Uzmanı Açıkladı: Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Uzmanı Açıkladı: Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
 Muhabir
Psikolog Özden Şeker, stresle başa çıkmanın yöntemlerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı. Stresle başa çıkmanın anahtarı, huzurlu bir zihin için pratik stratejiler uygulamak diyen Şeker, stres anının yönetilebileceğini söyledi.

Stresle başa çıkmak için etkili stratejilerden bahseden Psikolog Özden Şeker, “Günümüzün hızlı tempolu yaşam tarzı, birçoğumuzu stres altına sokabiliyor. Çoğu kişi de stresle başa çıkma konusunda kendisini yetersiz hissedebiliyor ve doğal olarak saldırgan davranışlar, kavgaya eğilim, içe kapanma, yetersizlik hissi gibi pek çok şey meydana gelebiliyor. Huzurlu bir zihin için pratik stratejiler var bunların her birini günlük yaşantınıza kolayca entegre edebilir ve daha sakin bir zihinle karşılaştığınız zorluklarla başa çıkabilirsiniz” diye konuştu.

KONTROL SİZDE OLMALI

Planlı, sistemli ve kontrollü bir şekilde ilerlemenin stresin etkilerini azaltacağını söyleyen Şeker, “Öncelikle stres anında derin nefes almak ve bu sırada dikkatinizi o an deneyimlediğiniz havanın burnunuzda ve hava yolunuzda bıraktığı deneyime odaklamak, sizi şu ana geri getirerek stresin etkilerini azaltabilir. Nefes alıştırmaları, gün içinde sık sık tekrarlanabilir ve birkaç dakika içinde bile fayda sağlayabilir. Günlük görevlerinizi belirleyerek ve önceliklendirerek, işlerinizi daha sistemli bir şekilde yönetebilirsiniz. Bu, kontrolünüzü artırmanıza ve stresle daha etkili bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

SÜRECİ KOLAYLAŞTIRMANIN YOLLARINI DENEYİN

Duygusal açıdan yaşanan problemlerin paylaşılması gerektiğini vurgulayan Şeker, “Düzenli egzersiz yapmak, endorfin salgılayarak stresi azaltabilir. Günlük 30 dakikalık bir yürüyüş bile sizi oldukça rahatlatacaktır. Aynı zamanda, sağlıklı bir diyet de zihinsel sağlığınız üzerinde olumlu etki yaratacaktır. Bol su içmek, vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olacağı gibi aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirmek de duygusal yönden size büyük oranda destek sağlayacaktır. Bilindiği üzere duygusal yükleri paylaşmak, stresle baş etme konusunda süreci kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır” dedi.

BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRİN

Çözüm odaklı olmanın stresle başa çıkmada en güçlü yöntemlerden olduğunu ifade eden Şeker, “Olaylara olumlu bir bakış açısı kazanmak ve problemleri düşünmek yerine çözüm odaklı düşünmek, stresle başa çıkmak için güçlü bir stratejidir. Her zorluğun bir öğrenme fırsatı olduğunu hatırlamak, duygusal sağlığınızı güçlendirebilir. Unutmayın, stresle başa çıkmak bir süreçtir ve herkesin bu süreci kendi hızında yaşaması normaldir. Kendinize karşı nazik olun, kimse ile kendinizi kıyaslamayın ve bu stratejileri adım adım uygulayarak zihinsel sağlığınızı güçlendirme yolunda ilerleyin” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ