Türkiye'nin Her Yerinden Geliyorlar... Sıkıntıya Düşen Konya'daki O Türbeye Duaya Koşuyor!

Türkiye'nin Her Yerinden Geliyorlar... Sıkıntıya Düşen Konya'daki O Türbeye Duaya Koşuyor!
Konya’da birbirinden önemli onlarca türbe bulunuyor fakat bu türbeyi diğerlerinden ayıran ilginç bir adeti var. İşte o türbeye gidilme sebebi ve türbeyi ilginç kılan detay…

Konya Beyşehir Caddesi üzerinde, Akyokuş’a giderken yolun sağ tarafında bulunan türbeye günümüzde rağbet hala çok büyük.

Afakan Türbesi olarak bilinen türbenin içerisinde ahşap iki sanduka bulunuyor fakat içinde yatan zatlar hakkında net bir bilgi yok. Türbenin geçmişi 13.-14 yüzyılına dayanıyor.

Üst kısımları yıkılmış bir Selçuklu türbesi olan Afakan Türbesi’nin kireç harçlı, sıralı kemerli taş duvarları Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek yenilendi.

’Afakan’ kelimesi sıkıntı darlık, çarpıntı anlamlarına geliyor. Afakan basan insanların iyileşme ümidiyle ziyaret ettikleri Afakan Türbesi kutsal kabul edilen bir mekân olarak tercih ediliyor. Eskiden bu türbeyi ziyarete gelen insanların türbe önündeki bulunan ağaca dilek çaputları bağladığı biliniyor.

Rivayete göre eskiden insanlar türbenin karşısında bulunan pınardan su alıp yanlarında getirdikleri gaz ocakları ile o suyu ısıtıp türbenin içerisinde yıkanırlarmış. Şimdilerde ise ziyarete gelen insanların yanlarında getirdikleri yumurtanın kabuğunu soyarak kendi sıkıntılarından da aynı şekilde kurtulmak istedikleri biliniyor.

Türbenin duvarlarda kırık yumurtaların izlerini görmek mümkün.

Türbeyi abdestli bir şekilde ziyaret etmek isteyenler için ise türbenin girişinde çeşme bulunuyor.

-Buse Aşcı

Kaynak:Konya'nın Sesi