Libyalı İş Adamları Konya’ya Çıkarma Yaptı
Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Geçmişten kardeşlik bağlarına sahibiz. Bunların tekrar güçlenmesi için ticaretinde gelişmesinin ciddi bir vesile olacağının düşüncesindeyiz. Libya’da yaptığımız gözlemlerde Konya ile çok benzer bir özelliğini fark ettik. Libya’da aynı Konya gibi bir tarım bölgesi. Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Konya aslında Türkiye’nin bir tarım ambarıdır. Tahıl ürünlerinin işlenmesiyle gelişen Konya sanayi tarım makineleri sektöründe şu anda dünyanın sayılı şehirlerinden biri olmuştur. Türkiye’nin de en büyük şehridir. Bugün otomotiv yedek sanayi, döküm sanayi, ayakkabıcılık, değirmen makineleri, un üretimi ve makarna üretimi, süt ürünleri sektörü gibi sektörlerde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biridir Konya. Bu noktadan baktığımız zaman Libya ile çok yakın benzerliklerimiz olduğunu görüyoruz. Libya’da da şunu gördük ki çok sıcakkanlı bir halkı var Konya’da aynı şekilde Türkiye’nin en sıcakkanlı bölgesidir Mevlana hazretlerinin gölgesindeyiz.” dedi.
‘KARŞILIKLI TİCARETİN ARTMASINI İSTİYORUZ’
Başkan Kağnıcı, “Tüm bu benzerlikleri ele aldığımız zaman 2022 yılındaki Türkiye’nin Libya’ya olan 1.5 milyar dolarlık ihracatı aslında çok küçük kalıyor. Öncelikle karşılıklı ticaretin artması daha sonrada yatırımların artması önceliğimiz. Bu anlamda bu kadar çok potansiyeli olan iki bölgenin Konya ve Libya’nın ticaretinin kazan kazan politikasıyla artması için bu programı düzenledik.” ifadelerini kullandı.
‘TİCARET HACMİMİZ AYNI SEVİYEDE KALDI’
MÜSİAD Libya Şubesi Başkanı Murtaza Karanfil ise, “Burası şefkatte güneş gibi olun diyen Mevlana’nın şehridir. Ben şahsen 1987 yılından beri Libya ile çalışan biri olarak şunu gördüm 2000’li yılların başında biz 96 milyon dolar ile ihracata başladık. Sadece biz değil bütün ülke olarak 2011’e geldiğimiz zaman bu ticaret hacmimiz 1 milyar doları aşmıştı. 2013’de bu zirveye gelmiş ve 3 milyar dolar ihracatı yakalamıştık. Ancak Libya’daki, kur sorunu ve siyasi dengenin doğu batı arasındaki sarsılmasıyla bu ticaret hacmimiz 2015’den beri sürekli 4 milyarlarda kalmıştır. Tabi bunun aşağı yukarı 1.5 milyar dolarını biz 2.5 milyar dolarını da Libya gerçekleştirmektedir. Biz ihracatın ülkeden dışarıya yapılan bir satış olduğu kanaatinde değiliz başka ülkelerden de yapılan satışlar ihracat kapsamındadır aslında ülkemize gelir getirir.” dedi.
‘LİBYA’DA POTANSİYEL VAR’
Libya’da önemli ticaret potansiyeli olduğunu vurgulayan Murtaza Karanfil , “Biz Libya’dan petrol ürünleri sadece ithal etmek istemiyoruz. Libya’nın tarımda sanayinde Afrika’nın dünyaya açılan yüzü olduğunu görmek istiyoruz. Libya da bu potansiyel vardır. Konya dada bunu geliştirecek imkanlar vardır. Ve bunu Konya’nın bedel ödeyerek hızlıca yol aldığı deneyimlerle kazanmış tecrübe edilmiş ve doğru yol bulunmuş bir şekilde iş birliği yapılabilir. Özellikle biz Libya’nın güneyiyle Konya’yı ilişkilendirmek istememizin sebebi açıkça şudur. Bir fidan ekerseniz tecrübeniz var ise bakım yapar iseniz o ağaç büyür. Bu konuda çalışmamız lazım Libya’nın ve Konya’nın sıkı bir ticaret yaparak öncelikle bunu ticaret daha sonra yatırım yaparak Libya ve Konya’nın ticareti geliştirilebilir. Konya’mızın ne kadar geliştiğine gözlerimizle şahit olduk. Biliyorsunuz petrolün fiyatını Libya belirlememektedir. Petrol fiyatlarındaki oynamalar bütçeyi ne kadar değiştirdiğinin hepimiz farkındayız. Bu yüzden Libya’nın gelirlerini çeşitlendirmesi elzemdir. Libya Konya ile kazan kazan politikasına hazırdır. Biz aynı dine mensup 400 yıl beraber yaşamış iki milletiz. Bizim birlikteliğimiz doğaldır. Dolayısıyla iş birliğimiz kadarda normal bir şey yoktur.” dedi. Konuşmaların ardından iş geliştirme toplantısı ve B2B Görüşmelerine geçildi. MÜSİAD Konya Şube üyeleri, Konyalı iş insanları ile MÜSİAD Libya üyeleri, sektörel masalarda ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdi. Daha sonra Konya sanayisinde çeşitli firmalarda iş ziyaretleri yapıldı. -Buse Aşcı
Kaynak:Konya'nın Sesi