Sorun Hammadde, Ete Zam Yok!

Sorun Hammadde, Ete Zam Yok!
 Muhabir
35 yıldır kasap olan Fikret Sarıceylan et ve et ürünlerini sattığı Sar-et Kasap dükkanında Konyalılara hizmet veriyor. Sarıceylan, etin güvenilir kasaplardan alınmasına dikkat çekti.

Sar-Et Et ve Et Ürünleri sahibi Fikret Sarıceylan, güncel et fiyatlarını ve et piyasasını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendirdi. Sarıceylan, “Kuzu eti, dana eti, tavuk, ciğer, sakatat ve yoğurt satışımız mevcut. Yılbaşından sonra bir zam gelmedi. Fiyatlar aynı duruyor. Güncel fiyatlarımız kırmızı ette kilogram olarak kıyma 400 TL, kuşbaşı 420 TL, kuzu eti 350 TL. Beyaz ette fiyatlar tüm piliç 78 lira, but 79 lira, göğüs 159 lira, pirzola 112 lira, baget 92 lira olarak değişiyor” dedi.

Alım gücü düştü diyen Sarıceylan, “Durumu iyi olan et alıyor durumu iyi olmayan tavuk alıyor. Durumu iyi olan genelde normal dana eti alır kuzu eti alır. Sucuklarımızı kendimiz hazırlıyoruz. Kilosu 450 lira bir tanesi 215 liraya geliyor” diye konuştu.

Et ürünlerine zam beklentisi hakkında açıklamalarda bulunan Sarıceylan, “Aslında zam neye göre geliyor onu da bilmiyoruz. Bizdeki sıkıntı yem. Önceden mazota zam gelirdi dolar yükselirdi yurt dışından geliyordu şimdi onlar da aynı. Yeme bir çare bulmadıktan sonra etin fiyatını düşüremezler. Besici bunu bedava almıyor. Besici büyük sıkıntıda. Yem en son 420 liraydı 440 liraydı şu anda 480-500 lira diyorlar yüzde 25 zam gelmiş. Kesim ücretleri de zamlanıyor. Yeme zam geldiği zaman besicinin bunu fiyat üzerine koyması lazım” ifadelerini kullandı.

Üreticinin sesine kulak verilmesi gerektiğini söyleyen Sarıceylan, “Televizyona bir bakıyorsun haberler farklı televizyonla buradakinin hiç alakası yok. Ete zam falan gelmedi bir tek kuzu etine zam geldi. Kuzu eti de çok satılan bir ürün değil. Ondan sonra diyorlar ki yurt dışından et getireceğiz önce buradaki üreticinin derdine çözüm bulmalılar. Besicinin sorunu ne dinlemiyorsun ki et fiyatları niye yükseldi diye sormuyorsun. Bir üründe en önemli şey nedir ham maddedir değil mi hammadde yüksek olursa fiyatlar uygun olur. Sen bu adamın ham maddesine çare bulmazsan fiyatlar düşmez. 20 yıldır ithal et getiriyorlar yanlış işler yanlış politikalar. Biz üç dört tane mezbaha var eti oradan getirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Mangal etinin yazın tercih edildiğinin altını çizen Sarıceylan, “Güzel havalarda mangal etini çok tüketiyorlar kışın da buna talep var ama çok fazla değil yazın yüzde 70 kışın yüzde 20'ye kadar düşer. Tavuk yaz kış tüketiliyor. Kırmızı et 4-5 senedir kışın biraz daha fazla satılıyor. Konya değişti artık eskisi gibi değil. Yazın Konya'da insan azalıyor gibi oluyor tatil diyorlar ama değil. Konya'nın yakın yerlerinde köyü olan insanlar köylerine ev yapmışlar sabah gidiyor akşam geliyorlar. O yüzden et kışın biraz daha fazla tüketiliyor bence. Giderken alıp orada yemeyi tercih ediyorlar. Bir de kışın yağlı et yemekleri daha fazla yapılır yazın hafif yemekler tercih ediliyor buna bağlıyorum” dedi.

Etin güvenilir kasaplardan alınması gerektiğinin altını çizen Sarıceylan, “Etin bize gelişi 270 lira karkas kemikli, maliyeti 324 TL’ye geliyor. 290 liraya indirimli diye verenler var. Karkas gövde etin fiyatı Türkiye’nin her yerinde aynı 270 TL, neye göre indirimli et satışı yapıyorlar anlamıyorum. Et kasaptan alınmalı, markette böyle bir tezgah bulmak zor. Raf ömrü, kalitesi tartışılır” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ