Uzmanından bayram uyarısı! Sınırı bilmek gerekiyor!

Uzmanından bayram uyarısı! Sınırı bilmek gerekiyor!
 Muhabir
Ramazan ayında uzun süreli açlıklardan sonra bayramda özellikle tatlı tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Sağlıklı bir bayram geçirmek için uzmanlar bayramda tatlı tüketiminde sınırın bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ramazan ayı, hem manevi bir arınma hem de bedenimizi disipline etme sürecidir. Ancak bu süreçte uzun saatler süren açlık ve susuzluk, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını daha da önemli hale getirir. Ramazan ayı bittiğinde 1 aylık alışkanlıklar yerini yeme bozukluğuna bırakacak.

Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Tuğba Çelik Ramazan Bayramı’nda beslenme hakkında bilgilendirdi.

Tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerini daha sağlıkla geçirmek için önceliğin sütlü-meyveli tatlılar olması gerektiğini belirten Tuğba Çelik “Ramazan bayramında evlerimize börek, baklava hazırlıyor olmak da beslenme kültümüzün bir parçası. Tatlı tüketme konusunda önceliğimiz her zaman ev yapımı, az şekerli sütlü-meyveli tatlılar olmalı. Bu bilgiyi biliyoruz ancak uygulamak noktasında geri duruyoruz. Hala mevsimindeyiz, bayram için bal kabağı, ayva tatlısı yapılabilir. Misafirlerimize tavukgöğsü, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlılar ikram edilebilir. Böylece tüketimi daha kolay, daha besleyici tatlı ikramlarında bulunmuş oluruz” dedi.

maxresdefault-21.jpg

“ŞERBETLİ TATLILAR GEÇ SAATLERDE TÜKETİLMEMELİ”
Şerbetli tatlıların geç saatlerde tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Çelik, “Her gün şerbetli tatlı tüketmek, geç saatlerde yemek, yanında asitli-şekerli içecekler tercih etmek, doğru bir beslenme davranışı değildir. Ani tansiyon, kan şekeri yükseltmesine sebep olabilir. Tatlı yanında şekersiz çay, kahve tercih edilmeli. Tatlıları, ev yapımı limonata, meyve suyu, sade maden suyu, süt ile tüketmek önceliğimiz olmalıdır.

en-kolay-serbetli-tatli-tarifleri-cok-begeneceginiz-serbetli-tatli-tarifleri-1649669530-9092.jpg

Böylece ramazan ayında gün boyu susuz kalan vücudumuzu doğru sıvılarla desteklemiş, sindirim sistemimize yardımcı olmuş oluruz. Bu süreçte mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek, sindirimi kolaylaştıracak adaçayı, zencefil, nane, kimyon ayini da tüketelim. Siyah gayda günlük 5 fincan, kahve de 2 fincan geçmeyelim. Yetişkinlerin en az 8 bardak su tüketmesi gerektiğini hiçbir içeceğin suyun yerini tutmadığını hatırlayalım” ifadelerini kullandı.