Sanayide çıraklık sistemi yok oluyor
Sanayinin kronikleşen sorunlarından biri haline gelen çırak ve eleman sıkıntısı gün geçtikçe büyüyor. Çok yüksek meblağlara bile eleman ve çırak bulamayan sanayiciler, gelecekte yaşanacak büyük sıkıntılara dikkat çekiyor.
KİMSE ELİM KİRLENSİN İSTEMİYOR
Sanayideki meslek dallarının devamlılığı için mutlaka tabandan eleman yetişmesi gerektiğinin altını çizen Alfemet Alüminyum Ortağı İsmail Yılmaz, “Tüm sanayii sektörü kalifiyeli eleman bulmakta zorlanıyor. Bizde bu durumdan nasibimizi almış durumdayız. Tulum giyme yerine iş merkezlerinde, plazalarda ve ofislerde çalışma hevesi var. Aslında sanayide kat be kat fazla kazanacağını biz biliyoruz. Fakat kimse elini tabiri caizse karaya bulaştırmak istemiyor. Burada ailelerde biraz yanlış davranıyor diye düşünüyorum. Farklı ülkelerde bir işte, ‘usta’ olmak itibar sebebi iken bizim ülkemizde aileler illa çocuğum, avukat, öğretmen, mimar olsun istiyor. Çocuk belki bir zanaatta daha da yükselecek ama bunu maalesef kabul etmiyorlar. Bizler eğitime karşı insanlar değiliz. Bizim mesleğin de eğitimini alan gençler var. Fakat benim kızdığım nokta çocuklarımıza gençlerimize sanayi ve hizmet sektörünün öcü gibi gösterilmesi. Aslında burada da büyük bir beklenti var. İlerleyen süreç için gerçekten endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
İŞ ÖĞRENMEK ÇOK ÖNEMLİ
Kalifiyeli eleman bulma sorununun asıl sebebinin çıraklık sisteminin kaybolmasını olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bunun sebebi ise alt yapı denilen çıraklık kısmının tamamen yok olmasıdır. Çıraklık yaşamadan meslek lisesinden mezun olarak sektöre giriyorlar ya da ilgili üniversitelerden mezun olarak sanayiye geliyorlar. Çıraklık dönemi atlatmadan kalifiyeli eleman maalesef ki olunmuyor. Bu dönemde her işletme elindeki kalifiyeli elemana sahip çıkmak durumunda kalıyor. Ara eleman olarak bahsettiğimiz kişiler aslında iş tecrübesi olmayan bireylerdir. Sektör olarak bununda sıkıntısını yaşıyoruz. Bununda diğer sebebi kalifiyeli elemanla aynı temele dayanmaktadır.
Gençlerimiz artık sanayiye adapte olmakta zorlanıyor. Sanayi yerine üniversiteye gitmeyi tercih ediyorlar. Bir üniversite mezunu arkadaşımızı az paraya sanayide çalıştıramazsınız. Doğal olarak okumanın verdiği karşılığının az para olmadığını dile getiriyorlar ve bu durumda ara eleman bulmakta artık zorlaşıyor. Gençlerimiz artık ‘Üniversiteyi ne pahasına olursa olsun bitireyim’ düşüncesi ile okuyorlar. Onlara bir tavsiyem hayatta hiçbir şey ne pahasına olursa olsun olmaz. Bu düşüncenin ne insana ne işverene ne de ülkemize bir faydası olmamaktadır. Bizler sektör olarak kalifiyeli elemana hakkını maddi manevi vermeye hazırız. Tek isteğimiz çalışanlarımızın deneyim kazanmış işini bilen kişiler olmasıdır. Çıraklık sorununu çözdüğümüz zaman emin olun bu sıkıntıların hiçbirini yaşamayız. Bizler kendi insanımızın burada para kazanmasını daha çok istemekteyiz” şeklinde konuştu. •Büşra Gültaş