Meğer etliekmek yemenin de adabı varmış! Peki siz nasıl yiyorsunuz?

Konya'da düğünlerde, cenazelerde, iftar soflarında, doğumlarda hatta hemen hemen her yerde Konyalıların vazgeçilmezi olan eliekmeği nasıl yemek gerekir? Etliekmek yerken bu kurallara uyulması gerektiğini biliyor muydunuz? İşte sosyal medyada Konyalıların yüzünü güldüren o kurallar...
ETLİEKMEK YEMENİN 15 KURALI
1. Etlekmek Gonyamızın ortama en iyi ayak uyduran tek yiyeceğidir. Düğünlerde şenlendirir, cenazelerde hüzünlendirir, iftarlarda mideleri bayram ettirir.
2. Etlekmek sofrası özeldir, yemeye başlamadan önce mutlaka besmele çekilir ve sofra duası ile bitirilir.
3. Malzemesini hazırlayıp fırına etlekmek yaptırmaya giden kişi, ustanın kaç tane olsun sorusuna "ne çıkarsa" diye cevap verir, sayı belirtilerek kalite düşürülmez, nimete saygısızlık yapılmaz.
4. Fırından gelen etlekmekler tepside üst üsteyse hamur olmaması için tepsinin yanlarına doğru kaydırılır ve alt tarafların hava alması sağlanır. Fakat asla soğuk yenmez, sonradan ısıtılmaz.
5. Etlekmek sofrası kalabalıksa en yaşlı kişi bir dilim almadan sofraya el uzatılmaz, etlekmeklere dokunulmaz, bunun etlekmekleri de derinden üzdüğüne inanılır.
6. Aynı sofrada birden fazla kişi etlekmek yiyorsa önünden yemek bilhassa önem arz eder, eti bol olan parçalara saldırmak hoş karşılanmaz.
7. Etlekmek yerken küçük parçalar halinde ağıza alınır ve iyice çiğnenmeden yutulmaz, fakat koca bir dilimi ağza alıp parmakla gırtlağa kadar ittirenler de kınanmaz çünkü etlekmeğin bağımlılık yapıcı özelliği göz önünde bulundurulur ve uzun süredir etlekmek yemediklerinden krize girmiş olabilecekleri varsayılır.
8. Etlekmeğin tadına bakılmadan tuz atılmaz, etlekmek dilimi sadece ikiye katlanarak yenir, rulo yapılarak tüketmek nimete hakaret olarak kabul edilir.
9. Etlekmek yanında içecek olarak ayran alınır, kola, fanta veya şalgam ile nimet mundar edilmez, bu içecekler illaki tüketilecekse etlekmeğin sindirilmesi beklenir, midede karşılaşmalarına izin verilmez.
10. Etlekmeğin yağlısı makbuldür ve yağı ziyan olmasın diye yenmekte olan dilimin yağı, bir sonraki dilimin üzerine damlatılır, kısacası boşa götürülmez.
11. Etlekmek yerken misafir gelirse, tok bile olsa zorla bir dilim ikram edilir, ya da etlekmek yiyenlerden gelen teklif asla reddedilmez, hoş karşılanmaz.
12. Etlekmek yerken arada su içilmez, bu daha önce yenmiş ve biraz sonra yenilecek olan etlekmeklerin arasına soğukluk girmesi olarak kabul edilir. Eşle dostla araya soğukluk gireceğine inanılır. Fakat batıl bir inanç olduğu da varsayılır.
13. Etlekmek üzerine keyfe göre maydonoz eklenebilir ama asla limon sıkılmaz, illa limon sıkacam diyenler olursa en yakın lahmacuncuya gönderilir, cebinede bir miktar para sıkıştırılır.
14. Etlekmeğin yanında sadece dilimlenmiş turp ve pişmiş biber yenir, yeşillik, salata, turşu vb. asla tüketilmez. Çünkü midede iyi geçinmediklerine dair rivayetler vardır. Ayrıca soda içilerek bir an önce mideden ayrılmasına izin verilmez.
15. Ve son olarak etlekmek Gonya'dan başka hiçbir yerde yenmez, yeniyorsa da ona etlekmek denmez pide denir, ama bir Gonyalı için asla ve asla etlekmeğin yerini tutmaz sadece nefisleri körlemeye yarar...
Kaynak: Güzel Gonyam