Savunma Sanayiide Konya Atağı
Savunma ve havacılık ihracatını 2022 yılında 300 milyon dolar bandına çıkaran Konya, savunma sanayi ihracatında lokomotifi olmaya devam ediyor. Son 5 yılda savunma sanayi ihracatını yüzde 88 oranda büyüten Konya bu alanda Türkiye’deki 4. şehir konumunda yer alıyor.
Türkiye ihracatının yüzde 8’i Konya’dan
Tahıl ambarı ve buğdayın merkezi olarak bilinen Konya, birçok sanayi sektöründe yaptığı ataklar ve gelişmelerle imalat sanayinde hatırı sayılır bir konuma gelmiş durumda. Konya; Otomotiv yedek parça, makine, gıda, tarım makineler, mobilya, döküm, ayakkabı, araç üstü ekipmanları ve plastik sektöründe dünyada ismi duyurulur bir hale gelmiş ve gerçekleştirdiği ihracat rakamlarıyla da bunu kanıtlamıştır. Ayrıca Konya son zamanlarda savunma sanayi sektöründe de atağa kalmış ve birçok yatırım ve projeler gerçekleşmiştir. Tüfek ve Silah üretiminde geçmişe dayalı bir tecrübesi bulunan Konya, tecrübesiyle teknoloji bir arada kullanarak savunma sanayinin çok iyi bir noktaya gelme konusunda hızla ilerlemektedir. Konya savunma sanayi ihracatı 2022 yılında 300 milyon dolar bandına bir önceki yıla göre artış sağlamış durumda. Türkiye savunma sanayi ihracatının yüzde 8’i Konya’dan yapılıyor. Savunma sanayi ihracat ve üretim merkezlerinden biri haline gelen Konya, ihracatta ilk 4 il arasında yerini alarak ihracata öncülük etmeye devam ediyor.
Üretimin yüzde 80’i ihracat ediliyor
Konya, 2002 yılında 2,5 milyon dolar olan silah ve mühimmat ihracatını 2022 yılında 105 kat arttırarak merkez şehirlerden biri konumunda. Konya silah, tüfek üretimi ve savunma sanayiye parça üretimiyle başladığı sektörde artık tedarikçi ve nihai silah üretimine başladı. Bölgede üretilen av tüfeklerinin kalite ve işçilik açısından dış pazarlardaki rekabet gücü oldukça yüksek. Konya’da bu alanda gerçekleştirilen üretimin yaklaşık yüzde 80’ini ihraç ediliyor. Av tüfeği ihracatından ilimiz Dünya’da lider olmaya devam etmektedir.
İhracatta başı ABD çekiyor
Konya’da ayrıca 193 silah ve mühimmat imalat fabrikası bulunuyor. Faaliyete geçecek birçok fabrikada yatırımına devam ediyor. Konya, silah ve mühimmat ihracatını başlıca ABD, Kanada, Rusya Federasyonu, Tayland, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kolombiya ülkelerine gerçekleştiriyor. Savunma sanayi ve ülkemiz ihtiyaçlarına yönelik üretimini geliştirmeye devam eden Konya, elde ettiği birikim ile ihracatını ve potansiyelini bundan sonraki yıllarda daha ileriye taşımaya devam etme hedefinde. Konya’nın savunma sanayindeki gelişimi Türkiye’nin bu konudaki gelişimini doğrudan etkileyecek güçte.
Savunma Sanayi Yatırımlarında Konya Yıldız Şehir Oldu
Konya’da nitelikli sektörlere yatırımların her geçen gün arttığını vurgulayan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, özellikle savunma sanayinde öne çıktığını belirtti. Altunyaldız; “Konya sadece ihracatını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda da nitelikli sektörlerde yapılan yatırımlar ve bu yatırımların bir sonucu olarak kaliteli üretimde de önemli aşamalar kat ediyor. Öyle ki şehrimizin ihracat kompozisyonuna baktığımızda listenin başında makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi ve savunma sanayi gibi nitelikli sektörlerin yer aldığını görüyoruz. Bir diğer deyişle katma değeri ve teknoloji yoğunluğu yüksek sektörlerdeki üretim-ihracat potansiyelimiz, şehrimizin ve dolayısıyla da ülkemizin hızlı ve güçlü büyümesine katkı sağlıyor” dedi.
Son 5 yılda savunma sanayi ihracatı yüzde 88 arttı
ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın Konya’ya çok ciddi değer kattığını ifade eden Altunyaldız; “Model bir yatırım olarak şehrimizin gücüne güç katan ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası, uzaktan komutalı silah sistemleri alanında tedarik, üretim, test ve kalite faaliyetlerinin yürütüldüğü önemli bir merkez olarak şehrimizin en önemli yatırımları arasında yer alıyor. Son 5 yılda yüzde 88,2 artan savunma sanayi ihracatımızın önemli destekleyicilerinden olan ASELSAN’ın kamu-özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden birisi olarak Konya’ya kazandırılan fabrikasında hali hazırda 97 mühendislik, 71 üretim ve imalat, 22 kalite departmanında olmak üzere toplamda istihdam edilen personel sayısı 266’ya ulaşmış durumda. Kısa dönem içerisinde nitelikli insan kaynağı ve sahip olduğu altyapısıyla birlikte savunma sanayimizin gelişimine katkı sağlayacak ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın istihdamının hızla artacağına inanıyorum. Şehrimizin önemli yatırımlarından olan ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’na ilişkin heyecanla beklediğimiz bir diğer gelişme de bizim mühendislerimizin, yerli ve milli kaynaklarımızla ürettikleri bir silahın üretiminin tamamlanarak atışlı testinin bu yılın son çeyreğinde yapılacak olması” diye konuştu.
Huğlu ve Üzümlü Gururumuz
Huğlu ve Üzümlü bölgesinin Türkiye’deki ateşli silah üretiminin yüzde 70’inin gerçekleştirildiğini ifade eden Altunyaldız; “Bu noktada ateşli silahlar üretiminde 100 yılı aşkın bir tecrübenin ürünü olan ve artık dünyaca ünlü bir marka haline gelen Huğlu, Üzümlü ve Beyşehir üretim ekosistemimize de değinmeden geçmek olmaz. Ülkemizde toplam ateşli silah üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini tek başına gerçekleştiren Huğlu, Üzümlü ve Beyşehir tarihten gelen gücü ve tecrübesiyle beraber özellikle Konyalı üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın etkili takım çalışmasının ürünü olarak başarısını ve ününü dünyaya duyurmuş durumda” dedi.
Türkiye’de ilk kez Konya’ya kurulacak
Konya’da kurulacak olan Türkiye Silah Test Merkezi hakkında da konuşan Altunyaldız; “Şehrimizde yatırımı devam eden ve Türkiye’de bir ilk olarak Konya’da kurulacak olan Türkiye Silah Test Merkezi ile sadece üretimde değil aynı zamanda ihracat sırasında da gerekli güvenlik testleri ve sertifikasyon süreçlerini de ülkemizde gerçekleştirmeyi başaracağız. Böylece hem ihracatçılarımız için kolay ulaşılır, maliyet avantajlı ve hızlı bir test sistemi hayata geçecek hem de ülkemizin bu alanda küresel pazardaki kabiliyetleri ile kendi kendine yeterlilik düzeyi güçlenecek” açıklamalarını yaptı.