Kubbe-i Hadra'da Son Durum Ne? Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar Açıkladı

Kubbe-i Hadra'da Son Durum Ne? Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar Açıkladı
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar, Kubbe-i Hadra restorasyonunun son hali, Şeb-i Arus hazırlıkları ve Konya’nın 8 aylık turizm rakamlarına ilişkin Konya’nın Sesi’ne özel açıklamalarda bulundu

Kubbe-i Hadra’nın restorasyonun devam ettiğini ve 2023 Yaz sezonuna açılmasının beklendiğini ifade eden Abdülsettar Yarar, Şeb-i Arus hazırlıklarının da devam ettiğini bu yıl açık hava etkinliklerinin olacağını ve biletlerin bu hafta içinde satışa çıkacağını ifade etti. Konya’nın 8 aylık turizm rakamlarına da değinen Yarar, ilk 8 aylık dönemde Konya’ya 1 milyona yakın yabancı turistin gelip en az bir gece şehirde konakladığını ifade etti.
İSKELENİN İNMESİ İŞİN
BİTTİĞİ ANLAMINA GELMEZ

Kubbe-i Hadra’nın restorasyon aşamasında yapılan haberlere tepki gösteren Abdülsettar Yarar; “Restorasyon ile alakalı, geçen sene Ramazan Ayında bazı basın organları bizlere hiç sormadan yazıp çizdiler. Kafalarına göre yazdılar ve yanlış yazdılar. Burada Kubbe-i Hadra’nın restorasyonu ile alakalı Bilim Kurulu, Koruma Kurulu, Bakanlık bilgilendiriliyor ondan sonra adım atılıyor. İşin kendi içerisinde hiyerarşik bir düzeni var. Geçen senenin Şeb-i Arus törenlerinin öncesinde çinilerin döşenme işi tamamlandı ancak işin tamamlanma süresi henüz bitmemişti. Çünkü bu durum 2 yıllık bir periyot. Çiniler yerleştikten sonra 1 tam yazı 1 tam kış mevsiminin geçmesi gerekiyor. Bizler geçen sene yurt içi ve yurt dışından Kubbe-i Hadra’yı görmeye gelenler hep çadırlı olarak gördü, bu sene döşeme işlemi bittiği için iskeleyi indirelim de iskelesiz görsünler istedik. İskelenin bitmiş olması işin bittiği anlamına gelmez” dedi.
KONYA SERT BİR İKLİME SAHİP VE
BU DURUMLARIN OLMASI GAYET DOĞAL

Kubbe-i Hadra’nın mevsimsel koşullardan zarar gördüğünü ifade eden Yarar; “Geçtiğimiz kış ayının oldukça uzun sürmesi ve sert geçmesiyle oradaki yapıştırıcı unsurlar sorun yarattı, bazı yerlerde sorunlar oldu. Tam yapışma sağlanmadı. Yer yer atma ve kabarmalar olunca, bizde tekrar iskeleyi kurduk. Zaten iş halen devam ediyor. Tekrar bilim kurulu toplandı. Tekrar yeni bir yapıştırıcı belirlendi. Bu yapıştırıcı belirlenirken 18 farklı çeşit denendi. Üniversiteye gönderilerek analizleri yapıldı. En dayanıklı malzeme tespit edildi. Müteahhit firma bu ürünü temin edecek ve yeniden döşenmeye başlanacak. Yeni yaz sezonuna bitmesini ön görüyoruz. Hz Mevlana’nın vefatından sonra yapılan Kubbe-i Hadra’nın 8. yenilenmesi. Daha önceki yenilemelerde de benzer durumlar olmuştu. Konya sert bir iklime sahip” açıklamalarını yaptı.
RESTORASYONU
HAYIRSEVER YAPTIRIYOR

Gerçekleştirilen restorasyon kamu gelirleri ile yapılmadığını ifade eden Yara; “Bakanlık para harcadı, para boşa gitti gidiyorlar. Bu asla doğru değil. Bunu bir hayırsever yaptırıyor. Kamunun parasını hiç ettiler diye yazdılar. Kamunun parası değil bu. Akkanat Holding yaptırıyor” ifadelerini kullandı. •Halil Yılmazer