Yeni Yılda Yeni Kararlar Vermeden Önce…

Yeni Yılda Yeni Kararlar Vermeden Önce…
 Muhabir
Yeni yıla girmemize sayılı günler kala yaşanılan heyecan ile herkes yeni kararlar almak istiyor. Yeni yıl yeni kararlar demeden önce nelere dikkat etmeliyiz? Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi psikologlarından Psikolog Zehra Can, yeni yılda yeni kararlar...

Yeni yıla girmemize sayılı günler kala yaşanılan heyecan ile herkes yeni kararlar almak istiyor. Yeni yıl yeni kararlar demeden önce nelere dikkat etmeliyiz? Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi psikologlarından Psikolog Zehra Can, yeni yılda yeni kararlar vermeden nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Karar almadan öce psikolojik faktörlerin unutulmaması gerektiğini söyleyen Zehra Can,” Her yıl bir önceki yılı uğurlarken yeni bir sayfa açmanın, bu sayfada pek çok değişiklik yapmanın arzusunu yaşıyoruz. Özellikle yılın ilk günü Pazartesi’ye denk gelince… Aklımızdaki “yeni yıl yeni kararlar” listesi oldukça uzun. Ancak, bu kararları almanın ve uygulamanın sadece bir dilek listesi olmaktan çıkabilmesi için birtakım psikolojik faktörlere dikkat etmek gerekiyor” şeklinde açıkladı.

KARARLARDA GERÇEKÇİLİK ÇOK ÖNEMLİ

Gerçek kararlar alınmasını söyleyen Can, “Öncelikle hedef belirlerken, yeni kararlar alırken gerçekçilik önemli. Gerçekçilik, hedefe ulaşma şansımızı artırır. Kendi güçlü yanlarınızı ve zayıflıklarınızı tanıyarak, hedeflerinizi buna göre belirleyebilir ve gerçekçi beklentiler oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki, küçük adımlarla başlamak ve zamanla büyümek, kalıcı ve sürdürülebilir değişim için daha etkili olabilir. Yeni bir karar almak kolaydır, ancak bu kararı sürdürmek ve başarılı olmak daha zorlu bir süreçtir. Bu noktada, güçlü bir motivasyon kaynağına ihtiyaç duyarsınız. Okuduğum bir kitapta bununla ilgili bir sözle karşılaşmıştım; “Motivasyon, seni başlatan, hareket ettiren şeydir. Ama hareket etmek yetmez, devam etmen lazım.” Motivasyonunuzu canlı tutmak için hedeflerinizi düzenli olarak gözden geçirin, başarılarınızı kutlayın ve karşılaştığınız zorluklara karşı esnek olun” dedi.

KARAR VERİRKEN DESTEK ALMAYI UNUTMAYIN

Her konuda olduğu gibi kararlar alırken de desteğin çok önemli olduğunu belirten Zehra Can, “Karar alırken çevrenizdeki sosyal kaynaklarınızın desteğini kullanın. Aileniz, arkadaşlarınız veya bir uzmandan destek almak süreci sizin için kolaylaştıracaktır. Herkesin kendi hızında ilerlediği unutulmamalıdır. Herhangi bir değişim sürecinde gerilemeler veya zorluklar yaşanabilir. Bu noktada önemli olan, bu süreçte kendinize karşı nazik olmak ve yaşanan her deneyimi bir öğrenme fırsatı olarak görmektir. Yeni bir hedef belirlerken sadece fiziksel sağlığınıza değil, aynı zamanda duygusal ve zihinsel sağlığınıza da dikkat etmek önemlidir. Meditasyon, yoga veya terapi gibi yöntemlerle duygusal ve zihinsel sağlığınıza odaklanmak, genel yaşam kalitenizi artırabilir. Yeni bir yıl, sadece takvimdeki bir değişiklik değil, hayatınızda gerçekleştireceğiniz potansiyel dolu bir döneme girişin kapısını aralar. Bu yıl, gerçek değişim ve gelişim için kararlar alın, ancak bunları sürdürmek ve benimsemek için adımlar atın. Yeni yılda yeni kararlar almak, sadece dışsal değişikliklere odaklanmak değil, aynı zamanda içsel bir keşif sürecidir. Kendinizi daha iyi anlamak, gerçekleştirmek istediğiniz değişimlere daha bilinçli bir şekilde yaklaşmanızı sağlar. Her yeni günü, yeni bir fırsat olarak değerlendirin. Yeni yılınız, sizi en iyi versiyonunuza doğru yönlendiren kararlarla dolu olsun” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı