Yağışlar Konya Ovası İçin Yeterli Mi?

Yağışlar Konya Ovası İçin Yeterli Mi?
 Muhabir
Aralık ayının sonlarına gelirken Konya’da tam anlamıyla etkili olmayan yağışlar Konyalı çiftçileri için büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Konya merkezinde etkili olmayan yağışlar ilçelerde kendini zaman zaman gösteriyor. Yağışların beklenildiği..

Aralık ayının sonlarına gelirken Konya’da tam anlamıyla etkili olmayan yağışlar Konyalı çiftçileri için büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Konya merkezinde etkili olmayan yağışlar ilçelerde kendini zaman zaman gösteriyor. Yağışların beklenildiği gibi olmaması Konya Ovası’nda kuraklığa yol açar mı? Konya ziraat mühendisleri odası Yönetim kurulu başkanı Burak Kırkgöz sizler için açıkladı.

Konya Ovası’nda ekimlerin yapıldığını ifade eden Burak Kırkgöz, “Konya’da yağışların 2024 yılında Konya bölgesinde hububat alanlar yaklaşık olarak 1 milyon 21 bin hektar olarak tahmin edilmekte. Şu anda Konya bölgesinde Ekim ayının sonrasında ekim işler yapıldı. Çok az bir ekim işlemi kaldı. Çiftçilerimiz hububat alanlarında ekili iş yapmakta. Geçen yıla göre yaklaşık olarak yüzde 5'lik bir artış olacağını tahmin ediyoruz. Hububat alanları Konya bölgesinde kuru ve sulu şartlarda ekim yapılmakta. Sulu şartlarda yüzde 28'lik bir alanda ekili iş yapılmakta, susuz dediğimiz kıraç alanlarda ise yüzde 72'lik bir alanda ekili iş yapılmakta yani yüzde 72'si kıraç, yüzde 28 sulu alan diyebiliriz. Konya bölgesinde ise ekim ayında yağışlar biraz düşüktü. Uzun yıllar ortalamasının yaklaşık olarak 20 milim altında bir yağış aldık ama Kasım ayındaki yağışların güzeldi. Kasım ayında uzun yıllar ortalaması 37,5 milimetre iken 2023 yılındaki Kasım ayındaki yağış ortalaması 64 milimetreye kadar çıktı yani uzun yıllar ortalamasının 26,5 milimetre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Aralık ayı içerisinde olduğumuz için veriler net değil ama uzun yıllar ortalaması aralık ayında 48,2 milimetre ilk on beş günlük dönemde ise yağış aldığımız milim 12 milimetre tekâmül etmekte. Tabii aralık ayının sonlarına doğru genelde Konya bölgesinde kar yağışları ve yağmur yağışları da uzun yıllarda ortaya çıkabiliyor” dedi.

KAR YAĞIŞI KONYA İÇİN ÖNEMLİ

Aralık ayının sonlarına doğru kar yağışını beklediklerini söyleyen Burak Kırkgöz, “Bu dönemden sonra inşallah kar yağışları ile Konya ovasına bir yağışın gelmesini temenni ediyoruz. Tabii sadece hububat alanlarını etkilemiyor bu yağışlar. Her zaman söylediğimiz gibi kar yağışı özellikle yer altı ve yerüstü su kaynaklarımızı da çok ciddi anlamda etkileyebiliyor. Geçtiğimiz dönemlerde meteorolojik kuraklık gözüküyordu. Konya bölgemizde de çok ciddi bir kuraklık tehlikesi vardı. Meteorolojik kuraklık tarımsal kuraklık anlamına gelmiyor. Tarımsal kuraklık dediğimiz bitkilerin ihtiyaç duydukları dönemlerde yağışların yağmaması ile meydana gelen bir durum. Meteorolojik ise meteorolojik olarak beklenen yağışların yani uzun yıllar ortalamasının altında kalmasından kaynaklı bir kuraklık gündeme getirebiliyor. Ama şu anda herhangi bir hububat alanlarımızda herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Zaten sulu alanlarımızdaki çiftçilerimiz birinci sağlamalarını yaptılar hatta ikinci sulama alanını yapan yerler de var. Sulu alanlarımızda herhangi bir problem yok. Kıraç alanlarımızda yağışların düzensiz olmasından dolayı birtakım problemler olabiliyor ama geçtiğimiz yıllara göre herhangi bir ciddi bir olumsuz bir hava gözükmüyor” ifadelerini kullandı.

-Buse Aşcı