Uzmanlar Konya'yı İşaret Ediyor!

Uzmanlar Konya'yı İşaret Ediyor!
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler sosyal hayatın yanında ekonomik hayatı da ciddi anlamda etkiledi. Uzmanlar olası Marmara depremi için bölgede bulunan sanayi tesislerinin Konya'ya taşınmasını öneriyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler sosyal hayatın yanında ekonomik hayatı da ciddi anlamda etkiledi.

Uzmanlar olası Marmara depremi için bölgede bulunan sanayi tesislerinin Konya'ya taşınmasını öneriyor.

Depremzede on il 2022 yılında Türkiye’nin toplam 254,2 milyar lira olan ihracatının yüzde 10,9 oranındaki 27,6 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdi.

2022 yılında Gaziantep 10,5 milyar dolar ile Türkiye'de 5., Hatay 3,5 milyar dolar Türkiye'de 10., Adana 3 milyar dolar ile Türkiye'de 13. ve Kahramanmaraş 1,5 milyar dolar ile Türkiye'de 17. en büyük ihracatı yapan iller olarak dikkat çekiyor.

Depremden etkilenen on il, Türkiye’nin toplam gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 10,1’ini gerçekleştiriyor.

Bu ekonomik rakamlar depremin sosyal hayatı olumsuz etkilemesinin yanında ekonomik hayatı, üretimi, istihdamı ve ihracatı da derinden etkilediğinin bir numaralı göstergesi.

Jeoloji Mühendisleri ve Yer Bilimciler Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye'nin olası İstanbul depremine karşı şimdiden hazırlık yapması gerektiğini söylüyor.

İstanbul, 2022 yılında yaptığı100 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ili konumunda. İstanbul'un yanında Kocaeli 19 milyar dolar, Bursa 16 milyar dolar ve Sakarya 5 milyar dolar ile Türkiye'nin en fazla ihracat yapan illeri olarak İstanbul’u takip ediyor.

Olası İstanbul yani Marmara depreminde bölgedeki ekonomik kayıp Türkiye'yi tarihinin en büyük çıkmazlarının içine sürükleyebilir.

Yer bilimciler bunun önüne geçilmesi için ise Konya'yı işaret ediyor.

Konya-Karaman bölgesi Türkiye deprem haritası incelendiğinde depremden en uzak il olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar; İstanbul ve Marmara bölgesindeki sanayinin bir an önce Konya'ya taşınması gerektiğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem bakımından en güvenli şehirleri sıralarken ilk sıraya Konya’yı yazıyor.

Ercan’ın açıkladığı liste ise şu şekilde: Konya, Karaman, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun ve Yozgat.

Konya, yüz ölçümüyle Türkiye'nin en büyük ili konumunda ve Marmara'daki sanayinin taşınmasını kaldırabilecek şehir olarak dikkat çekiyor.

Konya, son yıllarda da sanayicinde attığı üretim ve ihracat adımları ile ciddi yükselişe geçti. 2022’de 3 milyar dolar ihracat rakamının üzerine çıkan Konya, tarım, tarım makineleri, otomotiv-yedek parça ve savunma sanayi alanında yaptığı atılımlarla adından söz ettiriyor.

Kayacık Lojistik Merkezi ile de bölgeden gerçekleşecek ihracatlar Mersin Limanı'na kolayca aktarılabilecek. KONYA'NIN SESİ / HALİL YILMAZER