Saklı cevher… Bir kaşığını süte karıştırın!

Saklı cevher… Bir kaşığını süte karıştırın!
 Muhabir
İğde çekirdeği nedir? Kas ve eklem ağrılarına sağladığı yararlarla bilinen iğde çekirdeği tozu nasıl tüketilir? İğde çekirdeği tozu hangi hastalıklarda kullanılır? İşte detaylar…

İğde çekirdeği tozunun faydalarını ve kullanım alanlarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlatan Ermenek Köy Pazarı sahibi Meryem Çalışkan, iğde çekirdeği tozunun eklem rahatsızlıklarına iyi geldiğini ve en fazla satış yaptıkları ürünlerden olduğunu söyledi. Çalışkan, “İğdeleri kendimiz topluyoruz. İğdeyi topladıktan sonra çekirdeğini çekip toz hale getiriyoruz. İğde çekirdeğinin tozu dizdeki sıvılara iyi geliyor. Ağrılara sızılara birebir. Kemikleri güçlendiriyor. Çok sattığımız ürünlerden birisi” ifadelerini kullandı.

İğdeyi hem meyve halinde hem de çekirdeğini tüketerek yararlarını görebilirsiniz diyen Çalışkan, “İğdenin çekirdeği hurma çekirdeğine benzer. Hurma çekirdeği ve iğde çekirdeği genellikle çocukların yakalarına takılır. Nazardan koruduğuna inanılır. İğdeyi meyve halinde ve çekirdeğinin öğütülmüş haliyle tüketebilirsiniz. İki şekilde de faydalarını görmek mümkün” diye konuştu.

İğde çekirdeği tozunun nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Çalışkan, “1 yemek kaşığı iğde çekirdeği tozunu sıcak süte karıştırarak içebilirler. Yemeklerle birlikte bir tatlı kaşığı tüketilebilir. Balla karıştırılıp homojen hale getirildikten sonra yenilebilir. İstedikleri şekilde tercih edebilirler” dedi.

Kas ve eklem ağrılarına iyi gelen iğde çekirdeği tozunun faydaları ise şöyle:

Soğuk algınlığına ve nezle gibi hastalıklara iyi gelir.

Kemik gelişimine etki etmesi dışında kireçlenmeyi önler.

Bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar ve ishal gibi sorunların önüne geçer.

Ağrı kesici özelliği vardır. Özellikle kas ve eklem ağrılarında fayda sağlar.

Zindelik verir stres ve yorgunluğun etkilerini azaltır.

Bağışıklık sisteminin güçlendirmede olumlu etkileri vardır.

-Büşra GÜLTAŞ