Şakalak, 2023 için vites yükseltti

Şakalak, 2023 için vites yükseltti
Türkiye’nin en büyük tarım makileri üreticilerinden Şakalak, 2023 yılında üretim kapasitesini artırıp ve ihracattaki pazar payını yükseltecek

Türkiye’nin en büyük tarım makileri üreticilerinden Şakalak, 2023 yılında üretim kapasitesini artırıp ve ihracattaki pazar payını yükseltecek

Türkiye’nin en büyük tarım makineleri üreticilerinden Konya merkezli Şakalak Tarım Makineleri A.Ş., 2023 yılı için vites yükselti. AR-GE ve inovasyon alt yapısını güçlendiren Şakalak A.Ş. ekim ve toprak işleme grubunda yeni teknolojileri makinelerini dünya çiftçileri ile buluşturacak. İhracat odaklı planlama yapan Şakalak, dış pazardaki payını da artırmış olacak. 1975 yılından bu yana tarımda marka haline gelen Şakalak’ın makineleri bu gün Afrika, Amerika, Rusya, Orta Asya, Avrupa topraklarında ekim yapıyor. Firma Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim tesislerinde yıllık 20 bin makine üretimi gerçekleştiriyor.

2023 çalışmaları hakkında bilgiler veren Şakalak Tarım Makineleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mustafa Genç, yeni nesil ekim makineleri üzerinde çalıştıklarının altını çizdi.

Genç, “Şakalak Tarım Makineleri A.Ş. olarak sektörde 48 yıldır üretim yapıyoruz. Ekim grubu ve toprak işleme makineleri olarak 50 çeşit makine üretiyoruz. AR-GE’ye çok önem veriyoruz. Kendi ekimiz tarafından geliştirilen mibzerler ve toprak işleme makineleri çiftçilerimiz tarafından beğeniyle kullanılıyor. Şimdi de yeni nesil tarım makineleri üretimi için AR-GE çalışmalarımızı hızlandırdık. Konya Tarım Fuarı’na sürpriz ve henüz Türkiye’de ilk kez bizim ürettiğimiz teknolojik ekim makineleri ile çıkacağız” dedi.

İhracat oranımızı yüzde 50’ye çıkaracağız

Şirketin 300 kişiyi istihdam ettiğini dile getiren Genç, "Mevcutta ihracatımız üretimimizin yüzde 40’ına tekabül ediyor. 2023 yılı için planımız ihracat kapasitemizi yüzde 50’nin üzerine çıkarmak. Bu alanda ciddi çalışmalar yaptık. Konya Organize Sanayi Bölgesi 4. Kısım Genişleme Alanı’ndaki fabrikamızda pulluk üretimini artıracağız. Yoğun bir talep var. Talebe yetişme adına kapasite artırımına gidiyoruz” diye konuştu.

En büyük sorun kalifiye eleman

Sektörün sorunları hakkında da bilgiler veren Genç, “Sektörümüzün en büyük problemi vasıflı elaman. Ne yazık ki yeteri düzeyde yok. Bu sebeple yatırımdan çekiniyoruz. Eleman problemi olmasa bu gün yüzde 30 oranında daha fazla makine üretiriz. Bu bizim için büyük sorun” dedi. Mustafa Genç, 2023 yılında ekonomik dalgalanmalardan endişe duyduklarını, işçilik ve hammadde maliyetlerinin rekabet gücünü düşürdüğünü sözlerine ekledi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ