Konyalıların bile bilmediği 5 bin yıllık lezzet! Yapılışına inanamayacaksınız!

Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı ve 5 bin yıllık köyü olan Sille yöresel lezzetleri ile ön plana çıkıyor. Konya’da sadece Sillelilerin bildiği lezzetlerden biri olan “kurma balık” yapılma şekli ile duyan herkesi şaşırtıyor. Eski zamanlarda Rum halkı ile iç içe yaşayan Sillelilerin onlardan öğrenip halen yaşattığı lezzet mirası demek mümkün. O dönemlerde “Gavinna” adı verilen bu lezzet zamanla kurma balık ismini almış.
SADECE GÖVCE BALIĞINDAN YAPILIYOR
Yerel endemik bir tür olan ve yörede “gövce” olarak bilinen gökçe balığı ile kurulan kurma balık yiyenleri müptelası yapıyor. Beyşehir Gölü başta olmak üzere Konya’da bulunan Konya Altınapa ve İvriz barajında yetişen bu balık türü kurma balık için tercih edilen tek balık türü olarak biliniyor.
TURŞU GİBİ KURULUYOR
Kasım ve Aralık aylarında Beyşehir Gölü’nden gelen balıklara hiçbir işlem uygulamadan, gölden geldiği gibi büyük kovalarda kaya tuzu ile tuzlanarak özellikle baş kısmında bulunan ve sakal denilen bölgeye tuz koyarak büyük bidonlara veya çömleklerin içine konulan balıklar serin yerde en az 4-5 ay bekletiliyor. Kurulan balıklar bidon veya çömleklerin içinden çıkarılıp temizleniyor. Yıkama işleminden sonra baş kısmı koparılıp içi temizlenen balığın derisi soyuluyor. Zeytinyağının içinde bekletilen balık her an yemeğe hazır bir şekilde bulunuyor. Salamura haline geldiği gibi herhangi bir son tüketim tarihi bulunmuyor.