Mevlana Sanata Işık Oluyor!

Mevlana Sanata Işık Oluyor!
 Muhabir
Hazreti Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin düzenlendiği Mevlana Kültür Merkezi'nde stant açan Recep Asena ve Şerife Figen açtıkları stantta el emeği ürünlerini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyor.

Hiç eğitim almadan yapmaya başladığı Yakma Resim Sanatını 20 yıldır severek yaptığını söyleyen Recep Asena “Yakma Resim Sanatını 48 yıl önce öğrendim. 20 yıldır sürekli yapıyorum. Birinde gördüm. O yaparken ben bunu yapmak istiyorum diye karar verdim. Hiç eğitim almadım. Yakma resim sanatı ahşap üzerine kızgın demirlerle yapılan çizimlerdir" diye konuştu.

Yıllar önce haberleşme maksadıyla deri üzerine yakma yaparak iletişim kurulduğunu anlatan Asena "Tarihçesini sorarsanız. Çok uzun yıllar önce Avustralya yerlileri aborjinler, kendi aralarında haberleşirken derileri yakarak şekil vererek haberleşiyorlarmış. Daha sonra Avrupa Birliği, Amerika'nın Avustralya'ya gitmesi ile bunu resim işine dökmüşler. Yazı işine dökmüşler. Sanat demeyelim ama zanaat haline getirmişler. Çünkü sanatkarlar sanat dalına sokmuyor bu mesleği” ifadelerini kullandı.

Ahşabın üzerine işlediği portreler ve çizimlerle ziyaretçilerin ilgi odağı olan Asena, “Evimde çalışarak vakit geçiriyorum. Burada Mevlana Kültür Merkezi’nde standımız var satışlarımızı yapıyoruz. Onun dışında Instagram'da da satışlarımız oluyor. Burada anahtarlık, ayraç, magnet, isimlikler, bileklik ve tabloya kadar birçok çalışma var. Kişiye özel isim yazıyoruz. İlgi çok güzel” dedi.

İPEK KOZASI HER ŞEYE YAKIŞIYOR!

Şerife Figen 14 senedir ipek kozasıyla çeşitli el sanatları yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Figen, “İpek kozası bana Bursa'dan ham haliyle geliyor. Ben onu kesip şekillendirdikten sonra boyayıp tanzim ediyorum. İşlemeler yapıyorum. Fularlar, tespih, yaka iğneleri, küpeler ve aksesuarlar çalışıyorum. Çay tepsileri kapı süsleri vs. koza her şeye yakışıyor. Gelin çiçeği gelin buketi, damat iğnesi, lohusa terlikleri hepsini yapıyorum. Geçen sene daha fazla yabancı turist vardı. Bu sene çok az” dedi.

Fiyatlarımız malzemeye göre değişiyor diyen Figen, "Fular 200 liradan başlıyor 350 TL’ye kadar çıkıyor. Tespihler 180 TL. Küpelerin çifti 50 TL. Bir tasarım yapmak aşağı yukarı eğer hazırda varsa bir günümü alıyor, hazırda yoksa bir buçuk iki günü buluyor" ifadelerini kullandı.

İpek kozasını boyamak için özel boyalarla çalıştığını belirten Figen, "Kesimi boyaması birleştirmesi iki günümü alıyor. Boyamayı elle toz boya ile yapıyorum. Özel olarak Alanya'dan getiriyorum. Çıkmayan özel boyalar bunlar. Evde çalışıyorum burada satıyorum. Konya dışında bazı yerlere toptan satışım var. Aynı zamanda her cumartesi de buradayız. Stantlarda satışlar devam ediyor. Her hafta sonu sema gösterisi oluyor akşam saat 19:00 ile 20:00 arasında yaz ve kış saatine göre değişiyor” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ