Oruç tutarken ara öğün mutlaka yapılmalı!

Oruç tutarken ara öğün mutlaka yapılmalı!
 Muhabir
Ramazan ayında oruç tutmak herkes için kolay olmayabiliyor. Tutulan orucu daha kolay bir hale getirmek için uzmanlar iftar ile sahur arasında ara öğünün mutlaka yapılması gerektiğini söylüyor.

Ramazan ayı, hem manevi bir arınma hem de bedenimizi disipline etme sürecidir. Ancak bu süreçte uzun saatler süren açlık ve susuzluk, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını daha da önemli hale getirir. Ramazan’da bilinçsiz ve dengesiz beslenme, mide rahatsızlıklarından halsizliğe, baş ağrısından kilo değişimlerine kadar pek çok soruna yol açabilir. Bu nedenle, oruç tutarken dengeli ve yeterli beslenmek, gün boyunca enerjimizi korumak için kritik bir adımdır. Peki, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için nasıl beslenmeliyiz? Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Tuğba Çelik sizler için açıkladı.

İftar saatinde orucu açtıktan sonra bir anda hızlı yemek yemekten kaçınılması gerektiğini belirten Çelik, “Gün boyu süren açlığın ardından iftarda aşırı yemek yeme isteği doğaldır. Ancak mideye bir anda yüklenmek, sindirim sistemine zarar verebilir ve mide kramplarına, şişkinliğe veya reflüye neden olabilir. İftarı hafif ve kontrollü bir şekilde açmak, sindirimi kolaylaştırır ve gün içinde yaşanan açlık krizlerinin önüne geçer. İftarda dikkat edilmesi gereken hususların başında orucu zeytin ile açmak geliyor. Uzun süreli açlıktan sonra yemekle birlikte ani kan şekeri artışını önlemek için iyi bir sağlıklı yağ kaynağı. Mercimek, ezogelin veya sebze çorbası gibi hafif çorbalar, mideyi rahatlatır ve sindirime hazırlanmasını sağlar. Ana yemeğe geçerken porsiyon kontrolü mutlaka yapılmalı aşırı yağlı, kızartılmış ve ağır yemeklerden kaçınılmalı, protein kaynakları (tavuk, balık, kırmızı et), sebzeler ve kompleks karbonhidratlar içeren dengeli bir öğün tercih edilmeli. Yemekleri yavaş tüketmek gerekiyor. Aşırı hızlı yemek, mideyi şişirebilir ve sindirimi zorlaştırabilir” ifadelerini kullandı.

ARA ÖĞÜN MUTLAKA YAPILMALI

İftar ile sahur arasında ara öğün yapılmasının sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Tuğba Çelik, “İftardan sonra mideyi yormamak için hafif ara öğünler tüketmek faydalıdır. Bu öğünler, gün boyunca enerji dengesini korumaya yardımcı olur. Ara öğünlerde tüketilebilecek sağlıklı alternatifler bulunuyor. Meyve ve yoğurt ikilisi tercih edilebilir. Sindirimi kolaylaştırır ve vitamin-mineral desteği sağlar. Badem, ceviz ve fındık gibi sağlıklı yağlar içeren besinler enerji verir. Güllaç, sütlaç, muhallebi gibi hafif tatlılar, şerbetli tatlılara göre daha sağlıklıdır. Şerbetli ve ağır tatlılar kan şekerini hızla yükselttiği için tüketimi sınırlandırılmalıdır. Eğer tatlı isteğinizi bastırmak istiyorsanız, hurma, kuru kayısı veya bitter çikolata gibi daha doğal tatlı alternatiflerine yönelmek iyi bir seçenek olabilir” dedi.

DÜZENSİZ BESLENME KİLO ALDIRIR

Ramazan ayında ruhen olduğu gibi bedenen de bir yenilenme süreci içinde girdiğimizi ifade eden Çelik, “Oruç süresince vücut su kaybeder ve bu durum baş ağrısı, halsizlik ve konsantrasyon düşüklüğüne yol açabilir. Bu yüzden iftar ve sahur arasında düzenli su içmek çok önemlidir. Su tüketimi için öneride bulunmak gerekirse iftardan sahura kadar 8-10 bardak su içmeye özen gösterin. Gazlı içeceklerden kaçının. Bu içecekler mideyi rahatsız edebilir. Maden suyu ve ayran tüketebilirsiniz. Özellikle maden suyu, gün içinde kaybedilen minerallerin yerine konmasına yardımcı olur. Ramazan’da düzensiz beslenme, bazı kişilerde kilo alımına, bazılarında ise kilo kaybına neden olabilir. Bu süreçte sağlıklı bir kilo dengesini korumak için dikkat edilmeli. Fazla yağlı ve işlenmiş gıdalardan kaçının. Porsiyon kontrolüne dikkat edin. Gereğinden fazla yemek, kilo artışına sebep olabilir. İftardan sonra hareket edin. Hafif yürüyüşler, sindirimi destekleyerek kilo kontrolüne yardımcı olur. Ramazan ayı, sadece ruhsal değil, bedensel bir yenilenme sürecidir. Dengeli ve sağlıklı beslenerek bu ayı hem manevi hem de fiziksel olarak en iyi şekilde değerlendirmek mümkün” şeklinde konuştu.