Mevlana dergahına iki dakika da bir ışın gönderiliyor! Bunun sırrı ne?

Mevlana dergahına iki dakika da bir ışın gönderiliyor! Bunun sırrı ne?
 İnternet Editörü
Mevlana dergahının etrafında bulunan gözetleme kulesi şeklindeki yapıtı herkes merak ediyordu. Onun ne olduğu açıklandı. İşte iki dakika da bir ışın gönderilmesinin sırrı…

Mevlana Celaleddin Rumi’nin felsefinin ve ruhunun yansıtıldığı ve dünya mirası olarak kabul edilen Mevlana Müzesi, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Her yıl en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Mevlana Dergahı, evrensel sevgi ve hoşgörünün merkezi haline geldi.

KORUNMASINA ÖNEM VERİLİYOR

Dergah, Konyalılar açısından da büyük bir öneme sahip olduğu için korunması ve gözetimine büyük bir titizlikle yaklaşılıyor.

Özellikle bu konuda dergahın çevresinde bulunan küçük gözetleme kulesi şeklindeki yapılar merak konusu olmuştu. Prof. Dr. İbrahim Kunt konuya açıklık getirdi. Peki buradan dergaha neden iki dakikada bir ışın gönderiliyor.

IŞINLARIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Müzenin bahçesinde ilk görüşte ne olduğunu anlayamayacağınız bir alet bulunuyor. Bunun adı nivo. Bunun ne olduğunu araştırdığını ifade eden Prof. Kunt, “Bu alet iki dakikada bir Mevlana Dergahı’nın gövdesine bir ışın gönderiyor. Bu ışınların verdiği veriler toplanıyor. Daha sonra bunlar kontrol ediliyor ve bu verilerden bu yapıların kayıp kaymadığı, güçlendirme yapılması gerekip gerekmediği tespit ediliyor” diye konuştu.

Kaynak:Konya'nın Sesi