Konya’yı Kitap Kokusu Sardı
Kültür şöleni havasının yaşandığı 11. Konya Kitap Günleri'nde gençler ve çocuklara okumayı sevdirme hedeflenirken etkinliğin bu yılki teması Filistin'de yaşanan soykırım ve insanlık zulmü oldu. Konya Kitap Günleri'nin teması “Filistin, Kudüs ve Gazze” mottosu ise “Özgürlük İçin Oku” olarak belirlendi. Selçuklu Kongre Merkezi'nde yazar buluşmaları, imza günleri, söyleyişiler, paneller, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinin yer aldığı kültür şenliği 27 Ekim Pazar gününe kadar sürecek. 11. Konya Kitap Günleri'nde yayınevleri tarafından okuyuculara farklı indirim kampanyaları sunarken Konya Büyükşehir Belediyesi ise fuara gelecek okullar için ring seferleri düzenliyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Konya Kitap Günleri’ne katılarak, kitapseverlerle buluştu.Selçuklu Kongre Merkezi’nde “Özgürlük İçin Oku” mottosuyla başlayan 11. “Konya Kitap Günleri”nin yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Başkan Altay, kitapseverlerin birbirinden kıymetli yazarlarla ve çok sayıda kültürel faaliyetle buluştuğunu belirtti.Başkan Altay, Yusufağa Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi’nin, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nden sonra en önemli kitapları barındıran kütüphaneler olduğunu ifade ederek, ”Ayrıca kütüphaneleri en çok ziyaret edilen şehirde bulunuyoruz. Bu Konyalıların okumaya ne kadar hevesli ve ilgili olduklarının bir göstergesi” dedi.
Konya Kitap Günleri’nde Bekir Develi’nin “Bizim Hikayemiz” konulu söyleşine katılan Başkan Altay, “Her yıl artarak devam eden ilgi, iki yüzden fazla yayınevi, binlerce etkinlikle adeta Anadolu’nun kültür şölenini hep birlikte yaşıyoruz. İnşallah bu yıl da coşkuyla 27 Ekim’e kadar devam edecek programlarımızda hem yayınevlerimizin milyonlarca kitabı sizlerle buluşacak hem de çok önemli isimleri şehrimizde ağırlayacağız. Programların çok güzel geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.Başkan Altay, konuşmasında İsrail’in devam ettirdiği zulümlere dikkati çekerek, “Bu kadar güzel haberin içinde tabi birkaç şeyi de üzüntüyle söylemek lazım. Bu yılın etkinliğinin teması Filistin, Kudüs ve Gazze. Mottomuz da ‘özgürlük için okuyoruz.’ Herkes için okumak önemli. Türkiye’de yaşıyorsanız sadece kendiniz için değil, dünyadaki tüm insanlar için okumamız gerekiyor. İsrail’in canilikleri her geçen gün artarak devam ediyor. Kitap Günleri’nden bize çıkacak ders, daha çok okumalı, daha çok bilgi edinmeliyiz. Çünkü bilgiye sahip olan, dünyada güce sahip oluyor. Bugün dilimizle düzeltebildiğimiz kötülükleri bizden sonraki neslin eliyle düzelteceği bir Türkiye inşa etmek için hep birlikte okumaya devam etmemiz gerekiyor. Onun için çocuklarınızla, eşlerinizle, ailenizle burada olmanız bizler için çok kıymetli. Sizin bu desteğinizle biz de bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Salonda olan olmayan ama açıldığı günden itibaren Konya Kitap Günleri’ne katkı sağlayan herkese tüm Konyalılara teşekkür ediyorum. İyi ki sizlere hizmet etmek bizlere nasip oldu, iyi ki hep birlikte bu şehirde yaşıyoruz. Allah hepinizden razı olsun, Kitap Günleri’miz hayırlı olsun” değerlendirmesinde bulundu.
“KİTAP FUARI OKUYUCU İLE YAZAR ARASINDA BAĞ İÇİN FIRSAT”
Çocuk edebiyatında kitap yazarken çocuğun seviyesine yükselmek gerektiğini belirten Yazar Hasan Bayraktar, “Yaklaşık 10 yıldır çocuk edebiyatı ile ilgileniyorum. Çocuk edebiyatı diğer türlere göre biraz daha farklı oluyor. Çocuğun dünyasına, seviyesine yükselmek gerekiyor. Bu konu hassasiyet gerektiren bir konu olduğu için yazarken çocuğun dünyasına sizin katkınız oluyor. Kitap fuarı için de okuyucu ile yazar arasındaki bağ için böyle bir fırsat yaratıldığı için emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Okuyucularımızla bir araya gelmek, onlarla bilgi alışverişinde bulunmak bizim için çok kıymetli. Daha önce okudukları eserlerimiz hakkında görüşlerini almak ve yeni alacakları kitaplar hakkında bilgi vermek bizim için gerçekten çok değerli” şeklinde konuştu.
“KONYALILARIN İLGİSİ HER GEÇEN SENE DAHA ÇOK ARTIYOR”
Öğrencilere kitapları tanıtmaktan mutluluk duyduğunu ifa eden Turkuaz Yayın Grubu sorumlusu Ramazan Öğütlü, “Konya Kitap Fuarı her sene daha fazla yayınevinin katılımı ile coşkulu bir şekilde devam ediyor. Bu sene 11.’si düzenlenen fuara bizde her sene mutlaka katılıyoruz. Konyalıların fuara olan ilgisi de her geçen sene daha çok artıyor. Hafta sonu deyim yerindeyse iğne atsan yere değmeyecek şekilde bir kalabalık vardı. Bugün okullardan öğrenciler geldi. Öğrencilere kitapları tanıtmak, anlatmak için bizim için oldukça güzel bir his. Fuarımız 27 Ekim’e kadar devam ediyor tüm Konyalıları bekliyoruz” dedi.
“BU GİBİ ETKİNLİKLER KESİNLİKLE ARTTIRILMALI”
Konya’da yapılan Kitap Fuarı etkinliğinin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok önemli söyleyen Kronik Yayınları Sorumlusu Mustafa Coşar, “Bizde yayın evi olarak 5-6 senedir kitap fuarına katılım sağlıyoruz. Fuara Konyalıların ilgisi oldukça yüksek ama alım gücünün azalması ve kitap fiyatlarının artmasıyla kitap satışları beklediğimiz seviyelerde olmadı. Kitap Fuarı gibi etkinlik hem çocuklar için hem de yetişkinler için oldukça eğitici ve öğretici oluyor. Konya’da bu gibi etkinlikler kesinlikle arttırılmalı ”ifadelerine yer verdi.
“ÖĞRENCİLERİ BURADA AĞIRLAMAK ÇOK ZEVKLİYDİ”
Beyaz Balina Koridor Yayınevi sorumlusu Belgin Bayar, “Beyaz Balina yayınevi olarak ilk başından beri Konya Kitap Fuarına katılım sağlıyoruz. Benim Konya’ya ilk gelişim, katılım olarak ilgi çok güzel fakat yerleşim çok sıkıntılı kitaplarımızı sığdıramadık. Adalar şeklinde olsaydı kitaplarımızı daha güzel bir şekilde sergileyecektik. Büyük yayınevlerine daha büyük alanlar sağlansa daha güzel olurdu. En büyük sıkıntılardan biri de fuarda görevli olanların içeriye yiyecek-içecek sokması yasak. Dışarıda da yemek sipariş etmek yasak. Görevliler olarak burada baya mağdur olduk. Konyalıların fuara katılımı oldukça fazlaydı. Hafta içi öğrencilerim fuara getirilmesi gerçekten bizim için çok önemliydi. Öğrencileri burada ağırlamak çok zevkliydi. Diğer şehirlerdeki kitap fuarlarıyla kıyaslamak gerekirse katılım hemen hemen aynıydı tek fark orada alanlar daha büyüktü kitaplarımızı sergilemek daha kolay oldu” diye konuştu. •Buse Aşçı