Semt Pazarlarının Ayrılmaz İkilisi: Çıra-Termiye

Semt Pazarlarının Ayrılmaz İkilisi: Çıra-Termiye
 Muhabir
Konya’da neredeyse her semt pazarında seyyar arabanın üzerinde birbirinden bağımsız satılan çıra ve termiyeyi görmek mümkün. Peki termiye nedir, neden çıra ile beraber satılır? Konya’da semt pazarında çıra ve termiye satan Hasan Koçyiğit sizler için...

Konya’da neredeyse her semt pazarında seyyar arabanın üzerinde birbirinden bağımsız satılan çıra ve termiyeyi görmek mümkün. Peki termiye nedir, neden çıra ile beraber satılır? Konya’da semt pazarında çıra ve termiye satan Hasan Koçyiğit sizler için açıkladı.

Konya’da 35 yıldır pazarlarda çıra ve termiye satan Hasan Koçyiğit, “Termiye Konya’nın Doğanhisar ilçesinin en önemli yiyeceklerinden biri. Doğanhisar’ın Deştiğin kasabasında kurak ilkimde yazın ekiliyor kışında tatlandırılıp satılıyor” dedi.

İKİSİ DE KIŞ ÜRÜNÜ

Termiye ve çıranın beraber satılmasının tek nedeninin ikisinin de kış ürünü olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Yıllar tüm Konyalıların merak ettiği konulardan birisi termiye ve çıranın neden birlikte satıldığı aslında bunun cevabı çok basit ikisi de kış ürünü olduğu için sadece kışın satışa sunulduğu için birlikte satılıyor. Kasım ayında termiyenin çıkmasıyla birlikte marangozlara gidip çırayı kestirip tezgahıma koyuyorum. Termiye ve çıranın birlikte satılmasına yılların geleneği de diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

TERMİYENİN FAYDASI ÇOK

Termiyenin sağlık içinde birebir olduğunu söyleyen Hasan Koçyiğit, “Boşaltım sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek olan termiye, özellikle bağırsak ile ilgili çeşitli sorunları olanlara destek oluyor. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olduğundan özellikle grip, nezle gibi yaygın kış hastalıklarına karşı koruyucu bir etki oluşturuyor. Tuz miktarı konusunda aşırıya kaçılmadığında, içindeki potasyumun da etkisiyle termiye, yüksek tansiyon sorununa iyi geliyor. Termiye, yüksek oranda protein içeren bir yiyecek olduğundan sağlıklı beslenmek isteyenler için iyi bir besin kaynağı oluyor.Şeker hastalığına termiye kadar iyi gelen bir besin yok şeker hastalarının bol bol termiye yemesi gerekiyor” şeklinde konuştu. -Buse Aşcı