Konya'nın tescilli ürününde hasata başlandı!

Konya'nın tescilli ürününde hasata başlandı!
Konya Haber: Türkiye'nin en büyük ilçelerinden olan Konya'nın Ereğli ilçesinde Ereğli Beyaz Kiraz hasadı başladı. Coğrafi işaretli ürünler listesinde yerini alan Ereğli Beyaz Kirazı Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Türkiye'nin en büyük ilçelerinden olan Konya'nın Ereğli ilçesinde Ereğli Beyaz Kiraz hasadı başladı. Coğrafi işaretli ürünler listesinde yerini alan Ereğli Beyaz Kirazı Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

İç Anadolu Bölgesi’nin Güneydoğu’sunda, Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuş olan ilçede meyvecilik tarımı içerisinde Beyaz Kiraz (Starks Gold) önemli bir yere sahip. Kiraz üretimi dünyada geniş bir alana yayılmış olmasına rağmen en çok kiraz üretimi yapılan ülkeler ABD, Türkiye, İtalya, Fransa gibi ülkeler ilk sırada yer almaktadır. Türkiye ise önemli bir kiraz üretim bölgesidir.

Türkiye’de üretilen kirazlardan Beyaz Kiraz, ekonomik anlamda sadece Ereğli Bölgesinde üretilmektedir. Ereğli’nin yıllık Beyaz Kiraz üretim miktarı iklim faktörleri (İlkbahar geç donları) göz önüne alındığında yaklaşık 10.000 ton civarındadır. Bununda 6.000-7000 tonu İtalya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine sapı ve çekirdeği ayıklandıktan sonra salamura olarak ihraç edilmekte ve yıllara göre değişmekle birlikte 3-4 milyon dolar İlçe ve ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.

Bu bağlamda Beyaz Kiraz özellikle ilçemizin güneyinde yer alan Torosların eteğine kurulu olan köylerin başlıca geçim kaynağı olup, adeta can damarıdır. İşlendikten sonra İhraç edilen beyaz kirazlar kek, pasta ve meyve suyu sanayinde kullanılmaktadır. Ayrıca İlçede ihracata yönelik beyaz kiraz alımı yapan ve Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren İtalyan şirketlere ait iki adet fabrika da bulunmaktadır.

BAŞKAN ALTAY DUYURDU! EREĞLİ BEYAZ KİRAZI'NIN BU YILKİ HASADI BAŞLADI

Coğrafi işaretli ürünler listesinde yerini alan Ereğli Beyaz Kiraz'ının bu yılki hasadına başladığını duyuran Başkan Altay, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

  • Nurseda İnan

Kaynak:Konya'nın Sesi