Sevgi ve dayanışma sergisi sizleri bekliyor!
Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve Selçuklu Halk Eğitim Merkezi desteği ile Sevgi ve Dayanışmayla Yeni Bir Yıla Merhaba sergisi 25 Aralık Pazartesi günü Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde açıldı. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören hastalar ise Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından yapılan ürünler sergide sergileniyor. 26 Aralık ve 27 Aralık’ta devam edecek olan Sevgi ve Dayanışma sergisi misafirlerini bekliyor.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde Psikiyatri kliniğinde öğretim görevlisi olan Memduha Aydın,” Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde kronik psikiyatri hastalığı olan yani şizofreni, bipolar bozuklukları hastaları ile ilgili bir rehabilitasyon merkezi. Kronik hastalık ömür boyu tedavi gerektiren, düzenli takip gerektiren hastalıklardır. Şizofreni, bipolar bozukluk hastaları uzun dönem hastalığın etkisi altında kaldıkları için işlevsellikleri bozulabiliyor. Yaşam kaliteleri düşebiliyor. Merkezimiz hastaların herkes gibi bir hayat sürmesi için işlevselliklerini arttırmak, yaşam kalitelerini arttırmak için kurulmuş bir merkezdir. Burada Selçuklu Halk Eğitim tarafından görevlendirilen öğretmenler hastalarımıza etkinlik yaparken yardımcı oluyorlar.
Hastanemiz bünyesinde kronik psikiyatrik hastalıklar için gündüz hastanesi olarak çalışan TRSM bölümümüzde hastalarımız her gün gelerek hizmet almaktalar. Günde 3-4 saatlerini klinikte geçirmiş olmaları bu hizmeti almak için yeterli oluyor ve burada da birtakım faaliyetler yapıyorlar. Çeşitli sanat alanlarında, müzik, spor faaliyetleriyle hastaların çok yönlü olarak sosyal anlamda dışa dönük olmalarını sağlıyor. Daha önce 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde hastalarımızla beraber bir koro çalışması yapmıştık. Bazen sanatsal, bazen müzikle ilgili bazen de bir tiyatro gösterisi olarak hastalarımızla etkinlikler yapıyoruz. Şu an burada da yapmış olduğumuz sergi bunlardan birisi. Sergimizin asıl amacı farkındalık yaratmak” ifadelerini kullandı.
İNCE MOTOR KABİLİYETLERİNİ GELİŞTİRİYORUZ
Yaptıkları etkinliklerle hastaların el becerilerini geliştirdiklerini söyleyen Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi hemşiresi Tülay Çelik, “10 yıldır burada görev yapıyorum. 2 senedir TRSM bölümümüz de aktif bir şekilde hastalarımıza hizmet veriyoruz. Bakım evinden ve kendi evlerinden gelen şizofreni hastalarımıza rehabilite etmek amacıyla yaptığımız ürünleri burada misafirlerimize sergiliyoruz. Hastalarımızı hem topluma kazandırmak hem de yaptıkları becerileri onlara hatırlatmak amacıyla sergimizi düzenledik.
Sergimizde şu an el sanatlarında geri dönüşüm ürünlerinden yaptıklarımız, kâğıt katlama sanatı, ahşap boyama, el becerilerini ve ince motor kabiliyetlerini geliştirebilmeleri için yaptığımız ürünler şu an sergimizde sergileniyor. Kendi başlarına yaptıkları tablolarımız bulunuyor. Hastalarımızın yaparken keyif duyduğu ürünleri burada sergilemekten keyif duyuyorum” şeklinde konuştu
SERGİMİZDE GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI VAR
Ürünlerin çoğunu hastaların toplayıp, boyadıklarını söyleyen Selçuklu Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi TRSM bölümünde el sanatları öğretmenliği yapan Yıldız Aşcı “Burada öğrencilerimizle bahçeden kozalak, taş toplayıp onları boyuyoruz. Geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla kullanılmış çöpe gidecek materyalleri boyayıp, süslüyoruz.
Balon, pet şişesi, artık kumaşlardan örtüler ve pofidik yorganlar yaparak hastalarımızın keyifli vakit geçirmesini sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde açıkladı.
HASTALARIMIZ HAFTA SONU BİLE RESİM YAPMAK İSTİYOR
Geleneksel Türk Sanatları öğretmeni Hatice Özşen “6 yıldır burada hastalarımızla beraber çok büyük bir keyif alarak çalışıyoruz. Hastalarımızla beraber yaptığımız ürünleri değerlendirmek amacıyla burada bir sergi düzenledik. Sergimizde hastalarımızla yaptığımız resimler, tablolar, ahşap çalışmaları, yağlı boya çalışmalarımız bulunuyor.
Burada hastalarımızla bu çalışmaları yaparken hem biz hem de hastalarımız çok büyük keyif alıyoruz hatta hafta sonları kurslarımız olmadığı için hastalarımız çok sıkılıyoruz, öğretmenlerimizle etkinlik yapmak istiyoruz diyorlar” dedi.
RESİM İLE EL TİTREMELERİNİN ÖNÜNE GEÇTİK
Sanatın iyileştirici gücü olduğunu belirten TRSM bölümünde resim öğretmenliği yapan Şengül Elayda Büyükyıldırım, “Hastalarla birlikte onların yeteneklerine göre resimler yapıyoruz. El becerileri geliştirmeye yönelik işler yapıyoruz. Bazen ünlü ressamları ve sanatın olmazsa olmazlarını öğretiyorum.
Resim çalışmalarımızda genellikle su bazlı olduğu için akrilik boya kullanmayı tercih ediyorum çünkü yağlı boya biraz daha zor ve riskli bir boya türü bunun nedeni de tinerle beraber kullanılıyor olması. Tiner olduğu için hastalarla beraber o boyayı kullanmak pek mümkün olmuyor. Sulu boya tekniğini geliştirdiğimiz hastalarımızla sulu boya ile veya kara kalem tekniği ile çalışmalar yapıyoruz. Resim yaparak el titremesini durdurduğumuz hastalarımız bulunuyor” şeklinde konuştu.
-Buse Aşcı