Meslekte yarım asırı deviren Necati Usta zamana meydan okuyor!

Meslekte yarım asırı deviren Necati Usta zamana meydan okuyor!
 Muhabir
Çıraklıktan başladığı mesleğini 52 yıldır sürdüren 72 yaşındaki Necati Şık, divan örtüleri dikerek başladığı mesleğini günümüzde yatak, yorgan, yastık vb. imalatı yaparak ayakta tutmaya çalışıyor.

Konya Nişantaş Mahallesi’nde çeşitli ürünler dikerek 52 yıllık mesleğini icra eden Necati Şık, eski Türk evlerinde ve köy evlerinde kullanılan divan kültürünün bittiğini yerini çekyatların aldığını açıkladı.

Divan örtüsü dikerek başladığı mesleğini zamanla günümüze uyarladığını belirten Şık, “Eskiden divan örtüleri vardı takım olarak onları yapardık, çekyatlar koltuklar çıktı divan sezonu bitti. Meslek zamanla el değiştirdi. Şu anda yorgan, kreş minderleri, sünger minder, elyaf yastık, yatak, perde dikimi yapıyorum. Koltuk kılıfları yapardık onlarda bitti. Kreş minderleri iyi gidiyor. Bin adet 2 bin adet yapabiliyoruz. Bir haftada da çıkıyor bir günde de çıkıyor uzadığı da oluyor” diye konuştu.

Özel dikim yaparak müşteri odaklı çalıştığını söyleyen Şık, “Sektörde iş var ama fiyatlardan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Fiyatların günü gününü tutmuyor. Kumaşlara zam geliyor ister istemez biz de ona göre fiyatları oynuyoruz. Çeyiz için yastık kırlentleri dolduruyoruz. Müşteri kendi kumaşını getiriyor bize ölçüleri veriyor dikip teslim ediyoruz. Gelip buradan da seçiyorlar. Elimizde imkan olduğu müddetçe yardımcı oluyoruz. Nevresim takımları, sandalye örtüsü, halı örtüsü, koltuk örtüsü yapıyorum. İlk başlangıcım Mevlana’nın oradaydı 8-9 yıl çalıştım. 40 yıldır Şems'in etrafındaydım orası kentsel dönüşüme girince yıkıldı. 5 senedir de Nalçacı’dayım” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ