Uzmanı Açıkladı: Evlilik ve Boşanma Algısı Nasıl Değişti!

Uzmanı Açıkladı: Evlilik ve Boşanma Algısı Nasıl Değişti!
 Muhabir
Son dönemde evlilik ve boşanma trendlerinde yaşanan önemli değişimleri Konya’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendiren Psikolog Özden Şeker, güncel verileri ve psikolojik etkilerini anlattı.

Değişen evlilik ve boşanma eğilimlerindeki psikolojik süreci değerlendiren Psikolog Özden Şeker, “Son yıllarda, evlilik ve boşanma kavramları, toplumsal dinamiklerin değişmesiyle birlikte önemli değişimlere uğradı. Geleneksel evlilik modellerinin yerini daha esnek ve çeşitlilik gösteren yapılar almaya başladı. Bu değişim, birçok faktörün etkileşimiyle gerçekleşmekte olup, teknolojik gelişmeler, kadınların sosyo-ekonomik statülerindeki değişimler, kültürel farklılıkların artması ve kişisel tercihlerdeki evrilmeler gibi unsurlar bu sürece yol açtı” ifadelerini kullandı.

TOPLUMDA EVLİLİK ALGISI DEĞİŞTİ

Toplumda evlilik algısının sosyal, ekonomik ve psikolojik faktörlere göre değiştiğini ifade eden Şeker, “Güncel verilere göre, evlilik ve boşanma eğilimleri giderek değişiyor ve evlilik kurumunun algısı toplumda evriliyor. Örneğin, son yıllarda çiftlerin evlenme yaşı ve evlilik süresi önemli ölçüde artmıştır. Bununla birlikte, boşanma oranlarında da artış gözlemlenmektedir. Araştırmalar, çiftlerin evlilik öncesi ilişkilerinde daha fazla zaman geçirdiğini ve evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinden faydalandığını göstermektedir. Ancak, bu trendlerin arkasında yatan nedenler karmaşıktır ve sosyal, ekonomik ve psikolojik faktörlerin birleşimiyle açıklanabilir” diye konuştu.

UYUM SÜRECİ İÇİN DESTEK ÖNEMLİ

Hayatı etkileyen bu iki önemli kararı alırken profesyonel destek almanın kişinin yararına olacağını vurgulayan Şeker, “Evlilik ve boşanma süreçleri, bireyler üzerinde önemli psikolojik etkilere sahiptir. Özellikle boşanma süreci, taraflarda stres, kaygı ve üzüntü gibi duygusal tepkilere neden olabilir. Ancak, boşanmanın psikolojik etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve bu süreçte profesyonel destek almak önemlidir. Son yıllarda, boşanma sonrası danışmanlık ve terapi hizmetlerine olan talebin arttığı gözlemlenmektedir. Bu hizmetler, bireylere duygusal destek sağlamanın yanı sıra, boşanma sonrası uyum sürecini kolaylaştırmak ve gelecekteki ilişkilerde daha sağlıklı bir yol izlemelerine yardımcı olabilir” dedi.

HER SON YENİ BİR BAŞLANGIÇTIR

Toplumda aile kurumunun önemini ve bozulmaması için çaba sarf edildiğini ancak tüm çabaya rağmen kurtarılamayan ilişkilerin bireylerin duygusal yaşantısının sonu olmadığının altını çizen Şeker, “Aile olgusu toplumumuzda önemli bir yer tutmakta ve çözülmemesi için çabalanmaktadır. Bu çözülmenin en aza indirilmesi noktasında profesyonel olarak ruhsal destek almak önem arz etmektedir. Fakat her yol denendikten sonra boşanmaya karar verilmesi durumunda da bunun bir son değil kişilerin yaşamı için yeni bir başlangıç olduğu unutulmamalıdır. Boşanma stresli bir yaşam olayıdır ve taraflarda duygusal sıkıntılar, endişe ve belirsizlik duygularını yoğunlaştırabilir. Ancak, bunun yanı sıra boşanma kişisel gelişim ve olgunlaşma fırsatlarını da sunabilir. Boşanma sürecinde bireylere profesyonel ruhsal destek sağlamak, yaşanan kayıplarla başa çıkma becerilerini geliştirmeye ve sağlıklı bir şekilde ilişkiyi sonlandırma sürecini tamamlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, boşanma sonrasında verilmeye devam edilecek danışmanlık ise, tarafların gelecekteki ilişkilerde daha sağlıklı kararlar almasına da destek olabilir” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ