğer bayrama kadar tüketiyor. Kurbanda kesilen taze eti dolaba koyduğun zaman dolabın kapısını hemen kapatmayacaksın. Yarım saat dolabın kapağı açık duracak etin o sıcağının dışarıya çıkması lazım. Bizimkiler ne yapıyor eti poşetleyip direk dolabın kapağını kapatıyor. Ondan sonra o dolap soğutmaz. Buzlanma neden olur içerideki sıcak havadan dolayı olur. Normalde dolabın içinde hiç bir ürün olmasın dolap çalışsın buzlanma olmaz. Eti koyduktan sonra yarım saat kapağını açık bırakacaksın arada eti karıştırıp bir iki dakikada havalandıracaksın yarım saat sonra kapatacaksın soğutması daha kolay olur” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ