MÜSİAD’dan enteresan çıkış: Konya’da o 2 ilçe birleşip il olsun!

MÜSİAD’dan enteresan çıkış: Konya’da o 2 ilçe birleşip il olsun!
Konya Haber: Çalışmaların hızlanması ile bir çok ilçe il konumuna yükselecek.Bu ilçelerin arasında Konya’nın Ereğli ilçesinin de adı geçiyor. Bu açıklamaların akabinde Konya için farklı bir atak da MÜSİAD SEYDİBEY Şube Başkanı Yasir Dumlupınar’dan geldi.

Son günlerde Türkiye’nin il sayısının 100’e çıkarılması gündeme bomba gibi oturdu. Çalışmaların hızlanması ile bir çok ilçe il konumuna yükselecek. Bu ilçelerin arasında Konya’nın Ereğli ilçesinin de adı geçiyor.

Bu açıklamaların akabinde Konya için farklı bir atak da MÜSİAD SEYDİBEY Şube Başkanı Yasir Dumlupınar’dan geldi.

Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin birleştirilip il olmasını istediklerini ifade eden Dumlupınar, “Seydişehir ve Beyşehir bir olur ve il olur, ismi de Seydibey olur” dedi.

musiad-seydibey-sube-baskani-yasir-dumlupinar.jpeg

İşte MÜSİAD SEYDİBEY Şube Başkanı Yasir Dumlupınar’ın açıklaması:

“10 ilçe, 228.683 nüfusu, 9.967 kilometrekare yüzölçümü, 3 fakülte 8 farklı bölüm, 7 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokulu ile Konya’yı savunma ihracatında 3.sıraya taşıyan silah sanayii ve Türkiye’nin en büyük birincil alüminyum üretiminin yapıldığı, büyük SEYDİBEY Ekonomik ve Sosyal Havzası il olmadır. İl merkezi de Seydişehir ve Beyşehir arasında planlanmalıdır .

İş adamları olarak ülkemizde , bölgemizden çok daha küçük ve gelişemeyen iller olduğunu gözlemliyor, bir bölgenin kalkınmasının sadece vilayet olmasından geçtiği gibi bir hayale kapılmıyoruz. Ancak; var olan potansiyelimizi daha da ileri seviyeye yükseltmek için yeterli siyasi ve bürokratik destek alamadığımız gerçeğini de ASLA GÖRMEMEZLİKTEN gelemeyiz. Bu anlamda bölgemizin, ülkemizin ve evlatlarımızın geleceğini düşünen bir vizyon ile hareket etmek zorunda olduğumuzu biliyoruz."

harita-1.jpeg

31 İLÇE YÖNETİLEMEYECEK KADAR BÜYÜK

Konya, coğrafi olarak Türkiye’nin en büyük şehridir. Sosyolojik, ekonomik ve diğer göstergeler de dikkate alındığında bu kadar büyük bir coğrafyaya yayılmış 31 ilçenin de artık sadece Konya’dan yönetilemeyecek kadar büyük olduğu aşikârdır. Ankara’nın bu gerçeği artık görmesi gerekmektedir .

Çektiğimiz sıkıntılar, mevcut Konya siyasetçileri ve bürokratları ile ilgili olmayıp, basın açıklamamız onları hedef gösteren bir gayeyi taşımamaktadır. Aksine, onların yükünü hafifletecek, bölgemizin bu yükü paylaşacak irade, güç ve birikime sahip olduğunu deklare etmektir. Bu minvalde hem Ankara hem Konya siyaset ve bürokrasisinden de samimi desteklerini bekliyoruz . Potansiyeli, sorunları ve coğrafi büyüklüğü açısından, Konya siyaset ve bürokrasisine kimler yön verirse versin, taşra ilçeleri hakkettiği ilgi ve değeri görmeyecek, arzu edilen yatırımları alamayacak, vizyon projeleri gerçekleştiremeyecektir.

SADECE EREĞLİ'NİN İL OLMASI DOĞRU DEĞİL!

Bu gerçekler ışığında Konya gibi büyük bir şehirden sadece Ereğli’yi il olarak çıkarmak doğru ve yeterli değildir. Konya ve Antalya’yı birbirinden ayıran, 2 yıl önce haritasını paylaştığımız Toros dağları boyunca uzanan, sosyolojik olarak da güç ve kader birlikteliği yapması gereken taşra ilçelerinin de artık sadece kendileri ile ilgilenecek siyasi ve bürokratik güçlü bir il yapılanmasına ihtiyaçları vardır.

Bölgemiz, organize sanayi ve diğer devlet teşviklerinde Konya’nın ilçeleri olarak Konya’nın gelişmişlik statüsü kapsamında değerlendirildiği için, yeterli ilgiyi görmediği gibi , bırakın pozitif ayrımcılık görmeyi ; aksine , bu bağlamda büyük zarar görmektedir. Aynı yatırım teşviklerine sahip Konya merkez dururken, bölgemize yatırımcı çekmek olağanüstü bir çabayı gerektirmektedir.

Ayrıca kalkınmadan bahsedebilmek için bölgemizin mevcut potansiyelinin, ürettiklerinin, sahip olduğu değerlerin fotoğrafını güzel çekmeli, üretebileceklerine, artı değer oluşturabileceği alanlara odaklanmalıyız.

Yukarıda belirtilen temel ilkeler çerçevesinde bölgemizin bir fotoğrafını çekecek olursak, Konya -Antalya sınırında ki taşra ilçelerin hiç birisi, kendi başlarına, arzu edilen ve hayal edilen bir kalkınmayı başarabilecek imkân ve potansiyele sahip değildir. Ancak bölgesel çalışmalar yapılarak, el birliği ile bölgesel bir kalkınmadan bahsedebiliriz."

İŞTE MÜSİAD SEYDİBEY'İN KONU İLE İLGİLİ VİDEOSU:

BAYINDIR: İKİ İLÇE BİR İL

Konu ile alakalı bir açıklama da Beyşehir Birliği adına Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır’dan geldi.

Bayındır, iki ilçenin il olmasını desteklediklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Beyşehir ve Seydişehir’in tarihte yeri ayrı iki ilçe ancak aralarındaki alan organize sanayiler ile birleşen bir durum hasıl olduğundan sadece 2km bir alanın kaldığı bu alanın güzergahından da tren yolu geçeceği bilinmektedir.

Dolayısıyla iki ilçe iç içedir ve bu münasebetle ‘iki ilçe bir il’ sloganıyla il olmayı hak ettiğimizi düşünüyor ve destek bekliyoruz.

whatsapp-image-2023-06-18-at-14-59-17.jpeg

Bu konuda her iki ilçenin de tüm siyasi partilerin ilçe başkanlarımızla ve STK başkanlarımızla süreç hakkında görüşmeler olacaktır.

Ayrıca yine buradan; başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’den ve gerek Beyşehir gerek Seydişehir gerekse ülkemizin ve dünyanın dört bir köşesine rızkı peşinde giden tüm hemşehrilerimizden bu proje ve düşüncelerimize desteklerinizi bekliyoruz.

Bu konudaki çalışmalarımızın detaylarını önümüzdeki günlerde yine kamuoyu ile paylaşacağız.”

Kaynak:Konya'nın Sesi