Vedat Milor açıkladı: Meşhur Konya yemekleri hangi restoranda yenir?

Vedat Milor açıkladı: Meşhur Konya yemekleri hangi restoranda yenir?
Ünlü gurme Vedat Milor, Konya’yı özel kılan restoranları tek tek açıklayacağım dedi ve Konya'ya özgü yemeklerin hangi restorantlarda yenebileceğine dair görüşlerini paylaştı.

Ünlü gurme Vedat Milor, Konya’yı özel kılan restoranları tek tek açıklayacağım dedi ve Konya'ya özgü yemeklerin hangi restorantlarda yenebileceğine dair görüşlerini paylaştı.

Vedat Milor'dan Konya yemeklerine övgü: "Türkiye’nin gastronomik açıdan en şanslı ve özel yerlerinden biri. Yemeğe meraklı biriyseniz gitmemeniz büyük bie kayıp olur"

Vedat Milor sosyal medya hesabından yaptığı; "Birçok ilimizde en iyi yemekleri evlerde yedim. Restoranlardaki yemekler evlerdeki yöresel yemekler kadar iyi değildi. Konya’da evlerde olağanüstü yemekler yapılıyor. Ama Konya’nın bir artısı daha var: Çok iyi restoranlara sahip olması. Şimdi bazılarını paylaşacağım" paylaşımla Konya'da beğensiği restorantları paylaştı.

İşte o yemekler ve o restorantlar

Firun Kebabı:
- Ali Baba… Ülkenin gastronomi hazinelerinden biri demiştim. 65 yıllı aşan bir ustalıkla, fırının koltuk denen kısmında meşe odunlarıyla bakır tencerede kendi suyunda ağır ağır pişen kuzu. Yanına sadece soğan ve tırnak pide, afiyet olsun!

Etliekmek:
Konya deyince herkesin aklına etli ekmek gelmiş. Anlaşılır bir şey. Lahmacunun çakması denmiş. Ama bu hatalı. Dikkatli takipçiler için ikisi farklı. Kıyma satırla çekilmeli, Konya’ya has sert un kullanmalı ve hamur ince açılmalı. Odun fırında ortası yumuşak kalacak gibi pişmeli. Konya’da maalesef asıl tavsiyem Bolu Lokantası olacaktı. Vefat nedeniyle maalesef kapandı. Diğer bir tavsiyem ise sanayideki Serenade. Bence burada asıl aktör Konya küflü peynirli pide. Ama diğerleri de denemeye değer.

Tirit:
Tirit ülke mutfağındaki önemli tekniklerden biri. Farklı yörelerde farklı tiritler var. Konya’nınki de özel. Birazdan paylaşacağım yerin tiriti şöyle yapılıyor: Birçok yerin aksine etler önceden pişirilip ısıtılmıyor. Şişe geçirilmiş etleri sipariş sonrası mangala atıyorlar. Tabağın en altına küp şeklinde et suyuyla ıslatılmış somun ekmeği, üzerine ise süzme yoğurt ekleniyor. Daha sonra içi sulu kalmış etler sırayla diziliyor. Son dokunuş ise sumaklı soğan, maydanoz, biber, domates ve tereyağdan hazırlanan sosla yapılıyor. Neresi mi? - Kabakçı Ali

Yağ somunu:
Konya’ya geldiniz. Sabah. Moraliniz bozuk. Güne iyi başlamanın yolu bence kahvaltıyı yağ somunu ile yapmak. Üç çesit peynir ile hazırlanan ve İtalyanlar’ın ‘calzone’ kapalı pidesine benzeyen bir pide çeşidi. Bolca kullanılan tereyağından dolayı adı yağlı somun. Konya’nın yeşil tulum denilen doğal küflü peyniri kaliteli un ve efsunlu bir fırın ile birleşince uygun fiyata dünyanın en özel pidelerinden birini yiyorsunuz. Mutlaka yağ somunu yiyin diyeceğim bir yer var (sakın aynı soyadına sahip yerle karıştırmayın!) -Pideci Hasan Şendağlı