Okulu araştırmadan karar vermeyin!

Okulu araştırmadan karar vermeyin!
Aile Danışmanı Tuba Özdemir, 3-19 Temmuz tarihleri arasında devam edecek LGS tercihleri için hem öğrencilere hem de velilere tavsiyelerde bulundu. Özdemir, okulu araştırmadan ve detaylı incelemeden tercih yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Özdemir, okul tercih edilirken öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli hususun kendi ilgi alanlarına yönelik olup olmadığı konusuna değinerek önemli açıklamalarda bulundu.

“YÜZDELİK DİLİMLER ÖNEMLİ”

Aile Danışmanı Tuba Özdemir, yüzdelik dilimin puandan daha önemli olduğunu belirterek, “Öğrencilerin genel yüzdelik dilime göre tercih yapması gerekiyor. Bizim için puan değil yüzdelik dilimler önemli buna dikkat edilmeli. Sıralama kaçsa muhakkak onun altından ve üstünden yerler yazmamız gerekiyor. Zaten her okulun yüzdelik dilimleri her sene açıklanıyor. Yüzdelik dilimlere bakarken birkaç yıl öncesine bakarak fikir sahibi olabiliriz” dedi.

“CEZALANDIRMA AMAÇLI TERCİH YAPILMAMALI”

Bu dönemde öğrencilerin psikolojisinin çok hassas olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Çocuğun gideceği okul Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler veya Meslek Lisesi fark etmez hangisi olacaksa olsun çocuğun isteyip istemediği gerçekten çok önemli. Cezalandırma amaçlı tercihler yapılmamalı. Sen bu puanı getirdin o yüzden bu okula gitmek zorundasın diyerek o çocuğun hayatını gerçek anlamda zorlaştırmış oluyoruz. Çocuğun hangi alan ya da hangi mesleğe yöneleceğini ya da hayallerinin ne olduğunu düşünerek ailelerin tercih yapmasını tavsiye ediyoruz. Örnek olarak çocuğun resimle alakası var ya da müziğe yatkınlığı var o çocuğu illa gidip fen lisesine göndermek zorunda değiliz. Güzel sanatlar lisesinden ilerleyip, bu bölümün üniversitesini de okuyup oradan meslek sahibi olabilir. Bu sayede hem mesleği hem sevdiği işi yapmış olur. Bunları göz önünde bulundurmamız lazım. Her çocuk fen lisesinde okuyacak ya da iyi bir Anadolu Lisesinde okuyacak diye bir şart yok. Çocuğun hangi alanda mutlu olacağını da göz önünde bulundurarak tercihler yapılmalı” diyerek aileleri uyardı.

DUYUMLARLA TERCİH YAPILMAMALI

Tercih edilen lisenin sosyal olanaklarına bakılması gerektiğini dile getiren Özdemir, “Öğrencilerin ve ailelerinin tercih edecekleri okulu daha önceden gidip görmelerini, çevresini gezmelerini tavsiye ediyorum. Çok iyi diye anlatılan bir okulun bize uygun olup olmadığını gidip görmeden bilemeyiz. Etraftan duyduklarımızla tercih yapmamalıyız. Okulun değerlerinin, etrafındaki imkânların, şartların çok iyi analiz edilmesi araştırılması gerekiyor. Evet, yüzdelik dilimlere göre tercih yapılacak ama okulun bulunduğu konum çevresi ya da bizim isteklerimize uyup uymadığı konusu da çok önemli.” İfadelerini kullandı.

-Büşra Gültaş

Kaynak:Konya'nın Sesi