Merkez İmam Hatip Öğrencileri Gönüllere Dokunuyor

Merkez İmam Hatip Öğrencileri Gönüllere Dokunuyor
Türkiye genelinde toplam 14 okulda bulunan Dini Musiki Proje Bölümü, Konya’da yalnızca Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde dört yıldır il içi ve il dışında çeşitli ödüller alarak ve konserler vererek faaliyetler yürütüyor.

SAYISIZ KONSERLER

Öğrencilerinin başarıdan başarıya koştuğunu söyleyen Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi Dini Musiki Proje Bölümü Koordinatör Müzik Öğretmeni Erhan Özkol, “Buradaki beşinci yılım. Dini Musiki Proje Bölümü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün tavsiyesi doğrultusunda okul müdürümüz Süleyman Eşit tarafından kuruldu. Eğitim öğretime başladıktan sonra bir icra heyeti kurduk. İcra heyetimizde sazendeler hanendeler birlikte eğitim alıyorlar sonrasında gelişimlerine göre sazende ya da hanende olarak görev alıyorlar ve Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi Dini Musiki Proje Bölümü olarak bir icra heyeti kurduk ve bu dördüncü senemizi eğitim öğretimde devam ettiriyoruz ve il içi ve il dışı sayısız konserlerle de öğrencilerimiz başarıdan başarıya koşuyorlar. Necmettin Erbakan Üniversitesi ile ortak çalışıyoruz. Onlardan metodal konuda destek alıyoruz ve öğrenci gönderiyoruz. Ahmet Çalışır hocamızla da 12. Sınıfa gelmiş öğrencilerimizi hemen tanıştırıyoruz. Bu yıl bir Almanya projesi var onun için iki öğrencimiz seçildi iki öğrencimizin daha seçilmesi söz konusu” ifadelerini kullandı.

YETENEKLİ MUSİKİŞİNASLAR

Geleceğe yönelik hedeflerinden bahseden Özkol, “Bu yıl ilk mezunlarımızı veriyoruz mezunlarımızın yarısı da hafız olduğundan hafız sanatkarlarımız gelişecek. Konya’mızda bulunan hazır konservatuarlarla ülke genelindeki konservatuarlardan öğrenci sınava göndereceğiz kazanan öğrencilerimiz konservatuar, müzik öğretmenliği ve ilahiyat fakülteleri bunun yanında akademik başarısı olanlar da diğer istedikleri bölümleri tercih edecekler, amacımız üniversiteye başarılı öğrenciler gönderip Türkiye’nin Dini Musiki ve Klasik Türk musikisi piyasasına yetenekli kaliteli kalifiye musikişinaslar ve sanatkarlar kazandırmak olacak.” dedi

70 KONSER GERÇEKLEŞTİ

“Öğrenciler yetenek sınavıyla alınıyor” diyen Özkol, “ Öğrencilerin yaş aralığı 14-18 arasında 9 ve 12. Sınıf olarak değişkenlik arz ediyor. Mezun ettiğimiz öğrencilerin yanı sıra bazı öğrencilerimiz hazır geliyor, bazı öğrencilerimizi biz yetiştirerek çok kısa sürede çok başarı sağlayan öğrencilerimiz de icra heyetine giriyor. İcra heyetlerimiz de çeşitli, kandil programlarımız oluyor Konya’mızın gerek Payitaht Selçuklu camileri olsun gerek Osmanlı camileri olsun bu büyük camilerde kandil programları yapıyoruz Konya İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bir cami musikisi icra ediyoruz kandillerde tamamıyla insan sesinden oluşan bunun yanında da bir de muhtelif konser programları oluyor. İl Müdürlüğünün resmi kanallardaki tekliflere göre konserler oluyor. Geçen yıl cami programları ve normal konser programları olarak yaklaşık 70 konser gerçekleştirdik. İlk etapta öğrencilerin isteklerine göre enstrümanları belirliyorlar bizim yönlendirdiğimiz bazı öğrenciler de var yani hem ellerinin ergonomik aerodinamik yapısına göre bazı enstrümanların bazı çalma yetileri vardır. Onları gerçekleştiren öğrencileri yönlendiriyoruz. Bazı öğrenciler de kendileri direkt hazır bir şekilde şu enstrümanı istiyorum diyerek hazır bir şekilde geliyorlar. Şu an bünyemizde yaklaşık 10-15 civarı enstrüman var ve her yıl öğrenciler geldikçe bu enstrümanlarımız çeşitleniyor. En son yaptığımız yetenek sınavında kazanan öğrencilerle birlikte sayımız 65 küsur civarında oldu, icra heyetimizin de maksimum sayısı 30” şeklinde konuştu.

TRT MÜZİK KANALINDA ÇEKİM

Gittikleri konserlerden aldıkları takdir ve teşekküre değinen Özkol, “Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığının, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün birlikte yaptığı Liseler Arası Ezanı Güzel Okuma Yarışmasında öğrencimiz Muhammet Taşkıran Türkiye birincisi oldu. Yine aynı yıl yapılan Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasında öğrencimiz Süleyman Utku Tutal Türkiye dördüncüsü oldu. Bunun yanında yaptığımız birçok konser var. Bu konserlerden de bol bol takdir ve teşekkür başarı belgeleri alıyoruz. İki yıl önce TRT müzik kanalının İlk Sahne adında bir programı oldu ve bu programda Konya’ya ait ve Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne özel bir çekim yapıldı. Çekimde öğrencilerimiz yer aldı ve Türkiye genelinde yayınlandı. Biz Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde olduğumuz için özellikle Dini musiki ve Klasik Türk musikisi, ağırlık Dini musiki olmak üzere Klasik Türk musikisi eğitimlerini veriyoruz. Eğer sınıf seviyesine göre yayarsak 9. Sınıfta özellikle Dini musikinin tamamıyla temel eğitimini veriyoruz. Klasik Türk musikisinden makam, usul, solfej, dikte eğitimleri temel bir seviyede veriliyor. Cami musikisinden de 5 temel makam belirli bir sayıda ilahi, ezan, sala, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve tesbihat makamlı bir şekilde öğretiyoruz. 10. Sınıfta tamamıyla Türk musikisinden bu beş makam on makama çıkıyor. Saz semaileri peşrevler hafif hafif veriliyor. Bireysel performansı arttırıcı etütler veriyoruz. Bunu yanında birtakım dersler var Türk Halk Müziği teori uygulaması Türk Sanat Müziği teori uygulaması, dini musiki ve seçmeli musiki derslerimizi veriyoruz. 11. Sınıfta bu derslerimizin yanına çalgı eğitimi ve müzik kültürü dersleri devreye giriyor. 12. Sınıfta tüm bu derslerin yanında Türk İslam musikisi ve bilişim destekli müzik yani nota yazım programından vavelap gibi nota kesim programlarına kadar bazı bilimsel bilgisayar destekli eğitimler de veriyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DÖRDÜNCÜSÜ

Ödül alan grup solisti Süleyman Utku Tutal, “11. Sınıftayım grupta şu anda korist ve solistim ud çalıyorum lakin programlarda hep korist olarak yer alıyorum. Bu yıl Ağrı’da düzenlenen Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda Türkiye dördüncülüğüm var elhamdülillah. Bu okulda olmaktan memnunum, müzikten keyif alıyorum başka bir okulda olmayı istemezdim arkadaşlarımı ve grubumu seviyorum. Hocalarımızla iyi vakit geçiriyoruz. Seneye mezun olacağım için üzülüyorum. Bu yolda devam etmeyi düşünüyorum özellikle konservatuar yönünden ve ayrıyeten ilahiyat olarak inşallah. Akademik derslerle konser programlarını beraber yürütmek yorucu oluyor ama keyif verici tatlı bir yorgunluk. Bizlere bu imkanları sağlayan okul idarecilerimize ve emeği olan hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

TÜRKİYE BİRİNCİSİ

10. Sınıf öğrencisi Muhammet Taşkıran, “Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışması’nda önce Konya’da ardından Türkiye finaline giderek birinci oldum. Musiki grubunda solistlik yapmaktayım. Ailemin yönlendirmesiyle bu okula geldim şu an grubumu da hocalarımı da çok seviyorum. Okul dersleriyle ekipte olmak biraz yorucu olsa da bırakmayı hiç düşünmedim. Hocalarıma verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum Allah hepsinden razı olsun” ifadelerini kullandı.

•Betül Akçadaşoğlu