Türk Telekom Sponsorluğunda Konya'da Dijital Türkiye İnşa Ediliyor

Türk Telekom Sponsorluğunda Konya'da Dijital Türkiye İnşa Ediliyor
Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un ana sponsorluğunda ‘Dijital Türkiye'nin’ inşasına katkı sağlamak amacıyla teknoloji ve inovasyon buluşması Konya’da gerçekleştirildi.

Grand Millennium Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya ICT Media Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan, Türk Telekom Büyük Ölçekli Müşteriler Satış Direktörü İbrahim Cömertel, Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yöneticisi ve Innopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Postalı, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hamurcu ve çok sayıda sektör paydaşı bir araya geldi.

TÜRKİYE YAZILIMDA

DÜNYA’YA RAKİP OLDU

Yazılımda Türkiye’nin Dünya ile yarıştığını belirten ICT Media Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan, “ICT Media Dergisi olarak yaklaşık 22-23. Yılımızdayız. Bu zamana kadar Türk Telekom haberleşme sektörü ve tüm gelişim düzenine yakından şahit olduk. Süreçlerin dijitalleşmesini, evirilmesini Türkiye’de Teknokentlerin ilk başladığı dönemden bu yana kat ettiği mesafeyi hepsini yakından gözlemliyoruz. Türkiye’de yazılım sektörünün geleceği hızla ilerliyor. Dünya ile yazılım sektöründe yarış haline geliyoruz. ICT Media olarak 20 yıldan beri ana şahit olarak gözlemliyoruz. Bir kültürel dönüşüm içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Bu tip organizasyonları Ankara ve İstanbul dışında Konya içerisinde yapma sebebimiz ise, Konya’da ki sanayicilerimizin bu dönüşüm sürecinden haberdar olmalarıdır. Türk Telekom ve diğer yardımcı firmalarımız ile birlikte bu sürece destek oluyoruz. Bizler hem yeniliklerimizi anlatırken hem de Teknokentlerdeki firmalarımızın ürettikleri yeni ürünleri yurtiçi ve yurtdışı pazarlara çıkarmak ve katkı sağlamak adına çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNE DESTEK VERİYORUZ

Türk Telekom Büyük Ölçekli Müşteriler Satış Direktörü İbrahim Cömertel, “ Türkiye'nin gelişimine yatırım yapan, dijital dönüşümünü sağlayan bir teknoloji şirketiyiz. Kapsamı günden güne artan ürün ve hizmetlerimizle ülkemizin en büyük 500 şirketi de dahil olmak üzere pek çok özel ve kamu kurumlarına veri güvenliği sağlıyor. Devletimizin milli teknoloji hamlesinin en büyük destekçilerinden bir tanesi olarak buna katkı sağlamak adına çalışıyoruz. Baktığınız zaman bu yerlileşme ve millileşme konseptinde bu etkinliklerin faydalarını zaman içerisinde hep beraber çok daha fazla göreceğiz. Özellikle lokaldeki fikirleri lokaldeki iş birlikleri ile Türkiye geneline ve globale çekme adına son derece faydalı olduğunu düşünüyoruz. Konya üzerinde birkaç örnek vermek gerekirse bu yapmış olduğumuz yenilikler ve çözümlerle ilgili olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’nde malumunuz elektronik denetleme sistemini hayata geçirdik. Şehrin trafik kontrolü ve optimizasyona ciddi anlamda katkı sağlıyoruz. Türkiye'nin öncü kooperatiflerinden Torku şekere sağladığımız uçtan uca gerçek zamanlı soğuk zincir takibi çözümüyle ürün kalitesinin korunmasına destek veriyoruz. Akıllı şehir anlamında Türkiye'de gerçekten birçok projeye imza attık atmaya da devam ediyoruz” dedi.

GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLUYORUZ

Girişimcilere yönelik destek programlarının olduğundan bahseden Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hamurcu, “18 yıldır Konya'da kendini yenileyen bir Teknokent olarak 700 yılı aşkın bir proje olarak patent ve tescil gerçekleştirdik. Konya teknoloji transfer ofislerimizi Selçuk Üniversitemiz ve diğer ofislerimizdeki genç araştırmacılara eğitimler veriyoruz. Girişimcilere muhteşem yurt dışı projelerle destek oluyoruz ve ticari faaliyetlerde yanlarında bulunuyoruz. Konusu Konya Teknokent olarak çok önem verdiğimiz özel bir konu durumundadır. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ercan Durmuş ve ekibi tarafından ortaya koyulan dental ve ortopedik implant yüzeylerinin organik biyotik metalin kaplanması projesi ile TÜBİTAK 1702 kapsamda lisans devri sözleşmesi imzalayarak 2022 yılında başarı elde eden 11 projeden bir tanesi olmuştur. Bugün burada tekniker firmalarımız ile Türk Telekom arasına yeni işbirliklerin oluşmasını ümit eder bu konuda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmekten mutlu olacağımızı ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİ HAYATIMIZA DOKUNUYOR

Teknolojinin hayatımızın en büyük parçası haline geldiğini vurgulayan BTK Teknik Düzenleme Daire Başkanı Orhan Koca, “Teknoloji hayatımıza dokunuyor. İnsanlar zamanların önemli bir kısmını teknolojik ürünleri, servisleri kullanarak ilgili cihazlarla etkileşim halinde geçiriyor. Veriye erişim kabiliyetlerinin artması, daha etkin içeriklerin hazırlanmasını, bu içeriklerin kullanılması daha fazla verinin çıkmasını, bu verilerin uygun şekilde barındırılması, pek çok yeni uygulamanın ortaya çıkmasını tetikliyor. Yatırımları bu alanda değerlendiren ülkeler hem toplumların refahını arttırıyor hem de ekonomik olarak başarı elde ediyor. Sektörümüz de meydana gelen gelişmeler neticesinde kamuda da hızlı bir dijital dönüşüm yaşanıyor. Bilginin elde edilmesi depolanması işlenmesi ve iletilmesi açısından dijitalleşme kamu sektöründe içine alıyor. Özellikle son 20 yıldır ülkemizde kamu sektöründe önemli yatırımlar yapıldı. Kamu kurumları oluşturmak kurumu ihtiyaçlarını bütünsel olarak anlamak süreçleri hizmetlere optimize etmek için büyük verilerini kullanıyor. Bu noktada kamu kurumların yapay zeka, bilişim altyapılarımızı kimlere emanet ettiğimizde iyi sorgulamamız gereken bir konu yerli ve milli ürünlerimiz olmadan bize ait bir altyapıdan söz edemeyiz bu ürünlerin gelişimi de ancak oluşturulan bir ekosistemle mümkün olacaktır. Bugün Konya'da böyle bir ekosistemin aslında oluşması için gösterilen çabayı görüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

INNOPARK EKONOMİK

BÜYÜMEYİ DESTEKLİYOR

Dijital Dönüşümün ve Yeşil Dönüşümün gündemin en önemli maddesi olduğunun altını çizen INNOPARK TGB Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı “Dijital dönüşüm sadece üretim proseslerinde değil işletmelerin tüm karar alma süreçlerinde, pazarlama satış, satın alma, tasarım, planlama, tedarik servis, lojistik, dağıtım ve geri dönüşüm gibi tüm süreçlerde bireyselleşen müşteri isteklerini en esnek, en hak, en ucuz, en verim ve en kaliteli biçimde karşılayabilmek, müşteri istek ve beklentilerinin giderek karmaşıklığı ve bireyselleştiği günümüzde her türlü koşulda pozitif müşteri deneyimi oluşturabilmek için önemli inovasyonlar yapılması zorunlu hale getiriyor. Dijital dönüşüm ile değer zincirindeki tüm proseslerde insanlar alma mekanizmasından mümkün ölçüde çıkarılarak çok hızlı ve doğru kararlar üretilebilen otomatikleştirilmiş algoritmik karar alma yöntemlerinin kullanımı zorunlu hale geliyor. Ölçeği ve yaptığı ne olursa olsun endüstriyel değer zinciri içinde yer alan tüm işletmeler ve kurumlar dijital dönüşümü gerçekleştirmek zorunda. Buradaki tüm iş adamlarımıza ve yöneticilere Dijital Dönüşümün ve Yeşil Dönüşümün gündemlerindeki ilk ve en önemli maddeler olması gerektiğini önemle hatırlatıyorum. Özellikle KOBİ’lerin dijital dönüşüm olgusunun üstesinden kendi imkan ve çabaları ile gelmesi mümkün değil. Bu durum birçok büyük ölçekli işletme için de geçerli. Dijital dönüşüm çabalarının başarıya ulaşması için güçlü bir inovasyon ekosistemine ihtiyaç duyuluyor. Konya Sanayi Odasının önderliğinde kurulan; OSB kurulu TGB, Yönetiminde Özel Sektörün ağırlık olduğu TGB, Teknolojik Üretim Odaklı TGB, 7 Üniversitenin ortak olduğu TGB. Özelliklerine sahip olan InnoPark ülkemizdeki diğer teknoparklardan bu 4 özelliği ile ayrışıyor. InnoPark özel sektörün kendi sorunların çözüm üretmek için başlattığı özgün bir model. InnoPark’ın misyonu bölgemizde inovasyona dayalı ekonomik büyümeyi desteklemek. Bu kapsamda InnoPark'ın en önemli öncelikleri arasında bölgedeki dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm çabalarına katkı sağlamak yer alıyor” şeklinde konuştu.

INNOPARK’TAN 3. SEMPOZYUM MÜJDESİ

“InnoPark olarak faaliyetlerimize başladığımız 2016 yılından bu yana teknoloji ve inovasyon yönetimi, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm konularında farkındalık oluşturma, bilgilendirme ve tanım etkinlikleri düzenliyoruz. Bundan daha önemlisi inovasyon ekosistemi aktörleri arasında yeni inovasyon girişimleri oluşturmaya yönelik açık inovasyon etkinlikleri ve işletmelerin başarı hikâyelerinin anlatıldığı etkinlikler düzenliyoruz. Ülkemizde dijital dönüşüm alanında ilk düzenlenen sempozyumlardan biri olan "ISIDIMDT-Uluslararası Dijital Endüstri Uygulamalar ve Dijital Dönüşümün Yönetimi Sempozyumu” bu etkinliklerin önemli bir halkası. İlkini 2019 da düzenlediğimiz bu sempozyumun 3. sünü 2023 yılında düzenleyeceğiz” dedi. •Gizem Başar