Uzmanlar Uyardı Hurmalarınızı Sakın Yıkamayın! İşte Yıkanan Hurmaların Sonu…

Uzmanlar Uyardı Hurmalarınızı Sakın Yıkamayın! İşte Yıkanan Hurmaların Sonu…
Doyuruculuğu ve besleyiciliğinin yanında Ramazan ayına özgü olması nedeniyle ayrı bir önemi olan hurma, satış noktalarında kendini göstermeye başladı. Hurma ticareti ile uğraşan Tarihi Bedesten Çarşısı Esnafları, hurmaya olan ilginin Ramazan vesilesi...

Doyuruculuğu ve besleyiciliğinin yanında Ramazan ayına özgü olması nedeniyle ayrı bir önemi olan hurma, satış noktalarında kendini göstermeye başladı. Hurma ticareti ile uğraşan Tarihi Bedesten Çarşısı Esnafları, hurmaya olan ilginin Ramazan vesilesi ile arttığını belirtirken hurmanın nasıl saklanması gerektiğini gazetemize özel açıkladılar

Hurmaların kabuklu kabuksuz, büyük küçük, yumuşak sert gibi özelliklerine göre sınıflandırıldığını, kilogramının 150 lira ile 300 lira aralığında satıldığını ifade eden esnaflar, “Bu sene her zaman olduğu gibi hurmaya talep arttı. Ramazan ayının vazgeçilmezi şifa deposu olarak bilinen hurmanın çeşitleri Konya halkı tarafından da severek tercih ediliyor” ifadelerini kullandılar.

‘HURMANIN TOZU

ONUN ZIRHIDIR’

Hurmanın üzerinde ki tozun hurmanın zırhı olduğunu belirten Hurmacı Firması Satış Danışmanı Fırat Bey, “Her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan’da çarşımızda ve biz hurma satıcılarında yoğunluk söz konusudur. Hurma Ramazan ayının vazgeçilmezidir. Bünyemizde şu an satışa sunduğumuz otuz beş çeşit hurmamız var. Konyalılar Mebrum hurmasını her zaman diğer hurma çeşitlerine göre daha çok tercih ediyor. Dişi olmayan bebek ve yaşlıların tüketebileceği daha etli bir cins olan Mejdul hurması da sıkça tercih edilenler arasında. Sıcak yaz aylarında buzdolabının arka kısımlarında saklanması uygun olan hurma, hava almayacak şekilde sıcaklığın çok yüksek olmadığı ortamlarda muhafaza edilebilir. Yaş hurmayı muhafaza etmek ise biraz daha titizlik ister. Taze haliyle çürümeye oldukça elverişli olan besin, paketlenerek dondurucuda saklamanızı öneriyoruz. Tüketileceği zaman ise sadece gerektiği kadarını çıkarmak gerekir. Yaş hurmaları suyun altında yıkamak yerine ıslak bir peçete ile silerek temizlemek yeterli olur. Hurmanın üzerindeki tozu hurmanın zırhıdır. Hurma yıkandığı zaman, belli bir süre sonra aflatoksin üretmeye başlar. Bu nedenle hurmayı yıkayarak muhafaza etmemek gerekiyor, yıkandıktan sonra da hemen tüketilmesi öneriliyor. Ambalajlı ürünlerin çoğunda yıkama ya da parlatma işlemi yapılıyor. Vatandaşlar özellikle açık ve işlenmemiş hurma almaya dikkat etmelidirler” açıklamalarında bulundu.

KONYALILARIN TERCİHİ BU

SENEDE MEDİNE HURMASI OLDU!

Konya halkının genellikle Medine hurması tercih ettiğinin altını çizen Baharat Sarayı Satış Danışmanı Mustafa Ayan, “Ramazan vesilesi ile Bedesten çarşımızda çok güzel bir hareketlilik ve yoğunluk söz konusu. Bu sebeple satışlarımızda her Ramazan olduğu gibi gayet iyi gitmekte. Geçen yıla oranlara satışlarımız bu sene daha çok arttı. Bünyemizde ondan fazla çeşit hurmamız var. Konya halkımız genellikle Medine hurmasını tercih ediyor. Medine hurmalarının hepsi çok iyidir ama biraz da damak tadına bağlı hurmaların iyiliği kötülüğü. Kimisi çok yumuşak hurmalar seviyor, kimisi sert hurma seviyor. En iyi, en kaliteli hurmalar Medine hurmalarıdır. İran, Irak hurmaları genelde en düşük fiyatlı hurmalardır. Medine hurmaları biraz daha fiyat olarak yüksek hurmalardır. Besin değeri bakımından en zengin hurma Medine hurmasıdır. Besleyici özelliği ve demir oranı bakımından en zengin hurma Medine hurması olduğu için ve Efendimiz aleyhissalatu vesselamın orada bulunmasından dolayı en faydalı, şifalı olan hurma Medine hurmalarıdır. Hurmaların şapkaları yani ağaçtan kopardığımız yer var ise o hurma güzeldir yani eski değildir diyebiliriz. Görünüş olarak da iyi hurma her zaman göze hitap eder. Hurmalarımızı buzdolabında ya da serin yerde saklama kabının içerisinde sakladığımız takdirde uzun zaman tüketebiliriz. Hurmaları yıkamadan saklamanızı öneriyoruz” şeklinde konuştu.

HURMALARINIZI BUZDOLABINDA SAKLAYINIZ!

Hurmanın çok sıcak havalarda buzdolabında saklanmasını öneren Aziziye Kuruyemiş Satış Danışmanı İsmail Güleç, “Hurma satışlarımız Ramazan vesilesi ile çok güzel. Halkımızda ve esnaflarda bir Ramazan sevinci mevcut. Fiyatlarımız yaşanan enflasyona rağmen gayet uygun diyebiliriz. Müşterilerimizin tepkisine bakıldığı zaman diğer firmalara göre daha uygun ve kaliteli hurma satmaya devam ediyoruz. Bu durum bizlerinde yüzünü güldürüyor. Geçen yıla oranla afaki zamlar yapmadık. Fiyatlarda değişim mutlaka yaşandı, çünkü hurmalar döviz endeksli gelen bir üründür ithal olduğu için. İster istemez fiyatlarda yükselme oldu. İnsanların alım gücüne de bu durum yansımış olma ihtimali yüksektir. Müşterilerimiz tarafından en çok tercih edilen hurma ise Medine hurmasıdır. Hurmaların serin yerde muhafaza edilmesi gerekiyor. Çok sıcak havalarda biz buzdolabının sebzelik bölümünde saklanmasını öneriyoruz. Yemeden birkaç saat önce çıkartıldığı zaman zaten yine oda sıcaklığına, eski haline, eski yumuşaklığına geliyor. Çok güneşte ya da sıcakta kaldığı zaman güve yapabilir, kurtlanma yapabilir, kabuk atabilir” dedi. •Gizem Başar

Kaynak:KONYA'NIN SESİ