Unutulmaya Yüz Tutan Mesleğin Son Temsilcilerinden!

Unutulmaya Yüz Tutan Mesleğin Son Temsilcilerinden!
 Muhabir
Teknoloji ve Sanayinin gelişmesiyle birçok meslek unutulmaya yüz tutmaya başladı. Geçmiş yıllarda çok önemli bir zanaat olan terzilik mesleği mağazaların çoğalmasıyla özel dikime olan ilgi oldukça azaldı. Konya çocukluk yıllarından itibaren terzilik...

Teknoloji ve Sanayinin gelişmesiyle birçok meslek unutulmaya yüz tutmaya başladı. Geçmiş yıllarda çok önemli bir zanaat olan terzilik mesleği mağazaların çoğalmasıyla özel dikime olan ilgi oldukça azaldı. Konya çocukluk yıllarından itibaren terzilik yapan Ethem Ergun terzilik mesleğinin neden unutulmaya yüz tuttuğunu Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Konya’da 42 yıldır terzilik yapan Ethem Ergun, “1980 yılında köyde ilkokulu bitirdikten sonra Konya’ya geldim. Abim terzilik yapıyordu onunla çalışmak için terzi olmaya karar verdim. Konya’da Fatih Çarşısı’nda uzun yıllar çıraklık yaptım orada yetiştim. Nerdeyse 42-43 yıldır terzilik yapıyorum. Önceden dikim üzerine çalışıyordum fakat şimdi sadece tamirat üzerine çalışıyorum” dedi.

TERZİLER ARTIK TAMİRAT İŞİ YAPIYOR

Terzilerin günümüzde sadece tamir işleri yaptığını belirten Ergun, “Günümüzde sanayi ve teknolojinin hayatın her alanına girmesiyle el emeği ile yapılan birçok meslek neredeyse unutuluyor. El emeği ile yapılan terzilik mesleği kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin neredeyse en başında geliyor. Her yerin mağazalarla dolmasıyla birlikte vatandaşlar artık terziye kıyafet diktirmiyor, hazır giyimleri tercih ediyorlar. Mesleğimiz son demini yaşıyor 5 yıl ya da 10 yıl sonra terzilik diye bir meslek kalmayacak. Günümüzde terziler sökme dikme ve tamirat işleri dışında iş yapamaz duruma geldi. Bende artık genellikle tadilat yapmaya başladım. Normalde takım elbise, pantolon, kaban, ceket hepsini dikiyordum. Tadilat işlemi olarak da pantolon paçası 50 TL, fermuar değiştirme 50 TL, ferace fermuarlarını 100 TL değiştiriyorum” ifadelerini kullandı.

ÇIRAKLIK 10 SENE ÖNCE BİTTİ

Unutulan meslekler arasında olmasının en büyük sebebinin çırakların yetişmemesi olduğunu söyleyen Ethem Ergun, “Şu an terzilik mesleğine başlayan çok para kazanır ama çıraktan yetişen terzi hiç kalmadı. Aşağı yukarı 10 senedir çırak problemi var. En son 10 sene önce yanımıza çırak geliyordu onlarda gelişti usta oldu zaten. Liseden sonra zaten çocuk çırak olmuyor. Yani eskisi gibi terzi yetişmiyor. Eskiden çocuklar küçükken terziye çırak olarak veriliyordu. Çocuk küçüklükte mesleğe başlamış oluyordu, öğreniyordu. Şimdi ise liseden sonra mesleği öğrenmesi zor. Şu an konfeksiyonda yetişenler var. Onlar seri dikim üzerine yetişiyorlar. Mesela takım elbise dikerken sadece bir cebini yapıyor diğer cebini başka biri yapıyor. Yan çatmayı öğrenen akşama kadar sadece yan çatma işlemi yapıyor. Sadece bir işlemi öğrendikleri için diğer işlemleri yapamıyorlar bu da terzilik mesleğinin bitmesine neden oluyor” şeklinde konuştu. -Buse Aşcı