Kurban’da Konya’da Ne Yenir? Kurban etiyle hangi yemekler yapılır?


Konya’da Kurban Bayramı’nın ilk gününde geleneksel et kavurma, ekmek salması ve tirit kebabı hazırlanıyor. Kavurmanın ve diğer etli yemeklerin daha yumuşak olması için etin bir süre dinlendirilmesi gerekiyor. Et kavurma, ekmek salması ve tirit kebabı kuzu, keçi ve dana etinden yapılıyor.

Ekmek Salması
Kuşbaşı kuzu eti, tandır ekmeği ve tereyağı ile yapılan özellikle kurban bayramlarında geleneksel olarak pişirilerek sıcak servis yapılan bir yemektir. Kuzu arka but kısmı kuşbaşı doğranarak yapılır.
Konya Yöresine Ekmek Salması Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram kuşbaşı et
- 1 adet tandır ekmeği (pide ekmeği de olur)
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- Yeterince Tuz
Ekmek Salması Nasıl Yapılır
Kuşbaşı doğranmış etleri basınçlı tencereye koyulur. Et biraz kavrulup pişmeye bırakılır. Et piştikten sonra tereyağı ilave edip karıştırılır. Ete tuzu ve dilimlenen ekmekleri ekleyerek biraz karıştırılır ve ocağın altı kapatılır. Yemeği dinlenmesi için kenara alıp sıcak servis edilir.

Tirit Kebabı
Konya Usulü Tirit Tarifi ve Malzemeler
- 1/2 kg kuzu eti
- 1/2 kg yoğurt
- 2 adet soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 adet kurutulmuş ekmek
- 2 kaşık tereyağı
- 2 adet defne yaprağı
- 4-5 diş sarımsak, tuz, karabiber
- Süslemek için biber, domates
Tirit Nasıl Yapılır
Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler suyu çekene kadar kavurulur. Etler suyunu çektiğinde üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ve kimyon ilave edilir. Bayat ekmek dilimlenir, fırında hafifçe kızartılır ve küp küp kesilerek servis tabağına aktarılır. Haşlanan etler ateşten alınmadan 10 dakika önce tereyağı, tuz ve karabiber eklenir daha sonra ateşten alınır. Et suyu ile birlikte etler ekmeklerin üzerine boşaltılır. Piyazlık doğranmış soğanlar tuz ile ovuşturup acısı çıkartılır. Etlerin üzerine sarımsaklı yoğurt yayılır soğanlar koyulur. Maydanoz yaprakları doğranıp soğanların üzerine eklenerek servis yapılır.

Et Kavurma
Kurban Etinden Et Kavurma Tarifi ve Malzemeler
- 1 kg kuşbaşı doğranmış dana kurban eti
- 200 gr kuyruk yağı veya iç yağ
- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
Et Kavurma Nasıl Yapılır
Öncelikle çok ince doğranmış iç yağı veya kuyruk yağı tencereye alınır ve eriyinceye kadar pişirilir. Yağ eridiğinde ocağı harlı hale getirip etler ilave edilir. Etlerin rengi dönüp sulanmaya başladığında ocağın altı kısılır. Yaklaşık 1 saat kadar suyunu çekene kadar pişirilir. Pişme aşamasında kaya tuzunun yarısı ilave edili0 karıştırılır ve pişirmeye devam edilir. Son olarak pişmeye yakın kalan tuzu ve karabiber ekleyip, ocağın altı kapatılır. Servis esnasında kekik eklenir.
-Büşra GÜLTAŞ