Uzmanıyla yapay zeka karşı karşıya geldi! Konya’daki depremler bilinebilir mi?

Uzmanıyla yapay zeka karşı karşıya geldi! Konya’daki depremler bilinebilir mi?
Son zamanlarda, “Yapay zeka uygulamaları depremi önceden tahmin edebilir mi?” sorusu merak uyandırmaya başladı. Yeni araştırmalar ise umutları arttırdı. Bizde yapay zekaya Konya'da deprem olur mu? diye sorduk. İşte yapay zekanın Konya cevabı...

Yapay zekânın (YZ) yardımıyla depremleri tahmin etmeye yönelik yeni bir girişim, teknolojinin depremlerin yıkıcı etkilerini sınırlamak için kullanılabileceği yönündeki umutları artırdı.

Bizde sizler için yapay zekaya Konya'da deprem olur mu? sorusunu yönelttik. Alanında uzman olan Prof. Dr. Fetullah Arık ise yapay zekâ depremi önceden tahmin edebilir mi? sorusuna açıklık getirdi. Peki Konya'da deprem riski var mı? Yıkıcı deprem olur mu?

İşte yapay zekanın Konya cevabı...

"Konya, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır ve genel olarak deprem riski açısından Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi gibi aktif deprem bölgelerine kıyasla daha düşük bir risk taşır. Ancak Türkiye'nin deprem kuşağı üzerinde bulunan bir ülke olması nedeniyle herhangi bir bölge tamamen deprem riskinden muaf değildir.

Konya'nın konumu, depremler açısından daha az etkilenen bir bölgede olduğu anlamına gelse de, bu tür olaylar her zaman mümkündür. Konya'da da düşük olmakla birlikte depremler meydana gelebilir. Bu nedenle Konya'da depreme hazırlıklı olmak önemlidir. Türkiye'de deprem ve afet yönetimi ile ilgili yerel makamlar tarafından alınan tedbirler ve bölgesel deprem tehlike haritaları gibi kaynaklarla, Konya'da yaşayan insanlar deprem risklerine karşı bilinçli olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır."

PROF. DR. FETULLAH ARIK YAPAY ZEKA DEPREMİ ÖNCEDEN TAHMİN EDEBİLİR Mİ SORUSUNU YANITLADI

Hürriyet Gazetesi’ne konuşan Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, “Depremle ilgili parametreler ne kadar çok ve çeşitli olursa tahminler de o derece isabetli olur" dedi.

Arık şöyle devam etti:

“Yapay Zeka’nın yapmış olduğu şey mevcut durumu analiz edip ona göre bir sonuca gitmek. Deprem üreten fayın karakteristiği, geçmişteki hareketleri ve ortaya çıkan ivmenin büyüklüğü gibi parametreler ne kadar çok sayıda ölçülmüşse Yapay Zeka’nın da doğru tahmin olasılığı o kadar artar. Fakat bu yüzde 100 doğru da olmayabilir. Çünkü yerdeki hareketlerin pek çoğu matematiksel olarak ifade edilemiyor. Eğer bu durum matematiksel olarak ifade edilebilseydi zaten şimdiye kadar depremin ne zaman olacağını çok kolayca açıklayabilirdik.”

"YAPAY ZEKA BÜYÜK BİR DEPREM SONRASI, BAŞKA BİR BÜYÜK DEPREM İÇİN ÖNEMLİ VERİLER SUNABİLİR"

“Kahramanmaraş depremlerinden önce birkaç deprem uzmanı, oradaki faya dikkat çekerek 'Deprem olabilir' tahmininde bulunmuştu” diyen Prof. Dr. Arık, “Bunlar aslında yer bilimciler tarafından aşığı yukarı biliniyor ve tahmin ediliyor. Tıpkı Yapay Zeka gibi insan zekâsının ürettiği tahminler. Bir deprem üretecek fayla ilgili verilerimiz ne kadar detaylı olursa o kadar doğruya yakın bir tahminde bulunabiliriz. Fakat oluş zamanı ile ilgili kesin bir tahminde bulunmak halen YZ de dahil olmak üzere mümkün değil. Ama deprem olduktan sonraki büyük depremi bilmek için çok faydalı bilgiler sunabilir” dedi.

- Nurseda İnan

Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Konya deprem, Prof. Dr. Fetullah Arık, Yapay Zeka, Yapay Zeka Depremleri Bilebilir mi?

Kaynak:Konya'nın Sesi