Yeterlilik Belgesi Olmayanlar Kuyumculuk Yapamayacak! Yaşar: Herkes Asli İşiyle Uğraşmalı

Yeterlilik Belgesi Olmayanlar Kuyumculuk Yapamayacak! Yaşar: Herkes Asli İşiyle Uğraşmalı
Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak olan Kuyumculuk Yeterlilik Belgesi şartını Konya'nın Sesi Gazetesine değerlendirdi.

Kuyum ticareti ile ilgili yapılan yönetmelik değişikliğinin ardından kuyum ticareti yapanlar için Kuyumcu Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirilmişti. 1 Ocak’tan itibaren Yeterlilik Belgesi olmayanlar kuyumculuk yapamayacak.

Belgesi olmayanlar faaliyetlerine devam edemiyor

Yapılan yönetmelik değişikliği ile kuyumcu yeterlilik belgesi olanlar işlerine devam edebilirken, bu belgeye sahip olmayanlar işlerine devam edemeyecek. Kuyumcuların, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının kuyumculuk faaliyetleriyle ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda belge şartı aranmayacak. Kuyumcu Mesleki Yeterlilik Belgesi hem bir mesleki bir ehliyet niteliği taşırken, hem de e-devlet’e kayıtlı bir belge olması, AB ülkelerinde geçerli ve ulusal yeterliliği temsil eden bir belge özelliği de taşıması açısından önem taşıyor.

Herkes asli işiyle uğraşmalı

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak olan Kuyumculuk Yeterlilik Belgesi şartını değerlendirdi. Uygulamanın sektörün büyümesi ve kurumsallaşması açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Yaşar, “Herkes asli işini yerine getirmeli. Eğitimini almadığınız, çıraklık, kalfalığını yapmadığınız bir işin ustalığını yapmazsınız yeni uygulama tam anlamıyla bunu sektöre kazandırıyor” dedi.

Merdiven altı işletmeler sektörden temizlenecek

Atılan adımın sektör içindeki merdiven altı işletmelerin temizlenmesi ve bu işletmelerin faaliyetlerine son verilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Başkan Yusuf Yaşar; “Her sektörde merdiven altı işletmeler var. Galericilik, emlakçılık ve kuyumculuk. Bunların önüne geçmek için yürürlüğe giren Mesleki Yeterlilik Bele zorunluluğunu destekliyoruz. Sektörün kurumsallaşması açısından atılan adımlar son derece doğrudur. Değerli bir karardır. Bu tür sektörü daha da ileriye götürecek adımların atılması gerekiyor. Herkes her işi yapmamalı” açıklamalarını yaptı.

Asli işi kuyumculuk olanlar asla mağdur edilmiyor

Sektörde yeni olan işletmelerinde mağdur olmaması için gerekli işlemlerin yapıldığını söyleyen Başkan Yaşar; “Bizlerin üyesi olan arkadaşlarımız yıl boyunca bu belgeyi almak için gerekli işlemleri yerine getirdiler ve çoğunluğu bu belgeye sahip. Gereçten işi kuyumculuk olan ancak bazı şartları yerine getiremeyen üyelerimizde var. Bu belge için 5 yıl iş yeri çalıştırma şartı var. Bizim üyelerimiz arasında 3 yıllık arkadaşlarımızda var. Onlara da geçici belgeler verildi. 5 yılın sonunda onlarda asil Mesleki Yeterlilik Belgelerine sahip olacaklar. Şu an işletmeleri çalışıyor. Herhangi bir fark ve ayrım olmadan ticari işlerini yürütüyorlar” dedi.

Kuyumculuk güven mesleğidir

Atılan adımın işletmeler için önemli olduğunu bunun yanında tüketici yani vatandaş içinde oldukça hayati bir karar olacağını söyleyen Yaşar; “Vatandaş kuyumcu dükkanına girdiğinde bu belgeyi duvarda görecek ve gönlü rahat bir şekilde alım-satım yapabilecek. Atılan adımla sektördeki altın dolandırıcılığı işiyle uğraşan, vatandaşı kandırmaya çalışan insanlarında önüne geçilmiş olacak. Kuyumculuk işi tamamen güven işidir. Bu belgede esnaf ile vatandaş arasındaki o güveni, uyumu daha da yukarıya çekmek için uygulanıyor. Bunun yanında sektörün Avrupa Birliği Standartlarına yükselmesi de amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.