Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Korumaz: İyi Çevre Ve İyi Mimarlık İnsanlık Hakkıdır

Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Korumaz: İyi Çevre Ve İyi Mimarlık İnsanlık Hakkıdır
TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi mesleki değerlendirme yapmak ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlamak amacıyla basın toplantısı düzenledi

TMMOB Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Mimar-Akademisyen Dr. Armağan Güleç Korumaz basın mensuplarıyla bir araya geldi. Konuşmasına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayarak başlayan Korumaz, Ahmet Çalık'ın ölüm yıl dönümünde rahmetle andığını dile getirdi.

RUHSAT ALIM SÜREÇLERİ KISALMALI!

Proje inceleme ve ruhsat alım sürecinin uzamasının olumsuz yönlerine değinen Başkan Korumaz, “Belediyelerde proje inceleme ve ruhsat alma süreçlerini uzamaktadır. Ülkemizin ve sektörün içinde olduğu ekonomik daralma göz önüne alınacak olursa bu süreç yatırımcılar için ciddi olumsuz sonuçlara varmaktadır. Sektörün hızlanması ve içinde bulunduğumuz daralmanın rahatlaması amacı ile ilgili resmi kurumlar bürokrasi yükünü azaltmalıdır” ifadelerini kullandı.

MİMARLIK MESLEK YASASI

MESLEĞİ TANITACAK

Meslek yasası ile mimarlık mesleğinin tam tanımı yapılması gerektiğinin altını çizen Korumaz, “Mimarlık mesleğinin ve mimarın haklarının yasal güvence altına alınmalıdır gerekmektedir. Bunun için Mimarlar Odası’nın, müelliflik ve telif haklarının yasal güvenceye ulaşması için, anlaşılır, yoruma yer bırakmayacak şekilde, içinde meslek odalarının ve diğer bileşenlerin de bulunacağı komisyonlar tarafından bir Meslek Yasası hazırlanmalı. Meslek yasası ile mesleğin tam tanımı yapılmalı, yetki ve sorumluluk alanları belirlenmeli, meslek etiği, meslek kurumu ve mesleki yargı düzenlenmelidir” şeklinde konuştu.

NİCELİK DEĞİL, NİTELİK

ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

Üniversitelerde niceliğin değil, niteliğin ön planda olmasını dile getiren Korumaz, Her geçen gün mimar sayısı ve öğrenci kontenjanları kontrolsüz şekilde artıyor. 1954’te 735 olan üye sayımız 2001 yılında 26.702 iken 2019 yılı verilerine göre bu sayı 60.245, 2020’de 71.000’inin üzerinde. Yeni açılan üniversite sayıları ve kontenjanlar işsizliği tetikliyor. Şuan odamıza iş başvurusunda bulunan mimar sayısı 150’ye yakın. Çoğu Vakıf üniversitesi’nden oluşan üniversitelerin kontenjanları dolmuyor. Mimarlık Bölümü sayısı 2001’de 32’yken 2017’de 115’e 2019 yılı verilerine göre 148 adettir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında toplam mimarlık bölümü kontenjanı 8796’dır. Bu kontenjana yerleşen sayısı 7065 tir.2006 yılında ilan edilen Mimarlık öğrencisi kontenjanı toplamda 1865 iken, 2020 yılına gelindiğinde bu sayı dört katından fazla bir artışla 7883’e yükselmiştir. Üniversitelerde nicelik değil, nitelik öncelikli olmalıdır” diye konuştu.

KAMUDA MİMAR

İSTİHDAMI ARTTIRILMALIDIR

Kamu kurumlarında mimar istihdamının artırılması hakkında görüşlerini bildiren Korumaz, “Kamu kurumlarında kadro görev tanımları, mesleki eğitime, uzmanlıklara, deneyim ve bilgi birikimine saygı temelinde düzenlenmelidir. Kamudaki tüm ücret artışları ve ek gösterge oranları emekliliğe de yansıyacak biçimde düzenlenmelidir. Bilgi, beceri ve yetkinliklerden oluşan mimarlık eğitimi, çevresel bağlamdan yalıtılmış şekilde gerçekleştirilemez, dolayısıyla eğitim de meslek gibi toplumla yakın ilişki içerisinde olmalıdır. Tüm kentlilerin eşit, sağlıklı, güvenlikli yaşama koşullarında nitelikli yaşam çevrelerinde yaşama hakkı vardır. Salgın, afet ve kriz koşullarında başarılı iyileşme süreçleri için alınacak önlemlerin bilimsel ilkeler ve gerçeklerle, toplum yararı gözetilerek oluşturulması; afet ve risk yönetimi hakkında geliştirilecek politikaların bilim insanlarını, meslek odalarını, akademik kuruluşları ve ilgili uzmanlıkları dikkate alarak oluşturulması zorunludur. Bu nedenle denetimler sıkı kontroller altında düzenli hale gelmeli, cezalar ve yaptırımlar caydırıcı olmalıdır” ifadelerini kullandı. •Gizem Başar