Meslek Liselerinden Direkt İstihdam Sağlanıyor

Meslek Liselerinden Direkt İstihdam Sağlanıyor
Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında Sektörel İş Birliği Toplantısı düzenledi.

Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen program çerçevesinde ilk olarak Mesleki Eğitim Sergi Alanı'nda, öğretmen ve öğrenciler tarafından tasarlanarak üretime geçen makineler ziyaretçilere tanıtıldı.

Daha sonra toplantı salonuna geçildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Milli Müdürü Murat Yiğit; gençleri, lise çağından itibaren ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirmenin, onları verimli ve başarılı olacakları alanlara sevk etmenin hem kendilerinin hem de Türkiye’nin yararına atılan en büyük adımlardan biri olacağını belirterek "Milli Eğitim Bakanlığımızın mesleki eğitime verdiği önemin meyvelerine, Konya’mızda en iyi şekilde şahitlik etmekteyiz. Konya’daki birçok meslek lisemiz, sektör temsilcileri ile olan protokollerimiz neticesinde üretimde çok büyük yollar kat etmiş, adeta bir fabrika gibi üretime geçmişlerdir." dedi.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz yaptığı konuşmada, mesleki ve teknik eğitimin öneminin geç olsa da anlaşıldığını ifade ederek bu okullardan mezun edilen öğrencilerin artık direkt olarak istihdam edilebildiğini söyledi. Mesleki eğitimin; kişinin kendini ifade etmesi ve hayata tutunması, ülkemizin kalkınması ve uluslararası camiada daha güçlü durabilmesi adına önemli olduğunu belirterek yerli ve millî üretimin önemini vurguladı.

“Ara eleman” kavramını doğru bulmadıklarını belirten Genel Müdür, mezun edilen öğrencilerin unvanları ile iş piyasasında yer almaları gerektiğini söyledi. "İnsan, insan gölgesinde yetişir." sözüne atıfta bulunarak öğrencilerin yetişmesinde usta öğreticilerin verecekleri eğitimin önemine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. İl Müdürü Murat Yiğit de Konya’da mesleki eğitimin genel durumuyla ilgili sunum gerçekleştirdi.

Daha sonra sektör temsilcileri, sektörlerin durumlarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunarak eğitim ve istihdam açısından mesleki ve teknik eğitim hakkında görüş ve önerilerini belirttiler.

İlçe milli eğitim müdürleri, mesleki ve teknik eğitim okul müdürleri, alan şefleri ve meslek öğretmenleri de okullarda yürütülen mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunarak taleplerini ilettiler.

Toplantıya, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, İl Milli Eğitimi Müdürü Murat Yiğit ve Mesleki ve Teknik Öğretim Daire Başkanı Mustafa Günay’ın yanı sıra Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı (OSBÜK) Memiş Kütükçü, Konya Ticaret İl Müdürü Mustafa Çağlayan, MÜSİAD Konya İl Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Karabacak, Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık, Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Mehmet Zahid Çatlı, Konya Ticaret Odası Başkan Vekili Fahrettin Doğru, Konya İŞKUR İl Müdürlüğü temsilcileri, Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü temsilcileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri, alan şefleri ve meslek öğretmenleri katıldı.

Genel Müdür Ali Karagöz toplantının ardından Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Konya Ticaret Odası Mesleki Eğitim Merkezi, Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karatay Kılıçarslan BİST Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Karatay BİST Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu lisesini ziyaret ederek öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi. Okulların bünyelerinde bulunan eğitim alanlarında incelemelerde bulunarak yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ziyaretleri sırasında Genel Müdüre, İl Müdürü Murat Yiğit ve Daire Başkanı Mustafa Günay eşlik ettiler.

Kaynak: