Uzmanı Açıkladı! Çocuklarınızı Virüsten Koruyacak O Karışım Elinizin Altında!

Uzmanı Açıkladı! Çocuklarınızı Virüsten Koruyacak O Karışım Elinizin Altında!
 Muhabir
Okulların açılması ile çocuklar hastalanmaya başladı. Çocuklarını virüslerden korumak isteyen ebeveynlere büyük iş düşüyor. İşte çocuklarınızı virüslerden koruyacak o mucizevi karışımı uzmanı sizin için açıkladı.

Okulda, serviste, arkadaşlarıyla oynarken virüslerle tanışan çocuklar çeşitli hastalıklarla hastanenin yolunu tutuyor. Çocukları virüsten korumanın en kolay kolu mutfağınızdan geçiyor. Konya’nın en kapsamlı sağlık merkezi olan Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Tuğba Çelik çocuklarınızı virüslerden koruyacak ipuçlarını sizin için verdi.

Ebeveynlerin telaş yapacakları bir şey olmadığını söyleyen Tuğba Çelik, “Çocukların okul hayatının başlamasıyla yeni arkadaşlarla birlikte yeni virüslerle de tanışma evresi olur. Bu gayet normal bir durumdur. Ebeveynlerin telaş yapacakları ya da korkacakları bir durum olarak değerlendirmeye gerek yok. Burada önemli olan virüsle karşılaşsa bile bundan ne kadar etkilendiğidir. Yani eğer bağışıklık sistemi güçlü olursa hastalıkları kolaylıkla atlatabilirken bağışıklık sistemi zayıf çocuklar hastalık sürecinde oldukça zorlanmaktadırlar.” Dedi.

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriler veren Çelik, “Öncelikle genel olarak sağlıklı ve yeterli beslenmeye çok önem vermesi gerekir. Yani çocuklarda büyüme ve gelişmesi devam ettiği için hem proteinini hem sebzesini hem de tahılları dengeli bir şekilde yemelidir. Öğünlerini atlamamalıdır.”

ÖĞÜNLERDE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?

En önemli öğün olan kahvaltıyı dolu dolu yapması hem bağışıklık noktasında hem de okul başarısı noktasında oldukça etkili. Kahvaltıda baş kahramanımız yumurta olmalı yumurta anne sütünden sonra en değerli ve vücutta kullanılabilen protein kaynağıdır. A, D, E, K, B5, B6, B12, folik asit vitaminlerini ve fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko minerallerini barındırır. Yumurtanın yanında mevsim yeşillikleri sebzeleri zeytin peynir ve besleyici ekmeklerden birini ekleyerek sağlıklı bir öğün oluşturabilirsiniz.

Diğer öğünlerde de dengeli tabaklar oluşturmaya özen gösterilmelidir. Tabağın dörtte biri protein kaynağı olan et tavuk balık olurken dörtte biri karbonhidrat kaynağı olan tahıl grubu olabilir. Bulgur ya da tam buğday ürünleri gibi. Tabağın geri kalanı ise lif kaynağı olan sebze ya da salata olmalıdır.

Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Tuğba Çelik’in çocuklarınızı virüslerden koruyacak o mucizevi karışımı, “Sarımsak da önemli bağışıklık destekçileri arasındadır. Hem antibakteriyel hem de antiviral etki gösterir. Yani direkt hastalıklara karşı bir savaşçıdır diyebiliriz. Daha fazla fayda sağlaması için ezerek limon ve yağla tüketilebilir. Dedi.

BAĞIŞIKLIĞINI ARTIRACAK BESİNLER NELERDİR?

Yapılabilecek en basit değişiklik sebze ve meyve tüketimini arttırmak olabilir. İçerdikleri C vitamini antioksidanlar ve lifler sayesinde bağışıklığı desteklerler. Özellikle portakal mandalina gibi turunçgillere daha çok yer verebilirsiniz.

Ceviz ve badem gibi kuruyemişler bitkisel protein kaynağıdır. Çinko, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.

Omega 3: balık ve deniz ürünlerinden alınan yağ kaynağıdır. Kalp-damar sağlığı açısından faydalarının yanı sıra enfeksiyonların vücutta oluşturduğu etkileri azaltır. Çocuklarımızın en az haftada 2 kez balık yemesini desteklemeliyiz.

Hastalık dönemlerinde ıhlamur, adaçayı, papatya, meyve çayları yaparak hem antioksidan etki sağlar hem de tahrişleri azaltabilirsiniz.

Bir besin özelinde değil ancak paketli gıdalardan uzak durup katkısız koruyucu madde içermeyen yiyeceklere yönelinmelidir. -Buse Aşcı