Uzmanı Açıkladı: Ebeveynler Evinizdeki Tehlikeye Dikkat!

Uzmanı Açıkladı: Ebeveynler Evinizdeki Tehlikeye Dikkat!
Çizgi filmler ebeveynlerin mola vermesi için kurtarıcı bir aktivite olarak kullanılsa da asıl işlevi çocukların gelişimine katkı sağlamak. Peki çizgi filmler çocuklarımızın üzerinde nasıl bir etki yaratıyor?

Duyguları, ilişkileri, paylaşma ve yardımlaşmayı öğreten çizgi filmler sayesinde çocuklar gelişim sürecinin basamaklarını daha hızlı tırmanıyor. Ancak her çizgi film gelişim sürecini olumlu desteklemeyebiliyor. Özellikle de yaşa uygun seçilmeyenler.

Çizgi filmlerin çocukların hayatlarını nasıl etkilediğini, ne gibi etkiler yarattığını Konya’nın Sesi Gazetesi olarak Çocuk ve Ebeveyn Danışmanı Abdullah Duysak Çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini anlattı.

ÇİZGİ FİLMLERİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİ

Çoğu ebeveyn çocukları uslu dursun diye çizgi film izletiyor ama bu çizgi filmlerin çocukların hayatlarında büyük gelişimlere sebep oluyor. Çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini anlatan Abdullah Duysak” Çocuklar sosyal mesajları çok güzel alıyor. Yardımlaşma, kardeşiyle paylaşma, daha çok kibar davranmayı öğrenebiliyor, problem çözme yetenekleri artıyor,

Günlük hayatta çıkan olumsuzluklarla baş etme becerilerine her gün bir yenisini ekliyor. Daha küçük yaştaki çocuklar renkler, sayılar gibi kavramları öğreniyor

İnce motor veya kalın motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olan mesela kalem tutmak, boncuk dizme, sosyal becerilerini geliştiren veya akran zorbalığı, özgüven eksikliği gibi sorunları çözmeye yardımcı olan çizgi filmlerde var.”

İYİ BİR ROL MODEL OLABİLİR

Çizgi filmlerin olumlu yönleri arasında çizgi filmlerdeki karakterleri rol model olarak alıp değişimler yaşayabileceklerini söyleyen Duysak” karakter iyi bir rol model olarak kötü huylarını törpülemede yardımcı olabilir. Örneğin inatçı bir çocuk bu huyunu çizgi filmler sayesinde törpüleyebilir.”

ÇİZGİ FİLMLERİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

Şiddet ve korku içeren çizgi filmlerin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıklayan Abdullah Duysak” Korku ile alakalı bir karakter örneğin canavar ile ilgili bir çizgi film izlediğinde çocuklar korkma başlıyor, şiddet içeren düşüncelerini geliştirebilir, cinsiyet karmaşası problemi yaşayabilir. Aşırı korkak veya aşırı kaygılı birer birey yetişmesine neden oluyor. Erkek çocukları süper kahramanlı çizgi filmler izlemeyi çok seviyor ama bu çizgi filmlerin %85’i öfkeyi arttırıyor.” Açıklamalarında bulundu.

0-3 YAŞ EKRANA MARUZ KALMAMALI

Çocukların çok fazla ekranana maruz kalmasını doğru bulmayan Duysak” Olumlu da olumsuz da olsa ekrana maruz kalmamalı kritik yaş dediğimiz beyin plastisitesindeki dentiritlerin tamamen bu dönemde çok hızlı parçalandığını biliyoruz. Bu hızlı parçalanma çocukların tüm hayatını etkiliyor. Konuşma, tuvalet problemi gibi birçok sorunun oluşmasını sağlıyor. Ekrandan gözümüze giren olumsuz girdiler beyin plastisitesi etkiliyor.”

EBEVEYN KONTROLÜNDE İZLETİLMELİ

Çizgi film izlemek çocukların hayatını en fazla etkileyen bir durum, bu etkilenmenin olumlu veya olumsuz olmasındaki en büyük etkenin ebeveynler olduğunu söyleyen Abdullah Duysak “Bu çağda doğan bir çocuğu asla ekrandan uzak tutamazsın. Ekrana maruz illa kalacaklar ama sınırlı ve ebeveyn kontrolünde olmalıdır. Ebeveynlerinin seçtikleri çizgi filmleri çocuklara izletmek oluşacak sorunları en aza indirmek için en basit çözüm yollarından biridir. Örneğin kendi başına yatabilen çocuk çok fazla çizgi filme maruz kaldıktan sonra kendi başına yatamayabilir ve normalde öfkeli olmayan bir çocuk kontrol edilemeyecek şekilde öfke problemi yaşamaya başlıyor. Bunların yanı sıra ağlama krizleri ve gece nöbetleri çizgi filme fazla maruz kalmanın en basit örneklerindendir. Ebeveynler çizgi filmin altında yatan mesajları iyi incelemeli ve aileler çocuklarının mizacına göre izleyecekleri filmleri kendileri seçip kendi kontrollerinde izletmeli.

YALANCI EMZİK

Çocuğun eline sussun diye verilen telefonu yalancı emziğe benzeten Duysak “0-2 yaş arasında sussun, yemek yesin diye açılan çizgi filmler çocukların gelişiminde çok büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Çizgi film izlerken yemek yiyen bir bebek ekrana odaklandığı için hem yediği yemeğin tadını almıyor hem de ekran bağımlılığı başlıyor. Sürekli ekran istemeye başlıyor.” Açıklamalarında bulundu.

HANGİ YAŞ GRUBU NE KADAR İZLEMELİ

0-3 yaş çocuklarda çizgi film çok fazla izletilmemeli

3-6 yaş 1 saati 20dk – 20 dk – 20 dk olarak bölünebilir

6 yaş ve üzeri çocuklar hemen sıkıldıkları için süre vermeye gerek yok

AİLELERE ÖNERİ!

Oyuncakları belli bir süre kaldıralım o oyuncakları özlesinler ki o oyuncak çıktıktan sonra tekrar sıkılmadan oynayabilsinler.