Türkiye'nin İlki Olacak! Konya'da Bugün Temeli Atılıyor!

Türkiye'nin İlki Olacak! Konya'da Bugün Temeli Atılıyor!
 Muhabir
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Büyükşehir Belediyesi binasının yerine yapılacak Şehir Kütüphanesi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Başkan Uğur İbrahim Altay kütüphanenin birçok yönüyle Türkiye’de ilk olacağını söyledi

Beton dayanım durumunun sağlıklı olmaması sebebiyle deprem riski taşıyan Konya Eski Belediye Binası geçtiğimiz yıl yıkılmıştı. Binanın yıkılmasının ardından yerine yapılacak Türkiye'nin ilk sıfır karbon binası Konya Şehir Kütüphanesi'nin temeli de bugün atıldı. Törene Konya protokolü, basın mensupları ve gençler katıldı.

'TÜRKİYE'NİN İLK SIFIR KARBON BİNASI KONYA'DA'
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Konya Selçuklu'nun Darül mülkü ve başkentidir. Konya'nın kültürünü ortaya çıkarmak için ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Geçmişten bu güne kadar yapılan kütüphanelerimize bakıldığında Konya kütüphane adına önemli bir merkezdir. Konya'nın kitaba ne kadar değer verdiğini ve kütüphane kültürünün ne kadar yüksek olduğunu geçmişten bu güne yapılan çalışmalar gösteriyor. Konya tam bir öğrenci şehri ve bu şehrin geleceğine önemli bir binanın bugün temelini atıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz yer uzun süre Büyükşehir Belediyesi olarak Şehrimize hizmet etmiş bir alan maalesef beton dayanımını kötü olmasından ve deprem riskinden dolayı bu binayı yıkmak zorunda kaldık. Binanın yerine ne yapmalıyız konusunda ciddi tartışmalar ortaya çıktı. Öğrencilerimizin ve kültür hayatımızın önemli bir merkezi olması adına Konya Şehir Kütüphanesi için çalışmalara başladık. Hiçbir ağaca dokunmadan ağaçların içinde bir mimari yapı ortaya çıktı. Konya Şehir Kütüphanesi Türkiye'nin ilk sıfır karbon binalarından biri olacaktır" dedi.

MİMARİSİ EŞREFOĞLU CAMİİ'NDEN ESİNLENİLDİ

Şehir Kütüphanesi için Türkiye’nin önemli mimarlarının projeler ürettiğini dile getiren Başkan Altay şöyle devam etti: “Bu projeye karar kılmamızın nedeni çevreci bir yapı olması. Çünkü buradaki ağaçların hiçbirisine dokunmadan adeta ağaçların içinde, o forma göre dizayn edilmiş bir mimari yapı ortaya çıktı. Tamamladığında eksik olan kısımları da ağaçlandıracağız. Burası 30 bin metrekare alan içerisinde 13 bin 555 metrekare kapalı alana sahip, Türkiye’nin en ikonik yapılarından birisi olacak. Proje gerçekleştirilirken ana yapısı Eşrefoğlu Cami’sinden esinlenerek taş ve ahşaptan oluşan güzel bir eser ortaya çıkacak. Ayrıca bu bina Türkiye’nin ilk Sıfır Karbon binalarından birisi olacak. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile birlikte dünya üzerinde sıfır karbon binalar için dünyada seçilen dört şehirden birisi Konya’mız. Dolayısıyla 2030 yılına kadar bu konuda da çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Konya Şehir Kütüphanesi de Türkiye’nin ilk sıfır karbon binalarından birisi olarak inşallah gençlerimizin hizmetine sunulmuş olacak.”

•Büşra Gültaş