Sömestr Tatilinde Selçuklu’da Gezilecek Yerler!

Sömestr Tatilinde Selçuklu’da Gezilecek Yerler!
 Muhabir
Selçuklu’da görülecek neler var? Selçuklu’ya gittiğimizde ne görebiliriz? Selçuklu gezilecek yerler listesinde bunlara yanıt verdik! İşte Selçuklu’da görülmesi gereken güzel yerler...

Konya’ya bağlı merkez ilçeler arasında yer alan Selçuklu, spor tesisleri, park ve bahçeleri, alışveriş merkezleri, tarihten izler taşıyan yapıları ve cafe restoran alanlarına sahip yaşam merkezidir. Selçuklu’da gezilecek yerler listesi ise aşağıda yer alıyor.

1- KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ

2015 yılında hizmete açılan ve bin 600 metrekarelik kelebek uçuş alanı ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise sayılı kelebek uçuş alanlarından bir tanesi olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi; 3 bin 500 metrekaresi gezi alanı olmak üzere toplam 7 bin 600 metrekarelik kullanım alanına sahip.

Tropikal ülkelerden gelen ve 45 farklı türdeki yaklaşık 10 bin kelebeğe doğal yaşam alanı sunan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde ayrıca farklı hayvan türleri ile birlikte 98 türe ait yaklaşık 20 bin adet bitki yer alıyor.

Tropikal iklime sahip olan Kelebek Bahçesi’nde sıcaklık oranı 28 derecede, nem oranı ise yüzde 80 olarak sabit tutuluyor.

konya-tropikal-kelebek.jpg

2- MACERA KULESİ

Kelebekler Vadisi Parkı içinde yer alan Macera Kulesi, 2800 m² alan üzerinde yer alıyor. Birbirinden farklı 18 denge parkurundan oluşan kulede her biri farklı bir heyecan taşıyan halat, ahşap ve ip üzerinde yürüme gibi denge sporları yapılabiliyor. Parkurlar 12 yaş ve üzerindeki macera ve adrenalin tutkunlarına hitap ediyor. Koruma kemerleri ve özel eğitimli personel kontrolünde güvenliğin sağlandığı alanda halat üzerinde serbest atlayış oyunları ve tırmanma duvarı da yer alıyor.

Macera Kulesi’nin olduğu alanda 4 yaş ve üzerindeki çocuklar için de ip parkuru ve macera kompleksi bulunuyor. 13 metre yüksekliğindeki oyun ve eğlence alanında küçük çocukların macera ve heyecan yaşaması ve eğlenceli dakikalar geçirmesi amacıyla 3 halat köprü bulunuyor.

macera-kulesi-8-1024x576-001.jpg

3- SELÇUKLU ÇİÇEK BAHÇESİ

Kelebekler Vadisi Parkı’nda bulunan Selçuklu Çiçek Bahçesi, şehrin en uğrak mekanlarından biri konumundadır ve ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

45 tür ve 90 çeşitten oluşan 286 bin çiçeğin yer aldığı Selçuklu Çiçek Bahçesi, fotoğraf sanatçıları tarafından da yoğun ilgi görmektedir. Yaklaşık 11.000 metrekare alana sahip çiçek bahçesinde özel peyzaj alanları da ziyaretçiler tarafından dikkat çekmektedir. Bahçede ayrıca yürüyüş yolları, kamelyalar, seyir tepesi, çocuk oyun alanları ve hatıra köşesi bulunuyor.

3-haber-selcuklu-cicek-bahcesi-1-001.jpg

4- SİLLE MÜZESİ

Hükümet Caddesi'nde yer alan Sille Müzesi, Sille'de günümüze ulaşan tarihi kamu yapılarından bir tanesidir. 1930'lu yıllarda inşa edilen iki katlı bina uzun bir süre Sille İlkokulu olarak kullanılmıştır. Bir dönem de belediye binası olarak hizmet vermiş. 1995-1996’lı yıllarda binada Sille Halı Kooperatifi faaliyet göstermiştir. Kırma çatısı, cumbaları ve fer pencereleri ile geleneksel Türk evi planında yapılan bina büyük bir konak görünümünde. Sille'nin en görkemli binalarından birisi olan müze, aynı zamanda Sille'deki ilk kiremit çatılı yapılardan birisidir.

2002-2004 yılları arasında Selçuklu Belesiye'si tarafından restore edilen bina 2014 yılına kadar "Sille Kültür Evi” olarak kullanıldı. Başta Konya Aydınlar Ocağı olmak üzere Konya'da faaliyet gösteren dernek ve vakıflar tarafından burada kültür-sanat etkinlikleri düzenleniyordu. Belediye tarafından Sille Müzesi olarak düzenlenen bina 2018 yılının Nisan ayı içerisinde ziyarete açıldı.

getlstd-property-photo-001.jpg

5- AYA ELENİA MÜZESİ

Sille Selçuklu merkezine bağlı kent merkezinin 7 km uzaklıkta olan bir yerleşim yerinde bulunuyor. İsa’nın doğumundan 327 sene sonra Bizans imparatoru Costantin’in annesi Helana bir gün hac için Kudüs'e giderken Konya’ya uğramış buradaki ilk Hıristiyanlık çağlarına ait oyma mabetler görmüş Hıristiyanlara Sille'de bir mabet yaptırmaya karar vermiş. Mihail Arhankolos adına bu kilisenin temel atma töreninde bulunulmuştur. Kilise asırlar boyun onarımlar görerek günümüze kadar gelmiştir. Kilisenin iç kapısının üstünde Yunan harfleriyle yazılmış Türkçe bir tamir kitabesi kilisenin tarihi hakkında bilgi vermekte. Bu kitabe 1833 tarihlidir. Aynı kitabenin üzerinde ise kilisenin 4. Tamiratın Sultan Abdulmecit döneminde gördüğünü belirten üç satırlık bir kitabe daha bulunuyor.

konya-sillede-yer-alan-muzeler-seb-i-arus-doneminde-her-gun-ziyarete-acik-olacak-001.webp

6- ZAMAN MÜZESİ

Sille Şapeli olarak da bilinen Zaman Müzesi, 2012 yılında restore edilerek turizme kazandırıldı. Türkiye’nin ilk zaman müzesi olma özelliğini taşıyan mekânda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait zaman ile ilgili birçok nadide eser sergileniyor.

Müzenin ilgi çeken eserleri arasında; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma baskı takvimler yer almaktadır. Müzede ayrıca altın ve gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumu’na ait illere göre coğrafik ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma dönemine ait arkeolojik güneş saati örneği ve halen Konya Hacı Hasan Camii şerifi kıble duvarında bulunan Osmanlı dönemi güneş saati reprodüksiyonu gibi birçok kıymetli eser bulunuyor.

20171109-143226-01-largejpg-001.jpg

7- SİLLE BARAJ PARKI

1 milyon 985 bin metrekarelik alanıyla Türkiye'deki en büyük parklardan biri olma özelliğini taşıyan Sille Baraj Parkı’nın içerisinde 221 bin metrekare yüzey alanı ile Sille Himmet Ölçmen Barajı yer alıyor.

Park alanında uçurtma tepesi, iskele, çim amfi, piknik alanları, çocuk oyun alanları, spor alanları yürüyüş parkurları, ahşap gezinti yolları ve tırmanma parkurları gibi farklı etkinlik alanları bulunmaktadır. Doğal alanların korunduğu ve mevcut bitki örtüsünün güçlendirildiği parkta öğrenciler ve izciler için kamp alanları da hazır bulunuyor.

Sille Baraj Parkı’na gelen misafirlerin rahatça dinlenebilmeleri için alana 80 adet kameriye ve 100 adet piknik masası yerleştirilmiştir. Park alanında çay bahçesi, restoran ve mescit de bulunmaktadır. Bu sayede misafirler günlük ihtiyaçlarını karşılayıp ibadetlerini de yapabilmektedir. Misafirler ayrıca gölet içerisinde tekne gezintisine de katılabilme imkanları oluyor.

Haftanın tüm günlerinde açık olan Sille Baraj Parkı, hafta içi 10.00-24.00, hafta sonu ise 09.00-24.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

genel-gorunum-001.jpg

8- TÜRK YILDIZLARI PARKI

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara Yolu’nda toplam 321 bin metrekarelik bir alanda yaptığı Türk Yıldızları Parkı’nda 50 metre kanat genişliğinde, 54 metre boyunda Airbus A300 tipi uçak, 12 bin metrekarelik gölettin içinde restoran olarak hizmet veriyor.

1-turk-yildizlari-parki-001.jpg

9- SELÇUKLU SEYİR TEPESİ

Sille Mahallesi’nde bulunan Selçuklu Seyir Tepesi, eşsiz Konya manzarası ile şehrin yeni cazibe merkezi konumunda. 1.300 metre rakımdaki seyir tepesinde; 35.000 metrekare yeşil alan, çim spor sahası, 119 kamelya, 210 araçlık otopark, lavabo, mescit gibi sosyal alanlar bulunuyor. Selçuklu Seyir Tepesi’nin yaklaşık bir milyon metrekarelik kullanım alanının içerisinde ikinci etap proje çalışmaları kapsamında restoran, çay bahçesi ve kamp alanının oluşturulması planlanıyor.

271147ff-1y5ixa2p1jqclh9uoo73y7.jpeg