Pirinç Tanelerini Sanata Dönüştürüyor!

Pirinç Tanelerini Sanata Dönüştürüyor!
 Muhabir
Eşiyle izlediği bir haberden etkilenerek başladığı pirince yazı yazma sanatını ek gelir haline dönüştüren Ahmet Osmanlı, bir iddia sonucu çıktığı bu yolun hobisi haline geldiğini açıkladı.

Mevlevi kültürlerinden pirince yazı yazma sanatı Mevlana tarafından pirincin üzerine, 'Bismillahirrahmanirrahim' yazılmasıyla günümüze kadar gelerek bereket kolye sanatına dönüşüyor.

Pirince minyatür yazı yazma sanatına eşiyle girdiği iddia sonucu başladığını söyleyen Ahmet Osmanlı, “Yaklaşık 4 senedir pirince yazı yazıyorum. Daha doğrusu öncelikle hobi olarak başladı. Eşimle izlediğimiz bir haberden etkilendik. Orada pirince yazı yazma yani minyatür yazı sanatı dediğimiz sanatı yapan bir kişi vardı. Ondan etkilendik. Yazar mıyız yazamaz mıyız diye kendi aramızda iddialaştıktan sonra bu işe başladık. Mesleğim değil bizim için ek gelir” ifadelerini kullandı.

Mevlana Kültür Merkezi’nde yer alan stantlarında birçok çeşide yer verdiklerinden bahseden Osmanlı, “Standımızda bulunan her şey el emeği. Epoksi dediğimiz epoksi reçineden yapılmış ürünler var. Ahşap tasarım saatlerimiz var. Pirince yazı yazarak hazırladığımız kolyemiz var. Ayraç, anahtarlık süs eşyaları var. Kurutulmuş çiçek ile beraber yaptığımız hediyelik eşyalar var. Bahar geldiği zaman biz çiçekleri toplarız. Çiçekleri kır, bahçe, yayla nerede olursa olsun bulabiliyoruz. Kuruttuktan sonra bu şekilde değerlendiriyoruz. Pirince yazı yazdığımız kolyenin içindeki çiçek de gerçek çiçek. Gelincik koyuyoruz, Japon gülü koyuyoruz hepsi gerçek” diye konuştu.

Pirince yazı yazarak başladık arkası kesilmedi diyen Osmanlı, “Pirince yazı yazmaya evde başladık. Daha sonra ufak tefek Instagram üzerinden sipariş aldık. Sağ olsun belediye bize burayı temin etti. Başvurmuştum, olumlu dönüş yaptılar. Daha sonra epoksi başladı. Epoksinin de kurutma, çiçek toplama, çiçekleri kurutma, kalıba koyma aşamaları var. Her sene baharda çiçekler toplarız, Yaklaşık bir hafta bekletir daha sonra sene boyunca kullanırız” dedi.

Genelde pirinç nasıl kırılmıyor sorusuyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Osmanlı, “Pirinci kırmadan nasıl yazıyorsunuz diye sürekli soruyorlar. İlk başlarda tabii bende bu kadar yazamıyordum ama zamanla tecrübe edindim. Şu an 15 harfe kadar yazıyorum. Pirincin iki yüzüne yazabiliyorum. Onun dışında yabancılar geldiğinde şu ana kadar 5 farklı dilde Arapça, Korece, İngilizce, Rusça ve Türkçe dillerinde yazdım. İnce uçlu özel bir kalemi var. Kolye ucuna koyduğumuz özel bir sıvı karışımı var. Sistemin içerisine özel bir sıvı koyuyoruz. Bu sıvının içerisinde pirinç şişmiyor, yazı bozulmuyor ve pirinç bu sıvının içerisinde 50 yıl boyunca dursa bozulmaz. Pirinçler basma, yasemin ya da baldo olarak ismin uzunluğuna göre değişiyor. Mesela üç harfli yazıları küçük ve şişman bir pirinci yazabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Şeb-i Arus törenlerine ilgninin çok yoğun olduğunun altını çizen Osmanlı, “Salon ful ve bir o kadar bilet bulamayan insan var. Gelmek isteyip bize gelip bilet bulamadığını söyleyenler çok var. 750. Vuslat Yıldönümü olması sebebiyle tabi ki bu sene daha özel bir yıl” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ