Yıl Sonunda Altın Ne Kadar Olacak? İşte Uzmanlar Uyardı!

Yıl Sonunda Altın Ne Kadar Olacak? İşte Uzmanlar Uyardı!
Dünya Altın Konseyi, altın fiyatlarının 2023 yılı beklentilerine ilişkin bir rapor yayınladı. Altın fiyatı fırladı mı, 2023 yılında altın fiyatlarında yükseliş devam edecek mi? Merak konusu olan soruların cevaplarını uzman isimler Konya’nın Sesi...

Haftaya rekorla başlayan gram altın zirve seviyeyi gördükten sonra düşüşe geçmişti. Ons altın ise 5 ayın en yüksek seviyesinden aşağı yönlü seyre yönelmişti. Bu durumda uzmanlar yıl sonunda altın (TL/gram) fiyatları hakkında Konya’nın Sesi’ne açıklamalarda bulundular. Uzmanlar altın fiyatlarına ilişkin yaptıkları açıklamalarda, 'Gram altın yıl sonunda 1150 lira bandı düzeyinde ilerleyecek' ifadelerini kullandılar.

GRAM ALTIN YIL SONUNDA 1400 LİRAYI BULACAK MI?

2022 yılının sonlarına doğru gram altın fiyatlarının 1400 TL bandında ilerleyeceğini ön gördüğünü belirten Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı ve Yaşarlar Kuyumculuk Sahibi Yusuf Yaşar, “Altın geçtiğimiz yıllara oranla düşüş yaşadı. Ons 1620 seviyelerine kadar düşmüş durumda. Bu son 24 ayın altında en düşük seviyelerini gördük diyebiliriz. Bunun sebebi ise doların yükselişte olmasıdır. Altın gram fiyatı için belirleyici olan ons altın, ABD Merkez Bankası'nın üst üste yaptığı 75'er baz puan faiz artırımları sonrası 1.615 dolar seviyesine gerileyerek dip yaptı. Aynı dönemde gram altın fiyatı 945-960 TL bandına kadar çekildi. 13 Aralık tarihinde yapılan açıklamada ABD’nin enflasyon oranlarının beklenenden düşük olması sebebi ile 14 Aralık’ta FED’in yeni açıklamalarını bekliyoruz. Fed artık faiz artırımlarını biraz yavaşlatıyor. Aralık ayı Fed toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışı bekliyoruz. Piyasaların yüzde 70'i bunu fiyatladı diyebilirim. Bundan sonraki 2 toplantıda da 25 ve 25 baz puan faiz artışlarının yapılmasıyla beraber Şubat ve Mart aylar ile bu sürecin tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Zaten bu beklentinin fiyatlanmasıyla beraber altın ons fiyatı 1.615 dolar düzeyinden 1.800 dolar düzeyine kadar yükseldi. Sadece bu Fed yönlü haber akışıyla birlikte oldu. Burada altın ons fiyatı için 1.830 dolar düzeyinin üzerinde yükselmesi sürpriz olmamalı. 2022 yıl sonu ons altın fiyatı için beklentim 1.860 dolar düzeyi. Bu minvalde gram altın için 1.400 TL seviyesine geleceğini ön görüyoruz diyebilirim” şeklinde konuştu.

ALTIN KAOSU SEVEN BİR MADENDİR

Altının gündemi takip eden bir yatırım aracı olduğunu dile getiren Oğuztürk Mücevherat Sahibi Yasin Oğuztürk, “Altın ile ilgili ekonomistler ve uzmanlar 2023 yılında altın fiyatlarının yükseleceğini dile getiriyorlar. Altın ons fiyatı 1.800 dolar düzeyinde geziyor. Eğer ekonomistlerin ve uzmanların yaptıkları araştırmalar sonucu bu durum gerçekleşirse 3.000 dolarlara kadar yükseleceğini söyleyebiliriz. Altın geçmişten günümüze kadar tüm dünyada değerini kaybetmeyen bir yatırım aracıdır. FED’in faiz açıklamaları altın fiyatlarına büyük oranda yön veriyor. Bizler sene sonunda gram altın fiyatının 1.150 TL olacağını ön görüyorduk. 14 Aralık akşam saatlerinde beklediğimiz açıklamalar sonrası 50 TL’lik bir artış beklemekteyiz. Bu duruma insanlar artık şaşırmıyor diyebiliriz. Bunun sebebi ise altının kaosu seven bir maden olmasıdır. 2022 yılını göz önünde bulundurursak gram altın fiyatını 1.100-1.150 bandında tutarak yılı bitirecek gibiyiz. Savaşlar ve ülkeler arası yaşanan anlaşmazlıklar altının fiyatını doğrudan etkiliyor diyebilirim. 2023 yılı haziran ayında yapılacak olan seçimlerinde bu durumu etkileyip etkilemeyeceği merak konusu diyebilirim. Bizler yatırım tavsiyesi kesinlikle vermeyiz. Fakat insanların güncel konuları takip ederek alışveriş yapmaları kendileri için her zaman daha sağlıklı olacaktır. Şu an güncel hayatımızdaki riskleri göz önünde bulundurarak düşünürsek 2023 yılında altın (TL/gram) fiyatlarının 2.000 TL’ye yükselebileceğini söyleyebilirim” açıklamalarında bulundu.

FED’İN KARARI DÖRT GÖZLE BEKLENİYOR

Fed’den gelecek faiz kararını beklediklerinin altını çizen Mayda Gold’un Sahibi Mehmet Ali Mayda, “Fed'in Kasım ayı toplantısı piyasalarda faiz artırımlarının yavaşlayacağı ve 2023'te sonlanacağı beklentisi hâkim oldu diyebilirim. Bu durum altın için destekleyici bir durum oldu. Nitekim ons altın 1.800 dolara kadar tırmanırken gram altın bu durumdan etkilenerek 1.080 TL'yi gördü. 14 Aralık akşamında olacak Fed’in toplantı sonrası altın yüksek bir hareketlilik söz konusu olabilir. Altın fiyatları, Fed'in faiz politikalarıyla yıl boyu inişli çıkışlı bir grafik sergiledi. Yıl içinde 2000 dolar seviyelerine kadar çıkarak rekor kıran ons altın, aynı yıl içinde 1630 dolar seviyelerine kadar indi. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, yıl sonuna doğru Rusya-Ukrayna savaşı ve jeopolitik faktörlerle beraber 1800 dolara kadar tekrar yükseldi. Yatırımcılar 2023 yılında altın fiyatlarının nereye gideceğini merak ediyor. Güvenli liman olan altının gidişatını ise Fed'den gelecek faiz kararı belirleyecek diyebiliriz. Eğer Fed beklendiği gibi faiz artış hızında yavaşlamaya giderse bu durumda altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketler görülebilir” dedi. •Gizem Başar