Süper Grip Alarmı! Konya'da Aciller Doldu Taştı

Süper Grip Alarmı! Konya'da Aciller Doldu Taştı
Mevsim geçişlerinin yanı sıra Konya’da etkili olan süper grip vakaları hastanelerin polikliniklerinde ve acil servislerinde yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Konya’da kış ayında etkisini gösteren grip vakalarında artış yaşandığı acil servis ve polikliniklerde vaka oranlarında yüksek artış olduğunu belirten Doç. Dr. Bahar Kandemir, “Soğuk havaların gelmesiyle hastalıklar artmaya başladı. Özellikle bağışıklık sisteminin düşük olduğu bu dönemde daha fazla tedbir almak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İZOLE EDİLİP, MASKE KULLANILMALI!

Son günlerde artan grip vakaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bahar Kandemir, “Son 2-3 aydır acil servislerimiz ve polikliniklerimizde solunum yolu hastalıkları ile ilgili bir artış mevcut. Bunun asıl sebebinin mevsim geçişlerinden dolayı yaşanan soğuk havalar ve bağışıklık sistemlerinin düşük olmasıdır. Buna baktığınızda hem influenza grip vakalarının hem de RSV virüsünün arttığını görüyoruz. Gelen hastalarımızda sık görülen şikâyetler ise genellikle burun akıntısı, iştahsızlık, öksürme, hapşırma, ateş, boğaz ağrısı ve yorgunluk. Bu şikâyetler genellikle çalışan ya da okula giden kişilerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Mevsimsel değişikliklerde gripte yoğunluk görülüyor. Bugünde de gördüğümüz okullardaki çocuklarımız olsun, kronik hastalıklı vatandaşlarımız ve yaşlılarımız olsun grip vakalarının biraz daha yoğun olduğunu görüyoruz. Uyarımız; çocuklarımız grip olduklarında kendilerini izole edip, maske kullanmalarıdır” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ OLUYOR

Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve İnfluenza virüsü hakkında bilgi veren Kandemir, “RSV, solunum yollarını tutan tıpkı korona gibi bir virüs çeşididir. Daha çok soğuk algınlığı gibi belirtisi olur ve 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden sonlanır. Özellikle küçük çocuklarda ağır belirtiler olabiliyor. İnfluenza ise bizim grip olarak bildiğimiz kırgınlık, halsizlik ve ateş şikayetleri oluşturan bir virüs çeşididir. İki virüs çeşidini de son yıllarda neredeyse hiç görmediğimiz için şuanda hastaları ciddi bir şekilde etkilemektedir. Böylelikle de tekrarlanan hastalık nedeniyle acil servislere ve polikliniklere başvurular olmaktadır” açıklamalarında bulundu.

ACİLLER DOLUP TAŞTI!

Özellikle acil servisteki hasta yoğunluğunun arttığına değinen Kandemir, “Tedbirlerin azaltılması, havaların soğuması ve okulların açılmasıyla tekrar gördüğümüz Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV), influenza A-B ve 3 yıldır hayatımızda olan Kovid-19 vakalarının tekrar arttırmış olduğunu görmüş bulunmaktayız. Bu nedenle hastalar sık sık acil ve polikliniklere başvurmaktadır. Bu virüsler solunum yolu virüsleri olduğu için temas, damlacık ve solunum yolu aracılığıyla bulaşıcıdır. Bulaştıktan yaklaşık 2 gün sonra hastalarda belirtiler ortaya çıkmaktadır. RSV aslında kasım aylarında başlayıp mart ayına kadar süren yaygın olarak görülen virüs çeşididir. Ama son yıllarda tedbirler nedeniyle daha az görmeye başlamıştık. Hastalar şuanda okula başlamış bulunmakta ve bu virüslerle ilk defa karşılaştıkları için enfeksiyonlardan ciddi bir şekilde etkilenmektedirler" ifadelerine yer verdi.

COVİD-19 TEDBİRLERİ TEKRARLANMALI

Son olarak hastalığın önüne geçilmesi için ne gibi tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Kandemir, “Hastalığın önüne geçmemiz için vatandaş Kovid-19’da uyguladığı maske, mesafe ve temizlik kurallarını tekrar uygulamalıdır. İlk olarak temas izolasyonu gereklidir. Çünkü okullarda ve kapalı ortamlarda çocuklar el hijyenlerine dikkat etmediği için hasta olduğu zaman yanındaki arkadaşlarına da bulaştırabilmektedir. İkinci olarak, özellikle riskli hastalar maskeyi tekrar aktive etmelidir. Ve son olarak da hijyene çok dikkat edilmeli” dedi. •Gizem Başar