VERİMDER Anadolu buluşmaları 33. toplantısını Konya'da gerçekleştirdi

VERİMDER Anadolu buluşmaları 33. toplantısını Konya'da gerçekleştirdi
 Muhabir
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularını ele aldığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 33’üncüsü Konya’da gerçekleştirildi.

Kurulduğu günden bu yana enerji verimliliği alanında faaliyetler gösteren Yapılarda Enerji Verimliliği (VERİMDER) enerji verimliliği alanında vatandaşları bilgilendirmek ve bu alanda güçlü bir farkındalık oluşturmak hedefiyle başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 33’üncüsünü Konya Dedeman Hotel’de gerçekleştirdi.

Dalmaçyalı sponsorluğu ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi iş birliği ile yapılan toplantı, kamu kurumu temsilcileri, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasını Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen gerçekleştirirken, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve ZeroBuild Summit Direktörü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz da toplantıda enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik hakkında dikkat çeken konuşmalarını gerçekleştirdiler.

“KONYA’MIZ, TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ SANAYİ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLDU”

VERİMDER Anadolu buluşmaları toplantısında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen,“Geçmişte hepimize ‘Tahıl Ambarı, Tarımın Başkenti’ gibi unvanlar ile anlatılan Konya’mız, tarımdan gelen gücünü korurken son dönemde yeni bir kimlik olan sanayicilik kimliğini kazandı. Hamdolsun Konya’mız, Türkiye’nin önemli sanayi üretim merkezlerinden birisi haline geldi. 12 organize sanayi bölgemiz, 100’e yakın sanayi sitemiz, şehrimizin muhtelif yerlerinden kurulan fabrikalarımız, güçlü yatırım ve üretim iştahımızla Marmara Bölgesine alternatif bir sanayi merkeziyiz. Yıllık 3.2 milyar dolar olan ihracatımızın yüzde 97’sini sanayi mamulleri oluşturuyor. İstanbul, Ankara ve Bursa’nın ardından Türkiye’nin 4. büyük makine ihracatçısıyız. Savunma sanayi ihracatında Türkiye’de ilk 4’teyiz. Otomotiv endüstrisinde de Türkiye’nin 7. büyük ihracatçısıyız. Son 5 yılda, kilogram başına düşen ihracat tutarımızı yüzde 34.4’lük artışla 1,63 dolardan 2,06 dolara çıkarmayı başardık. Düşük teknolojiden önemli oranda çıkmış, orta-yüksek teknoloji odaklı bir sanayi alt yapısı inşa etmiş bir sanayi şehriyiz. Bugün toplam sanayi üretimimizin yüzde 46,6’sı orta-yüksek teknolojiden oluşuyor” ifadelerini kullandı.

“KONYA YATIRIM VE ÜRETİM İŞTAHI SON DERECE YÜKSEK BİR ŞEHİRDİR”

Konya’nın sanayicilik kimliğinin her geçen gün güçlendiğini söyleyen Büyükeğen,“Konya’mız ekonomideki tüm zorlu şartlara, etrafımızdaki savaşlara, yüksek enflasyon ortamına rağmen yatırım ve üretim iştahı son derece yüksek bir şehir. Geçtiğimiz hafta, Türkiye’nin ikinci büyük organize sanayi bölgesi olan Konya Organize Sanayi Bölgemizin 6. Kısım Genişleme Alanı’nda yatırımcılara, 248 yeni sanayi parseli tahsis edildi. Yani 248 parsel demek, 248 yeni fabrika, yeni istihdam ve ihracat demek. Bu fabrikaların üretime geçmesiyle Konya OSB’mizdeki fabrika sayımız 975’e çıkacak. Çalışan sayımız da 55 binden 75 bine ulaşacak. Tüm bunlar, Konya’mızın sanayicilik kimliğinin her geçen gün güçlendiğini gösteren işaretlerdir. Ben bu vesile ile sizler aracılığıyla tüm yatırımcıları Konya’mıza yatırım yapmaya, Konya’mızla yeni işbirlikleri geliştirmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZİNDE KONYA’MIZINDA ÇOK CİDDİ VERİMLİLİK AÇIĞI VAR”

Ben bu şehrin Sanayi Odası Başkanı olarak her fırsatta ülkemizin ve şehrimizin çok ciddi verimlilik açığı olduğunu ifade ediyorum diyen Büyükeğen sözlerine şöyle devam etti: “Enerji başta olmak üzere, üretimde, yapılarımızda, insan kaynağımızda, kısacası neredeyse her alanda verimlilik açıklarımız var. Bu açıkları kapatmak zorundayız. Konya Sanayi Odası olarak, bu dönemde işletmelerimizin enerji verimliliklerini artırmaları için önemli çalışmalar da yürütüyoruz. Konya Sanayi Odası olarak, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ile birlikte yaklaşık bir yıl önce Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesi’ni hayata geçirdik. Bu aracımız ile sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, şu ana kadar 30 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık. Yaptığımız bu ölçümler ile firmalarımıza, 50 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 2 bin 402 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. 8 bin 769 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerden 21 personele Enerji Yöneticisi eğitimleri aldırdık. Ayrıca Konya Sanayi Odamıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ilimizde ve bölgemizdeki tek Enerji Verimliliği Danışmanlığı-EVD yetkisini aldık. Bu yetki ile üyelerimize, enerji yönetimi ile ilgili danışmanlık yapıyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

“AMACIMIZ ENERJİ VERİMLİLİĞİ ALANINDAKİ DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAMAK”

Konya’daki 2. toplantılarını gerçekleştirdiklerini belirten VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Bizim amacımız enerji verimliliğiyle ilgili bilinçlendirme faaliyetlerimiz çerçevesinde burada davet ettiğimiz kamu kurum temsilcileri, özel sektör sivil toplum örgütlerini temsilcileriyle bir araya gelerek ülkemizin enerji verimliliği alanındaki dönüşümüne katkı sağlamaktı. Ülkemizin çok önemli enerji faturası var. 2022'de 100 Milyar dolar üzerinde enerji ithalatımız oldu. Yaşadığımız 25 milyon konutumuzda yüzde 70'te enerji verimi ihmal edildiğini biliyoruz. Hedefimiz ise farkındalığı artırarak mevcut yapılarımızın yeni yapılarla beraber enerji verimi dönüşümüne katkı sağlamak” şeklinde konuştu.

“ISI YALITIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ TASARRUFU SAĞLANABİLİR”

Enerjide tasarruf ve verimliliğin konuşulduğu toplantıda konuşan Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, “İklim değişikliğinin olması sıcaklıkları görmediğimiz noktalara getirdi. Konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'i ısıtma ve soğutmada kullanılıyor. Isı yalıtımı sadece soğuğa karşı değil, sıcağa karşı da koruyor bu yüzden ısı yalıtımının da önemli bir yeri var. Isı yalıtımı ile konutlarda enerji tasarrufu yüzde 60 oranında gerçekleştirilebilir. Soğutma için harcadığımız enerji ısıtma için kullanıldığımız enerjiden fazla" dedi.

“SOĞUTMAK ISITMAKTAN DAHA MALİYETLİ”

Hem sanayi tarafında hem de binalar tarafın verimlilikle ilgili yoğun bir çalışma ve takip sürecinde olduğunu belirten Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz ise, “Önemli olan her noktada verimlilik kavramını hayatımıza oturtmak. Kullanacağımız enerji kaynağından bunu dönüştürdüğümüz sisteme, ilettiğimiz sisteme kadar her noktada verimliliği düşünmek zorundayız. Bu bölge normalde yazın klima ihtiyacı neredeyse hiç olmayan bir yerdi ama bu yaz ilk kez klimaya ve soğutmaya ihtiyaç var düşüncesi oldu hepimizde. Soğutmak ise ısıtmaktan daha maliyetli ve önümüzdeki yıllarda soğutma ihtiyacı ısıtma ihtiyacından maalesef daha fazla olacak. Bu nedenle en güvenilir sistemleri üretmek ve var olan enerjimizi de güvenilirlik içinde kullanmak önceliğimiz olmalı” ifadelerini kullandı.

- Nurseda İnan

Kaynak:Konya'nın Sesi